Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Őzgidák a fűben

Leggyakoribb nagyvadunk az őz. Az erdei és a mezei élőhelyen egyaránt előfordul, zavarás hiányában a lakott területek közelében, közútjaink mellett is szép számmal megfigyelhető.

Hamarosan az állomány szempontjából fontos időszakhoz érkezünk, az ellésekhez. A gidák június elején születnek hosszú – 276–295 nap – vemhesség után. Ez hosszabb, mint a gímszarvasé, a megtermékenyült és osztódásnak indult petesejt hólyagcsíra állapotban megáll a fejlődésben, mintegy négy hónapra (diapauza), így védekezik a természet, hogy a táplálék és az időjárás szempontjából a legkedvezőbb időszakban fejlődjön a magzat. A suta gondos anya, az ellés előtt már egy hónappal kiválasztja az ellőhelyet, amelyet más sutáktól védelmez. A gidák egy kilogramm körüli testtömeggel jönnek világra, mivel az őznél jellemző az ikerellés, de az egyes és a hármas ellés is előfordul. Az anya, amíg a gidák meg nem erősödnek, keveset mozog. Fontos számára a takarás és a nyugalom, a gidákat gyakran elfekteti, naponta 8–19-szer szoptatja, a kicsik 10–12 napos kortól követik anyjukat.

Fontos tudnivaló az erdőt, mezőt járók részére, hogy a növényzetben rejtőzködő csöppség nem árva, csak az anya így próbálja megóvni a számos ellenségtől, amely ebben az időszakban a védtelen gidákra leselkedik. Hamar rókák, vaddisznók, kóbor kutyák könnyű prédája lehet az újszülött állat. A gida vadgazdálkodási értéke 50 ezer forint, eltulajdonítani nem szabad, a háznál nevelt őznek pedig, még ha meg is marad, a természetbe való visszakerülésre nincs esélye. A felnőtt őzbakok agresszívvé válnak, védik a területüket, így tartásuk még a gazdára nézve is veszélyes. Sok gida a mezőgazdaságnak esik áldozatul, jelentős veszélyforrás, ha a rétek kaszálása egybeesik az ellési időszakkal.


A gyors gépek elől a lapuló gidának nincs esélye a menekülésre. Csökkenthetjük a veszteséget, ha a területet előtte lejárjuk, értesítjük a munka megkezdése előtt a vadgazdálkodót, vadriasztó láncot szerelünk a munkagépre. Éjszaka lehetőleg soha ne kaszáljunk!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetkőzős naptár 60 feletti modellekkel 2010-re (fotók)

Tíz évvel ezelőtt vették le ruháikat egy naptár kedvéért. És most a Rylstone Women’s Institute… Tovább olvasom