Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Oroszlán vadászott a Gyűrűk urára

Franciaországban oroszlánt általában csak állatkertben lát az ember. Június harmadik hétvégéjén mégis oroszlánvadászatra került sor a Győr nagyságú Le Mans-ban.

A világ leghíresebb 24 órás autóversenyén az oroszlánt a hazai pályán induló Peugeot képviselte, legnagyobb ellenfele pedig a Gyűrűk ura volt, a nemzetközi sajtó így aposztrofálta az Audi R10 TDI-t.

Úgy nézek ki Le Mans-ban, mint egy karácsonyfa. A csuklómon különböző színű, műanyag karperecek, a nyakamban plasztikkártyák fityegnek. Aki valaha is akkreditáltatta már magát nemzetközi versenyre, pontosan tudja, jó dolog karácsonyfának lenni, mert a sok kártya feljogosít arra, hogy az ember sok helyre bejusson. A sajtóanyag egy könyv, a rendezők mintha ezzel jeleznék, ha a 24 óra alatt lankadna a sajtó figyelme, olvasgathatja a könyvet. Élvezet megérkezni Le Mans-ba. A magyar kánikula után 18 fok és szakadó eső fogad. Rutinos Le Mans-i tudósítók dörzsölik a tenyerüket, jó, hogy esik, a csúszós pálya fokozza majd az izgalmakat.

Kisétálunk a 13 ezer 629 méter hosszú pályára. A helyben csordogáló folyóról nevezték el, így lett Circuit de la Sarthe. Nem tegnap kezdték a franciák a versenyeztetést, 1923 óta – a háborút leszámítva – minden évben összegyűlik az autósvilág színe-java.

Öt órával a verseny kezdete előtt csapkodó esőben próbálok belegondolni: hogy fogom én ezt kibírni? 24 óra dübörgést, 24 óra figyelmet, 24 óra talpon maradást. Nemcsak az eső ömlik, a nép is az aréna felé. Sátrakkal, takarókkal, szendvicses szatyrokkal felszerelkezve. A globalizáció itt is tetten érhető. A kevésbé tehetősebbje majd a vizes füvön áll, fekszik, guggol. Akiket pedig az élet a naposabb oldalra sodort, valamelyik VIP-s sátorban-épületben izgulják végig az álló napot, rogyásig terített asztalok mellett.

Autós divatbemutató

Egy álló nap erejéig én is a napsütötte oldalon foglalhatok helyet a győri Audi Hungaria Motor Kft. jóvoltából. S bár az Audi R10-es motorja nem Győrben készült, győri TT-ből jó pár tucat feltűnik. Az autógyárak ugyanis kihasználják az idesereglő több százezer nézőben rejlő PR-lehetőséget, s mindenki megmutatja, miket gyárt. Tíz éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy Győrben készült kocsi dübörög a Le Mans-i verseny előtti autós divatbemutatón. Ma már valóság.

A bokszutcában vásári forgatag van. Mi, újságírók vagyunk a vásározók, hegyekben állnak a kollégák. Tévések, fotósok, újságírók. Deréknyi vastagságú kerekeket fotóznak szuperközeliben vagy éppen erotikusan dülleszkedő, hosszú lábú lányokat.

Maradjunk az autóknál, noha a másik téma sem áll távol magára valamit is adó férfiembertől. Már csak azért is, mert bombázók négy keréken is akadnak. Az Audi–Peugeot versenyfutásaként beígért futamon úgy fest, hogy másodhegedűs-szerep jut olyan márkáknak, mint a Porsche, a Ferrari vagy éppen az Aston Martin. A két fő rivális abban is hasonlít, hogy mindkettő dízelmotorokkal akar nyerni.

Tévé a piszoár felett (is)

Három óra előtt néhány perccel a Safety Car vezetésével elindul a mezőny. Biztonsági okokból 1970-ben eltörölték az állórajtot, azóta repülőrajt van. Pontban háromkor a biztonsági kocsi elhagyja a pályát, megkezdődik az őrület. A célegyenesben 340 kilométer/órás sebességig pörögnek az autók.

Az első négy óra gyorsan elszalad. Már csak húsz óra van hátra. Csak. Szétszóródik a mezőny. Sokan körhátrányba kerülnek, a szerelők pedig túlóráznak. Hol esik, és esőgumi kell, hol meg kisüt a nap, s ez újabb gumicserét jelent. Tankolás, gumicsere, gyors futómű-beállítás futószalagon. Közvetlen közelről minden, ha kell, élőben, néhány méternyi távolságból, vagy óriáskivetítőn nézve. Kivetítőkből ugyancsak hegyek vannak. A pálya minden pontján és az összes VIP-teremben.
Kollégám csodálkozó tekintettel tér vissza kisdolgáról a
toalettről. Először azt hiszem, ugrat, amikor közli, hogy a vizeldés csészék fölött mini LCD-tévék vannak a falba beépítve, nehogy valamiről lemaradjon az ember. Hála a sör vízhajtó hatásának, csakhamar magam is szembesülhetek a ténnyel.

