Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Ősrobbanás Svájcban

Működik. És fekete lyuknak nyoma sincs. Nem robbant fel, nem következett el a világvége – nincs más, csak nagyon boldog tudósok. A 3,8 milliárd dolláros beruházásból épült nagy hadronütköztető gyűrű (LHC), vagy ha úgy tetszik: az Isten-gépezet minden idők legnagyobb és legdrágább tudományos berendezése, amelyet valaha építettek, szerdán lépett működésbe Svájcban.
Szerda reggel több lépésben protonokat lőttek ki a 27 kilométer hosszú alagútba, az emberi történelem során először.

Amikor a protonnyalábokat sikerült körbevezetni a hadronütköztetőben, az óramutatók irányában kilőtt protonok nem sokkal helyi idő szerint fél 11-kor fejezték be az első kört. A kísérletet hatalmas taps követte, és kibontottak egy üveg pezsgőt is.


Verena Kain szenior kutató elmondta: a protonnyalábok a tervek szerint a későbbi kísérletek során a fény sebességének 99,9999991 százalékával száguldanak majd a gyűrűben.

A walesi Lyn Evans, aki életének elmúlt 14 esztendejét az LHC építésével töltötte, azt mondta a kísérlet első fázisának befejezése után: megkönnyebbült.

Az LHC egy olyan gigantikus részecskegyorsító, egy olyan szerkezet, amely hajszálnál vékonyabb protonnyalábokat gyorsít fel fénysebességre, és kisebb ütközésekre készteti azokat, az ütközések kicsi robbanásokkal járnak, ezek pedig olyan kolosszális energiát hoznak létre, mint amilyen az ősrobbanáskor feltételezhetően megtörtént.


A berendezést a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN építette, 85 ország több mint 2000 kutatója közreműködésével.

A protonnyalábok a Svájc és Franciaország határán épült, 27 kilométeres föld alatti köralagút formájú hadronütköztetőben tették meg útjukat. A kísérlet célja, hogy a világegyetem létrejöttét a részecskék mozgásával modellezzék. Az első protonnyalábot 9 óra 35 perckor indították útjára az óramutató járásával megegyező irányban, és 10 óra 26 perckor élt célba. Ezt követően délután 3 órakor indították el az ellenkező irányba haladó protonnyalábot, amely nem sokkal 4 óra után ért körbe.


Néhányan arra hívták fel a figyelmet, hogy a protonokkal való, eddig még soha nem próbált kísérlet, amellyel az ősrobbanást kívánják modellezni, véletlenül fekete lyukat is létrehozhat, amely elnyeli a Föld bolygót, vagy ami még rosszabb: teljességében elpusztítja planétánkat.

Amit az LHC tudósai remélnek: néhány, eddig megfejtetlen misztériumra fény derült. Hogyan jött létre a világegyetem? Miből jött létre a kozmosz, és miért néz ki úgy, ahogyan?

Mi a fekete anyag, mi a fekete energia, melyek azok a misztikus és láthatatlan szubsztanciák, amelyek fenntartják az univerzumot?

Olvasóink írták

 • 6. CsabaKiraly 2009. március 29. 14:41
  „Negereknel a "fekete-lyuk" egeszen mas es csak kisebb dolgokat tud "elnyelni". :-)”
 • 5. kadam 2008. szeptember 15. 18:50
  „Helló mindenki!
  Egy pár dolgot szeretnék mondani: 1. Szerintem felháborító dolognak tartom, hogy egy nagy csönd van a sajtóba ellről a témárol mikor tény, hogy olyan dolgok történhetnek amiket elkébzelni se tudunk mondok egy vicces példát mivan hogyha megteremtik a protonális életet? De nem is ez a lényeg hanem hogy napok óta nézem a hiradót és egy szó sem esett róla :( csak mikor kezdődött.0
  2. Én nem tudom mit higyek hiszen nem az van, hogy jaj ezt már 10000 szer csináltuk meg minden. Ez az 1. tehát bármi meglehet szeirntem símán olyan is amit még nem is gondoltunk véletlen se és nem biztos hogy jó lesz ...

  Hát röviden ennyit akartam mondani meg talán még azt hogy igen érdekes téma, de hogyha meg tehetném minden embert ovatoságra intenék bár csábító hogy lehet olyat találo"unk" ami megváltoztatja az emberiséget pl energiaforrást. Csak ezzel egy a gond hiszen már megvan a "vízzel" működő autó is csak azt se kezték el gyártani mert akkor a benzinből stb. nem lenne bevétel. Tehát szerintetek ezzel nem ez lenne?”
 • 4. kekec 2008. szeptember 14. 12:12
  „lalalala:
  Miből gondolod, hogy ezt a dilettáns szart egy tudós tálalta? Sokkal valószínűbb, hogy a fejüket fogják és sikítoznak, mikor ilyeneket olvasnak.”
 • 3. lalalala 2008. szeptember 14. 09:57
  „Igen, várjuk ki az ütközést. Akik fekete lyukról beszélnek, nem arra gondoltak, hogy a körözéstől keletkezik. Az, hogy kárörvendően tálalják a tudósok az elmaradt világvégét ebben a szakaszban, csak azt bizonyítja, fogalmuk sincs mi történik majd ezután.”
 • 2. Marica13 2008. szeptember 14. 07:37
  „Hello Fafnír!
  Nagyon is igazd van, még csak a tesztelés folyik az első irányítot ütköztetésre majd csak jövő hónap végén kerül sor, teljese üzemre meg csak év végén. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy világvége lesz.
  http://www.hirextra.hu/hirek/article.php?menu_id=2&cat=6&article_id=96076”
 • 1. Fafnír 2008. szeptember 13. 23:15
  „Ha jól tudom, akkor most csak két nyaláb ment teljes kört és az sem "teljes gázzal". Szal még ne kiabáljuk el azt a fekete lyukat. Igaz, engem nem zavarna a dolog, legalább kicsit egyszerűbb lenne a világ... :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fotós örök szerelmei a falakon

Mint minden kezdő fotós, családi és kirándulási képeket készített ötven évvel ezelőtt Veiland… Tovább olvasom