Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Pannonhalma hármas halma

Pannonhalma felé közeledve már messziről feltűnik a hármas halom, a híres tricollis, ahogy egykor Szent Márton hegyét emlegették. Az első, az apátság halma elég ismert, a másik kettőt és környéküket is érdemes egy kirándulás keretében felkeresni. A települést a 82-es főútvonalon érhetjük el Győrből, távolsága a várostól 18, Soprontól a megyeszékhelyen át kb. 110 kilométer.
Angolpark a domboldalban

Az apátsági főbejárattal szemben míves kovácsoltvas kapu vezet az arborétumba. Beléptünkkor érdemes megpihenni a kis teraszon, ahonnan messze ellátni az erdők, szántóföldek tarkította szelíd tájon. „Fölmenének a hegyre, és Pannónia szépségét látva igen megörülének" – írja Anonymus krónikájában. A hagyomány szerint ez az a hegy és ez az a táj, amelyet honfoglaló elődeink láttak. Az arborétum fekvése különleges, hiszen telepítésekor a meglehetősen meredek északkeleti domboldalt használták fel. Eredetileg a monostor gyógynövényes-, majd veteményes- és gyümölcsöskertje volt itt. Az 1830-as években már arborétumszerű, angolpark jellegűvé néhány évvel később alakították. Sétaútjain barangolva fa- és cserjefajok sokaságában gyönyörködhetünk. A hazaiak mellett távoli tájak számos képviselője zöldell, mint a kínai mamutfenyő vagy a szárnyasdió. Nevezetes fája a Pannonhalma nevet kiötlő Kazinczy Ferenc és a szintén nyelvújító Guzmics Izidor bencés szerzetes barátságának emlékét őrző platán. Feltűnik a manzárdtetős, tetszetős kis kerti ház, majd Szent Benedek szobrához érkezünk. Nyitott pihenőpavilon, ivókút, tiszta mosdó és padok állnak a látogatók rendelkezésére.


A Millenniumi emlékmű

1896-ban, a honfoglalás ezeréves évfordulójára a történelmi Magyarország hét pontján emeltek nagyszabású emlékművet: a dévényi várhegyen, a nyitrai Zobor-hegyen, Munkács várában, a brassói Cenk-hegyen, Zimonyban, a mai Ópusztaszeren és itt, Pannonhalmán. Az eredetileg kupolás épületet a II. világháború körüli időben alakították mai formájára. Homlokzati oszlopcsarnokának timpanonjában két erőteljes ifjú alak fogja közre régi címerünket. A belső keleti oldalán Aba Novák Vilmos falképe, az országalapítás allegorikus látomása. Nagyszabású, sokalakos mű, központi figurája Szent István a magasba tartott koronával. Fölötte Szűz Mária, előtte Gizella királyné és Imre herceg.


A szerzetesek nyughelye

A Boldogasszony-kápolnát az egykori tarisznyavár helyén 1714-ben kezdték építeni, majd százötven évvel később alakították át romantikus stílusban. Hófehér belsejében tündökölnek mélybarna, dúsan aranyozott oltárai. A főoltárképen Szűz Mária mennybevételét, a mellékoltárokén Krisztus feltámadását, illetve Szent Benedek halálát láthatjuk. Kriptája napjainkban is használt apátsági temetkezőhely. A főapáti traktusban megtaláljuk például Sajghó Benedek, a nagy barokk építkező sírját. A neves elhunytak között van Mécs László költő, a két világháború közötti vallásos líra jelentős képviselője. A kápolna magaslatának oldalába helyezték át az eredetileg a Millenniumi emlékmű helyén állott kálvária hármas keresztjét. Kicsit lejjebb sétálva érjük el a Boldog Mór-kilátót, felső teraszáról remek panoráma tárul elénk.


Az utolsó éjszaka

Pannonhalma Ravazd felőli végén, a téglagyár területén megrázó emlékművet kereshetünk fel. A hideg elől éjszakára a téglaégető kemence melegébe húzódó megtört bronzalak Radnóti Miklós. A költő és munkaszolgálatos társai az 1944 augusztusában felszámolt bori táborból, szenvedésekkel teli, hosszú út után, egy novemberi napon érkeztek ide. A következő reggel útjuk Győrön keresztül az abdai Rábca-töltésre vezetett, ahol kivégezték őket. „Tarkólövés. – Így végzed hát te is, – / súgtam magamnak…" – bekövetkezett az, amit Radnóti a Razglednicákban önmagának jövendölt.

Étkezés

Pannonhalma város központjában (Szabadság tér 1.) a Kolostor étterem várja vendégeit. Ajánlatuk: tárkonyos szárnyasraguleves 500, kolostortitok (főtt, füstölt csülök csilis babbal takarva) pirított steakburgonyával 1150+250 forintért. A pannonhalmi olaszrizling bor decije 60, a 0,33-as Theodora ásványvíz 200, egy olasz kávé 180 Ft. Nyitva tartás: mindennap 10-kor nyit, hétfőtől csütörtökig 21, pénteken és szombaton 22, vasárnap 17 órakor zár. Telefon: 96/470-012.

Rebák Sándor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúzik a világ a Maestrótól

Szombaton temetik el szülővárosában, Modenában a 71 éves korában hasnyálmirigyrákban elhunyt… Tovább olvasom