Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Omega évtizedek Égi jelben

2006-ban ismét nagy éve volt az Omegának. Koncertkörutak és nyolc év kihagyás után megjelent a tizenhatodik album Égi jel címmel.

Az Omega együttes jövőre lesz negyvenöt éves: a márkanévből lassan legenda lesz. Az utóbbi két évben újra bejátszották a Kárpát-medencét, visszahódították Németországot, s megjelent tizenhatodik önálló albumuk. Az Égi jelet Benkő László zeneszerző, billentyűs fejtette föl olvasóinknak.

– 2006-ban ismét nagy éve volt az Omegának. Koncertkörutak és nyolc év kihagyás után megjelent a tizenhatodik album Égi jel címmel. Mi volt a hosszú szünet oka?

– Bár az új album kiadásában nyolc évet valóban kihagytunk a hosszú szünet alapvetően nem igaz. Részint koncerteztünk, másrészt a mindenben megváltozott körülmények, melyek inspirálnak a lemezfelvételre most sokkal hosszabb időt követelnek.

APÁK ÉS FIÚK, AVAGY A GENERÁCIÓK EGYMÁSRA TALÁLÁSA

– Hogyan és mikor született meg az új lemez gondolata?

– Ez igen összetett folyamat. Az egésznek az elejét ott látom, hogy mi kezdetben a népstadionbeli koncerteket etalonnak tekintettük, mert olyan léptékű előadásokat tudtunk ott tartani, ami utánozhatatlan volt és kimondható, hogy világszínvonalú produkciónak tekintette mindenki. Időnként bejártuk a nagyvilágot, de ragaszkodtunk ahhoz, hogy a Népstadion legyen számunkra a mérföldkő. Egyszer csak rádöbbentünk arra, hogy már másfél évtizede nem léptünk fel a vidéki városokban. Felvetődött bennünk, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy országos turnét. 2004-ben megkockáztattuk ezt a sorozatot és megdöbbentő, felemelő volt az a fogadtatás, amivel szembesültünk mindenütt.

– Kikből áll a már 44 éve koncertező Omega együttes mai közönsége?

–Nagyon sok olyan ember jön, aki 10–15 vagy 20 évvel ezelőtti élményét akarja újraélni, a dalok egy idő után már csak apropóként szolgálnak egy életérzésre.. Ennek van generációs következménye is. Az ember időnként szembesül azzal, hogy be kell bizonyítania, hogy nem volt az élete hiábavaló. Ezt mindig a következő generáció által szeretné visszaigazoltatni. „Gyere, megmutatom, milyenek voltunk mi" – mondja az apa a fiának. Ráadásul mikor a gyerek elcsodálkozik, hogy az apja világa milyen jó volt, akkor feloldódik benne ez a feszültség, sőt, van benne némi büszkeség is, mert magáénak is tekinti ezt a kort, zenét. Tehát, hogy ezt mi hoztuk létre közösen, és azért vagytok most itt ti, mert ilyenek voltunk mi. Ezt éreztem egyre nyíltabban és az lett a vége, hogy mi játszhatunk bárhol, ahelyett, hogy letudnánk egy előadást, még nagyobb késztetésünk lesz arra, hogy menjünk tovább, csináljuk.

NÉGY ÉVTIZED DRAMATURGIAI ÍVE DALOKBAN ELBESZÉLVE

– Ez hozta meg a két évvel ezelőtt kezdődött Kárpát-medencei koncertkörút gondolatát is?

– Mi a ’80-as évek elején már jártunk Romániában, ám esélyünk sem volt arra, hogy valaha még elmehetünk Erdélybe. 2004-ben Marosvásárhelyren az első székelyföldi Omega- koncert jól tervezett volt, de azt az érzést, azt a hangulatot és azt a várakozást előre el sem tudtuk volna képzelni. Viszont mikor lejöttünk a színpadról, megértettem, hogy a ’80-as évek elején miért kellett megakadályozni, hogy mi Erdélyben felléphessünk: ez a hangulat, ez a koncert a ’80-as években mind az ottaniak sorsát, mind a mi életünket meghatározta volna. Mikor már a második, harmadik körben voltunk, tehát 2004-től 2006-ig, akkor azt mondtuk, felelevenítjük ezt a közeli közös történelmet. Sokkal szívesebben fogadja be a közönség a félmúltunk ilyen feldolgozását, mint a didaktikus, száraz történelmi leírásokat. Végigvonul a színpadon egy dramaturgiai ív, s aki szereti a zenét, vagy magát az Omegát, annak óhatatlanul beesnek a kimaradt évek. Minden dalunkban van utalás arra a korra, amikor született. –N a így jutottunk el egy új album gondolatáig. Ha kijövünk vele, akkor azt kell nekünk megmutatnunk 2006- ban, hogy mondandónk ma is aktuális, másodszor, zeneileg mindenképpen egy korhoz kötődjék és folytassa azt a vonalat, amit – ugyan vannak az Omegának különböző korszakai, de – mégis lineárisan képviselt a zenekar. Nem kell sokáig hallgatni az Égi jel egy-egy nótáját, hogy ráérezzünk, melyik lemezen jelent meg az előképe. A most kiadott albumunk mondanivalójában – a nyolc év kihagyás ellenére – pontosan kapcsolódik az előz ő e k h ez .

