Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Orosz mecénása belejavított Matisse képébe?

Ma is bármelyik művész összetenné a két kezét, ha olyan nagylelkű pártfogóra akadna, mint Degas, Matisse vagy Picasso az orosz Morozov és Scsukin személyében.


Az államosított magánkollekciók gyöngyszemei most a Szépművészeti Múzeumban láthatók. Ezzel búcsúzik a közgyűjtemény a nyári bővítés előtt, ami ugyancsak sajátosan indul.

Majdnem 100 ezren látták eddig a Szépművészeti Múzeum Degas-tól Picassóig című kiállítását, amelynek meghosszabbításáról már tárgyalnak a kölcsönadó moszkvai Puskin Múzeummal – hallottuk Baán László főigazgatótól. A képzőművészet a XIX. század közepétől a XX. század elejéig tartó, legintenzívebben változó, legizgalmasabb 60 évét mutatja meg a világ egyik legfontosabb múzeumának Budapesten vendégeskedő 55 műkincse.

Az alkotásokat két moszkvai textilgyáros, Ivan Morozov és Szergej Scsukin magángyűjteményével együtt államosították 1917-ben, majd a fele a szentpétervári Ermitázsba, fele pedig a moszkvai intézménybe került. Kettejük közül Morozov volt óvatosabb, ő a különböző modern irányzatok – impresszionisták, Fauve-ok, Nabis-csoport – képviselőitől vásárolt francia műkereskedők közvetítésével. Így fektette pénzét az akkor kortársnak számító Degas, Renoir, Cézanne festményeibe. Scsukin bátrabban válogatott; Monet-nak, Gauguinnek, Picassónak is megszállottan bizalmat szavazott. Nemcsak a remekműveknek, hanem a művészek és a nagyközönség előtt is nyitva állt a mágnások galériának is beillő palotája. Matisse-hoz például olyan hosszú, bensőséges viszony fűzte Scsukint, hogy a festő az ő megrendelésére készítette el a Sarkantyúvirág – A tánc című képét, őt, 36 képét maga rendezhette el dúsgazdag mecénása otthonában. Állítólag az orosz egy vodkagőzös pillanatában vette a bátorságot, és belefestett a Zene című Matisse-alkotásba: piros ecsetvonásokkal korrigálta a fuvolázó fiú nemi szervét.

Henri Matisse Sarkantyúvirág – ˝A tánc˝ című festménye (1912).
Henri Matisse Sarkantyúvirág – ˝A tánc˝ című festménye (1912).

Más vélemények szerint az orosz hangot adott nemtetszésének, és pártfogoltját kérte a javításra. Az alacsony, dadogós és malacképű fickónak leírt Scsukin kezdetben fanyalgott még Picasso munkáin is, ám végül hallgatott az érzékére, és 50 darabosra hizlalta gyűjteményét.

Claude Monet Szénakazlak Givernyben című festménye (1884 körül).
Claude Monet Szénakazlak Givernyben című festménye (1884 körül).

Kivételes Morozov és Scsukin jelentősége, mert már akkor vagyonokat áldoztak a kísérletező művészek külföldi bemutatására és busás megélhetést biztosítottak számukra, amikor nemhogy világhírűek nem voltak, de még Párizsban sem számítottak ismertnek. Ha nem szól közbe a történelem, a két gyáros nevét ma az amerikai Solomon Guggenheim és Paul Mellon oldalán emlegetnénk a legjelesebb gyűjtők sorában, de ők 1917-ben elhagyni kényszerültek Oroszországot. Hátramaradt műtárgyaikat a hatvanas évektől láthatja a közönség. – Nem államosítással, hanem állami vásárlással maradt egyben a házigazda Szépművészeti Múzeum törzsanyagát adó Esterházy-gyűjtemény, amit 140 éve vett meg az állam, amikor a családot anyagi gondok kínozták – emelte ki a főigazgató. – A nagyhercegi kollekció legalább akkora rangot képviselt a maga hiánytalanul megőrzött 700 festményével, 4000 rajzával, 50 ezer metszetével, mint Scsukin vagy Morozov gyűjteménye.


A békesség kedvéért

Nyáron több mint 3 milliárd forintból bővítik a szépművészetit, ezért e kiállítás után bezár. Szeptember 22-én nyit ki újra a Nuda veritas, magyarul Meztelen igazság című tárlattal, amely  Klimt és a bécsi szecesszió kezdeteit tárja elénk. A magyar Louvre-ként emlegetett közgyűjtemény átépítésére vonatkozó tervek két éve készen állnak, ennek ellenére most, az utolsó pillanatban áttervezteti a főigazgató a bejárati részt, hogy a főlépcső megbontását bíráló szakembereknek is eleget tegyen. A legújabb változat szerint egyáltalán nem nyúlnak a Hősök terére vezető főlépcsőhöz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrorban nem lehet középút

Legrejtettebb testrészeink ˝kerülnek napvilágra˝ a reptéri testszkennereken, amelyekkel a… Tovább olvasom