Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Peéry Rezső: Egy igaz ember ’56-ból

A Líceum igazgatója volt, a Soproni Szabadegyetem vezetője, 1956-ban a forradalmi tanács elnökhelyettese – és író, újságíró. 1956 novemberében elhagyta az országot, de műveiben, gondolataiban mindig visszatért. Vagy el sem hagyta a hazát? Peéry vallotta: „Az igazság, jog, emberi méltóság is hatalom. Sőt, nagyhatalom."
„Tankhadosztályokkal támadt egy világhatalom fegyvertelen fiatalságunkra, de ennek az ifjúságnak, diákjainknak, katonáinknak, munkásainknak szövetségesei voltak az igazság, a jog, a becsület, a vérig sértett nemzeti és szociális öntudat... Az ifjúság megkezdte küzdelmét az acélszörnyek ellen, mint a mesebeli kisfiú, legyőzte a sárkányt" – írta Peéry Rezső az 1956. november 3-án megjelent Soproni Napló vezércikkében. Az iskolaigazgató az ő megfogalmazásában „előbb mint ámuló, de aggályos szívű, mert növendékeit féltő nevelő, majd mint az Ideiglenes Nemzeti Tanács városi vezetőségének tagja, intézkedői és cselekvői minőségben élte át a forradalmat. Visszaemlékezései elénk vetítik azokat az őszi napokat, amikor a fiatalokban lendület, az idősebbekben bátorság volt, amikor úgy tűnt: Magyarországon nincs lehetetlen.

Peéry Rezső tablófotója a Berzsenyi-gimnáziumból.
Peéry Rezső tablófotója a Berzsenyi-gimnáziumból.

Október 24.: „Az iskolában a rendkívüli reggelnek megfelelően rendkívüli a helyzet. A nevelőket arra kérem, legyenek tekintettel a villamos légkörre, a drámai sorsfordulóval járó feszültségre. Oldja meg az órákat ki-ki értelme, lelkiismerete és szíve szerint."

Október 26.: „Délelőtt telefonhívás érkezik. Felelősségre von, miként engedhetem meg, hogy diákjaim leszereljék a szomszédos postaépület tetején lévő óriási vörös csillagot. Elönt a rémület: ez a csillag hatalmas vaspóznán vagy ötemeletnyi magasságban trónol felettünk. Aki megközelíti, életét kell kockára tennie. Kiszaladok, amúgy kiskabátban. Látom, hogy a téren nagy karéjnyi ácsorgó bámul felfelé, akár a gimnázium ablakaiból kikandikáló gyerekfejek fürtje. Az épület mellett a homlokzatnak támaszkodó tűzoltólétra. Odafenn a magasban néhány tűzoltó szakszerű óvatossággal matat az óriáscsillag testén. Idelenn rendőrkordon, nehogy az aláhulló alkatrészek kárt tegyenek valakiben. A csillagot valóban leszerelik – a városi tűzoltók, a városi rendőrség jelenlétében."

„A fakópiros neobarokk házból szólít az előadónő. Komor és elszánt hangnemben mondja a körtelefon szövegét. Az »üzemünkben« dolgozó megbízható párttagok jelentkezzenek azonnal fegyverekért a pártházban. A felhívásra egyetlen lélek sem jelentkezett."

Október 27.: „A jelenlévők közfelkiáltásos választási forma mellett döntenek. Így kerülök néhány tétova, izgatott perc után a frissen megválasztott küldöttek sorába."

„Vita közben – a forradalmi helyzet újszerűségének és történelmi komolyságának kiemeléseként – lassan megszületik a megszólítás terminológiája. Az elvtárs – bár a pillanatban az elvek tekintetében tökéletesen egyettértünk – képtelennek hat, mert a múltat idézi, amelytől meg akarunk szabadulni. A kartárs megszólítás a népi demokratikus gyakorlatban komikussá vált, az úr hideg és esetleg félrevezető: ezért némileg patetikusan polgártársnak szólítjuk egymást."

1956 novembere: „A különvonalon egyre riasztóbb híreket kaptunk az országszerte erősödő orosz katonai mozdulatokról. Hétfőn – ha addig váratlan fordulat nem áll be – minden rendbe jön majd. Hétfőn kezdődik majd új életünk...

Nem rajtunk múlt, hogy minden másképpen történt."

Életrajz

Peéry Rezső 1910-ben született Pozsonyban. A lakosságcsere során el kellett hagynia szülőföldjét, rövid budapesti tartózkodás után Mosonmagyaróváron vezette a piaristák gimnáziumát, majd 1950-ben Sopronba költözött. Előbb a leánygimnázium, majd a Líceum igazgatója lett. 1954-től két éven át vezette a Soproni Szabadegyetemet. 1956-ban a forradalmi tanács elnökhelyettese volt. Az országot 1956 novemberében hagyta el, rövid ausztriai tartózkodás után Stuttgartban telepedett le és a reutlingeni pedagógiai könyvtár igazgatója lett. 1977-ben hunyt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1956 keresztes lovagja

1956 forró őszén Győrött szinte a semmiből tűnt fel az a titokzatos férfi, aki az „igazi… Tovább olvasom