Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Ötven nőt ˝cipelne˝ Wahorn András

Le sem tagadhatná Wahorn András képzőművész, hogy foglalkoztatják a nők, bár éppen nem szerelmes. Képein elérhetetlenül pózoló hölgyek is feltűnnek – úgy véli, az igazit soha nem találhatjuk meg. Mostanság nem egy, ötven nőre ˝hajt˝: ennyi matyó menyecskét szállítana Cadillacjén.

˝Már megint itt van a szerelem, már megint izzad a tenyerem...˝ – így énekelte meg annak idején a romantikus érzelmeket az 1980-as évek legendás zenekara, az A. E. Bizottság. Wahorn András képzőművész, az együttes egykori tagja azóta is aktívan foglalkozik a női nemmel – képein állatfejű anyukák, imádkozó női lények és elérhetetlen, pózoló lányok jelennek meg, akiket messziről bámul csak a férfi.

– A nő akkor jó, ha úgy néz ki, mint egy nő, nem úgy, mint egy ufó. Ám gyakran mindkettő elérhetetlen, és amikor az igazit keressük, olyanok vagyunk, mint egy ufókutató – hasonlította össze a művész a képek két fontos szereplőjét: a gyengébb nemet és a földönkívülieket. Hozzátette: tulajdonképpen nem maga a nő elérhetetlen, hanem az az álomkép, ami a férfi fejében él. – Törvényszerű, hogy soha nem találjuk meg az ideális nőt, hiszen mások vagyunk, nők és mi, férfiak. Egy nő másért tesz dolgokat, mint egy férfi. Ezért az a nő, akit férfiaggyal elképzelünk, nem létezhet, és a nők sem találhatják meg azt a férfit, akit női aggyal elképzelnek maguknak – magyarázta a képzőművész.

A két cimbora: Wahorn és Fábry Sándor
A két cimbora: Wahorn és Fábry Sándor

Vannak persze időszakok, amikor hisszük, rátaláltunk arra, akit nekünk ˝teremtettek˝. Ezt hívjuk szerelemnek, de az érzés elmúlik, véli hosszú évek tapasztalatai alapján Wahorn András. – Nem hiszem – adott talányos választ, amikor arról kérdeztük, éppen szerelmes-e.
– Most olyan állapotban vagyok, hogy még szeretem az előzőt, aki már nincs. Őt a következő fogja a szívemből kihajtani.

Mostanság mindenesetre nem egy, hanem egyenesen ötven menyecskére ˝hajt˝ a képzőművész.

– Két dolgot nagyon szeretek: az egyik a Cadillacem, a másik a női nem. Ki akartam próbálni, el tudok-e vinni egyszerre ötven nőt az autómon legalább száz méterre – mesélte a Matyóföld szélén élő képzőművész.

Sajátos ˝rekordkísérletére˝ a mezőszemerei repülőteret szemelte ki – Közép-Európa legnagyobb katonai repterét. A Véredény nevű járgány már nincs meg, amellyel Fábry Sándorral hazavezettek Los Angelesből Alaszkán és Szibérián át, így egy másik Cadillacet állított csatasorba.

Eredetileg egyfajta nőcipelő rekordot döntött volna az autóra kapaszkodó hölgyekkel, de közben kibővült a terv – ki tudja, talán még ufókkal is találkoznak? Arra gondolt, hogy ha az ufók lenéznének az űrből, biztosan itt landolnának, a fő leszállópálya ugyanis három kilométer hosszú, nyolcvan méter széles. Végül összeállt a kép: rájött, hogy a matyó hölgyek híres, ˝csavarintott˝ kendője a hatalmas pomponokkal alkalmas a földönkívüliekkel való kapcsolatfelvételre. Kitalálta, hogy miközben szállítja a matyó népviseletbe öltözött menyecskéket, a tágas leszállópályán huszárok, néptáncosok, őshonos magyar állatok is felvonulhatnának, igazi magyar parádévá alakítva az eseményt. Tíz erős és vállalkozó szellemű nő már jelentkezett a felhívásra – várja a maradék negyvenet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igyime Prága!

Miért utazik az ember észak felé több száz kilométert, ha másik irányban ugyanakkora távolságra ott a tenger? A válasz egyszerű: Európa egyik legszebb, legkedvesebb városa, Prága miatt.
Tovább olvasom