Túl vagyunk a hetedik órán is. Olyan érzés ez, mintha az ember majdnem három Forma–1-es futamot egyvégtében végignézne. Lankad a nemzetközi sajtó figyelme. A kollégák doppingszerhez nyúlnak. Van miből válogatni. A francia konyhaművészet remekei sorakoznak előttünk. A pálya melletti teraszon ülünk, autók zúgnak el mellettünk, mi pedig kóstolgatunk. Currys báránysült, baconba csavart ízletes gombák, csigák, kagylók, lazacok hivatottak áthidalni az első fáradtsági hullámot. No és a Loire-völgy meg Bordeaux szőlejéből kipréselt nedű. És ahol németek vannak, ott van bajor sör is. Azt mondják, a pilóták három-négy kilót is ledobnak egy versenyen. Ha így folytatom, a három-négy nálam is kijön. Csak az előjel lesz ellenkező.

220 kilométeres átlagsebesség

Ha már a pilóták szóba jöttek, róluk is kell szólnom. Harcedzett legények, annyi biztos. Hárman váltják egymást minden autóban, s nem múlhat el úgy négy óra, hogy legalább egyszer ne ülnének kocsiba. Sisakban, lángálló ruhában.

Vagyis alvásra nem sok lehetőségük van, persze nem is aludni jöttek. A verseny alatt alig esznek. Banánt láttam a pihenők kezében, meg multivitaminos löttyöt szürcsölgettek. Óriási koncentrációnak vannak kitéve. Ha hibáznak, kiesnek, rosszabb esetben a falnak csapódnak, és drámai hír lesz belőlük.

Este tíz óra van. A nap még süt, éppen alvásra készül, szokatlan ez a magyar szemnek. A sötét beálltával Le Mans tűzijátékba kezd.
Lassan éjfél lesz. Pazar látványt nyújt a kivilágított Le Mans-i pálya. Most az autók is úgy néznek ki, mint az újságírók. Karácsonyfák lettek ezek is. Rajtuk nem fityeg semmi, viszont lámpafüzérben pompáznak.

Kilencórányi nézelődés fogyasztja erőinket. Vidám a hangulat az Audi-központban. Több körrel verik a Peugeot-t. Hol van azonban még a vége?
A Párizsig tartó repülés, a Le Mans-ig tartó vonatozás, a francia konyha és italművészet remekei, de mindenekelőtt a 11 órája tartó motorzúgás és figyelés kiüt bennünket. Hajnali negyed három környékén a reggeli viszontlátásig elköszönünk a Circiut de la Sarthe-tól. A szálláson párnámig ér a több mint hatszáz lóerős motorok jellegzetes kattogó zaja.

Az Audi legénysége fölénnyel nyer

Az éjszaka megrostálta a mezőnyt. A három Peugeot-ból és a három Audiból egy-egy maradt versenyben. Az Aston Martin állja a sarat, nekik még nincs veszteségük. Igaz, itt nem a veszteségeket mérik, hanem azt, ki fut be elsőnek. Az Audi tíz kört vert a Peugeot-ra. A verseny végét esőisten is érzi. Rázendít, elsiratja a futamot.

A wolsburgi VW és az ingolstadti Audi teljes vezérkara felsorakozik a díszpáholyban. Ünnepelni jöttek. Pontban háromkor leintik a mezőnyt. Az Audi R10 TDI háromfős legénysége, Frank Biela (Németország), Emanuele Pirro (Olaszország) és Marco Werner (Németország) megnyeri a 24 órás autóversenyt. Csapzottak, fáradtak, de boldogok.

A Gyűrűk ura Le Mans ura lett, ahol jövő júniusig a vadászszezont felfüggesztették. Az oroszlán erőt gyűjthet a visszavágásra, Le Mans ura pedig kiélvezheti a sikert, mert a Peugeot hazai pályán sem tudott mit kezdeni vele. Az Audi egyszerűen gyorsabb volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angyali és pokoli történetek

A győri Hajnalcsillag Baptista Gyülekezet meghívására a megyeszékhelyen tartott nyilvános beszélgetést Szenczy Sándor, a Magyar Baptistaszolgálat vezetője és Vujity Tvrtko, a Pokoli történetek riportere. A Bisinger sétányi imaházban a két tűz-víz ember közös bevetéseikről, a háború pusztításáról és a hétköznapi, szeretetre méltó hősökről mesélt a népes közönség előtt. Tovább olvasom