BERLIN KÜLÖNLEGES HELY AZ OMEGA ÉLETÉBEN

– Megjártátok az országot, a magyarlakta Kárpát-medencei városokat, s erre jött idén októberben újra Németország, a nagy berlini koncert. Így áll össze egésszé az Omega-út?

–Igen és azt mondtuk, hogy ha mi már bárhova visszamegyünk, akkor egy új zenei anyagot is fel kell mutatnunk, amivel értelmezzük, hogy mit jelentett a műfaj a huszadik század második felétől máig. A ’60-as, ’70-es éveket tartom az évszázad legprogresszívebb másfél évtizedének. Dacára a vasfüggönynek, a földrajzi helyzetünk miatt nálunk oda-vissza megmaradtak a kapcsolatok az ideológiai küzdelmek ellenére is. Ebből következően az itteni fiatalok olyan dolgokról is tudtak beszélni, amiről az „Ost-blokk" többi országába nem jutott el az információ. Ez a zenére legalább úgy vonatkozik, mert a Beatlest, Rolling Stonest követően minimális késéssel elindultak itt is a zenekarok. Ám szerencsére itthon a politika nem fogta fel ennek a jelentőségét, hanem egy legyintéssel letudták. A Szabad Európát Nyíregyháza felé már nem kellett zavarni, Kijevbe meg már el sem jutott. Így felértékelődött az Omega is. Évtizedek múltán tudtam meg, hogy míg mi a Beatlest, a Rolling Stonest, a Pink Floydot tartottuk évekig mesterünknek, addig a moszkvai Lomonoszov Egyetem arab, néger és a legkülönbözőbb országokból öszszeverbuválódott diákjaiból alakult zenekarok meg Omega- nótákat játszottak, mert ez volt számukra az ellenkultúra. Ha mi akárhová elmegyünk és fölhangzik ez az új lemez, akik belehallgatnak, azoknak az emlékezetében eltörpül a nyolc év kihagyás. Tavaly még egy próbaelőadást játszottunk Halléban, bemértük magunkat, utána azt mondtuk: igen, akkor jövünk, amikor megint léptünk egyet. Ez az új lemezre is vonatkozott. Berlin amúgy nagyon különleges státusú az Omega életében is, és Berlinnek is nagyon fontos az Omega. Az ideológia akkori vezérelve szerint Kelet-Berlinből átnyomták többek között a mi nótáinkat, természetesen onnan pedig jött a Deep Purple. Ennek köszönhetjük, hogy óhatatlanul is odafigyeltek ránk a nyugati oldalon is. Hermetikusan el volt zárva ez a két világ, de elkezdtek egymás iránt érdeklődni, és mi ebből győztesként jöttünk ki. Sőt, Németország egyesítése után ők is elkezdték életük különböző időszakait újragondolni, átértékelni, rendbe rakni. Ez magyarázza azt, hogy tizenhat év után, mikor fölröppent a hír, hogy jön az Omega, olyan elementáris erővel csaptak rá, hogy magunk sem hittük volna. A koncerten még a nótát el sem kezdtük, csak bemondtuk a címét, máris tapsolva ugrott fel a közönség. Persze vannak azok a nóták, amit mindig ott is el kell játszani. Ilyen a Gyöngyhajú lány, a Petróleumlámpa, Őrültek órája, a Fekete pillangó meg ráadásként ott a Régi csibészek.

– Mi van a Fegyverkovács balladájával?

–Ki gondolta volna, micsoda sorsa lett e dalnak is. A Fegyverkovácsot le akarták tiltani, csak későn eszméltek, el voltak foglalva az előző dalunkkal, a Naplementével. Komoly balhék voltak körülötte. Erre kijött a Ballada a fegyverkovács fiáról. Valahogy átcsúszott, elvonta a cenzorok figyelmét a másik ügy, Sőt, pár százezer példányban egy-két hónap alatt elfogyott a lemez, s ereklyeként őrizték az emberek. Erdélyben az egyik koncert után elhívtak egy családhoz. Az étkezőben elhúzták a nagyasztalt meg a szőnyeget és a padlóban mutattak egy rejtekhelyet, ahol minden titkukat őrizték. A Bibliát, az ékszereket, fotókat és ott volt ez az Omega-lemez is.

– Az Égi jel dalaiban valóban sok az utalás a korábbi Omega- nótákra, de miért ilyen abszurd, helyenként frivol a dalok szövege mint például a Szentek a vidámparkban?

– Mert ilyen abszurd lett a mi új világunk. Ezzel a nyelvezettel akartuk fölvetni azt a mentalitást, ami számomra már feldolgozhatatlan, valahogy magyarázatot adni arra, hogy vajon ilyen lesz ez végig? Ilyen marad? Vagy lesz még egy következő olyan értelmes réteg, aki felül tud emelkedni mai megalázó vitáinkon? Mert ami most folyik, mindenki számára megalázó. Annak is, aki sért, s annak is, akit sértenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem megszűnik, megújul a Nox

Hiába röppentek fel hónapokkal ezelõtt a Nox megszûnésérõl szóló
hírek, a… Tovább olvasom