Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Öngyilkosok himnusza

„Az öngyilkosok himnusza" – így nevezték a harmincas évek végén a Szomorú vasárnap című dalt, Seress Rezső szerzeményét, amely az egész földkerekséget bejárta. Hallgassa meg ön is, de óvatosan! Állítólag öngyilkossághoz vezethet!
Két ujjal tudott zongorázni

Szinte valamennyi országban játszották, s a leghíresebb előadók interpretálták: Billie Holliday, Louis Armstrong, Bing Crosby, Paul Robeson, Ray Charles, Yma Sumach, Tom Jones, a Mantovani zenekar. Az a legenda járta a dalról, hogy valami egészen különös, mágikus hatása van. Aki meghallja, olyan mély depresszióba kerül, hogy öngyilkosságot követ el. Hogy emögött mennyi a tény és mennyi a világméretű hisztéria, avagy a show-business reklámfogása: kideríthetetlen – írja Seress Rezső daláról a szerző, Müller Péter.

– Rengeteg nagy sikerű főszereppel a háta mögött, hová sorolja a szerencsétlen sorsú Seress Rezső-figurát az ország egyik legnépszerűbb komikusaként számon tartott színművész, Mikó István?

– Kimondottan keserédes szerepről van szó, olyanról, amikor a tragédia a komédiával keveredik, vagy éppen a humor drámává nemesedik – válaszolta Mikó István. – Elég sok ehhez hasonló szerepet alakítottam már. Nem véletlenül jut eszembe rögtön Görgey Gábor darabja, amelyben Mikszáth Kálmán figuráját játszottam, akkor is Piros Ildikó volt a partnerem. Hasonló a két mű dramaturgiája is: a Görgey-műben a feleség a halála után beszélget az íróval, naplóírás ürügyén. Furcsa dolog, ha találkozunk azzal a gondolattal, hogy akkor tud valaki megnyugodni halála után is, amikor elkötött minden függőben lévő szálat.


Száznyolc felvételt gyűjtött a dalról

– Mit jelent egy színész számára azonosulni Seress sorsával?

– Seress Rezső mai szemmel nézve érdekes figura: a kottát nem ismerte s a zongorát is csak két ujjal tudta pötyögtetni, mégis világslágert írt. Soha nem mozdult ki Budapestről, kivéve, amikor vitték mint munkaszolgálatost. Szegényen tengette életét, miközben egy New York-i bankban több millió dollárja maradt befagyasztva. Világhírt szerzett, de idővel még lakhelyén, Budapesten sem tudták, hogy ő szerezte a legszebb slágereket. Rekedt hangján inkább csak mondta, mint énekelte dalait, mégis egyedülálló hangulatot tudott teremteni. Közel hetvenedik születésnapjához, 1968 januárjában kiugrott lakásának ablakából.

Felvetődik a kérdés: miért lett öngyilkos egy „kisember", akinek mindene meglehetett volna? Ez nyilván összefüggésbe hozható az adott korral, a társadalommal, ugyanakkor az egyénben is lehet valami, ami miatt nem sikerült rendezni az élet dolgait. Többször el is mondja a darabban: neki a hetedik kerület volt a világ közepe, az a Kispipa, ahol játszott; hogy meglegyen a napi sertéspörköltje, a közönsége, a dalai. Hányattatott volt az élete, nem vitás: a harmincas évek gazdasági világválsága után megjárta a háború poklát, majd bele kellett kóstolnia a ’45 utáni hazai viszonyokba. Úgy érezte, gyűlölet és közöny vette körül, pedig ő egyetlen dologra vágyott: a szeretetre. Ahogyan mondja a darabban: „Uram, adj nekem egyetlen embert, csak egyetlen embert, aki szeret." Társa, akivel leélte életét, azért maradt mellette, mert szerette, de tragédia, hogy ezt soha ki nem mondta. Seress mindig kérdezgette, de választ nem kapott rá. Egy furcsa, magának való ember életével találkozhatunk, aki mégis beírta magát a világ dalkultúrájába. Ő maga száznyolc, a világ legkülönbözőbb országában készült felvételt tudott összegyűjteni a Szomorú vasárnapból, amit aztán rendre mindennap délután végig is hallgatott. A figura hiteles színpadi megjelenítése pedig a legnagyszerűbb feladataim közé tartozik.Mikó István

A humor feltámaszt

– A színészet az empátia művészete: a színész képes bármikor bárkinek a helyébe képzelni magát, aszerint „viselkedni". Annak tükrében, hogy a legenda szerint a Szomorú vasárnap „öngyilkossági hullámot" indított el, hogyan védekezik a színész egy-egy eljátszott karakter lelket érintő intenzív hatása ellen?

– Kezdjük a legendával, amely valójában nem más, mint PR-fogás, még ha erről nem is Seress tehetett. Annak idején egy rendőri tudósító, Jávor László – a „Szomorú vasárnap" szövegírója – az öngyilkosok teteme közelébe rejtett egy-egy Szomorú vasárnap-kottát. A dolog tehát fordítva működött, mint ahogy azt a szájhagyomány tartja. Ugyanakkor szerintem aki megnézi a darabot s hallja a Szomorú vasárnap című dalt, talán azon fog elgondolkodni, jelen életünkben mi a fontos. Gyűlölködjünk inkább, közönyösek legyünk egymással szemben vagy próbáljuk meg inkább szeretni, segíteni egymást.

– Az elmúlt percekben a halál, az öngyilkosság is szóba került. Hisz-e a túlvilági létezésben?

– Erre konkrétan akkor lehetne válaszolni, ha megtapasztalom, akkor majd megmondom... Jómagam is el szoktam gondolkodni rajta, mint minden ember, de nem vagyok kétségbeesve, ha történetesen még sincs a halálon túl létezési forma. Igazából nem ennek kutatásával telnek napjaim, hanem az élettel. A mai nappal, a holnappal, a holnaputánnal, ez foglalkoztat. Még a múlttal sem igen szoktam törődni. De nyilván az embernek vannak szerettei, akiket már nem talál maga mellett, és kinek hogy jön elő, hogy gondolatban találkoznak egymással. Vannak, akik beszélgetnek szeretett halottjukkal, én igazából nem nagyon tárgyalgatok velük... Az viszont néha eszembe jut, a velem történt eseményekre hogy reagált volna az, aki már nincsen közöttünk, s aki amíg mellettem volt, tudott mondani okosabb dolgokat, mint amit cselekedtem. Ha elfogadjuk azt, hogy nemcsak a kézzelfogható valóság létezik, hanem olyan is, ami más idő- és térbeliséget jelent, akkor mondjuk így, nem utasítom el ennek lehetőségét. Végül is nem vagyok filozófus... Viszont az is igaz, hogy az arra hivatottak sem igen találják mindig azt a bizonyos egzakt bizonyítást... De zárszóként elmondhatom: a humor, kérem, a legádázabb pillanatokban is megjelenik az ember életében, s nemcsak átsegít, hanem „feltámaszt" a legnehezebb pillanatokban is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik Talma nagy sorozata

Hétvégén újra rajtol a motoros-világbajnokság utazó cirkusza, mi pedig újra szoríthatunk Talmácsi… Tovább olvasom