Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Okos elsőszülöttek

Az elsőszülöttek sokkal intelligensebbek, mint a sorban utánuk jövő testvéreik – állítják a kutatók. Ám szinte mindig a legkisebb testvér a kedvenc.
Egy családon belül a legidősebb testvérnek nagy valószínűséggel a legmagasabb az IQ-ja, legalábbis ezt állítják az amszterdami Vrije University kutatói, akik 650 gyermeket vizsgáltak meg.

IQ-teszteket végeztettek el 18 éves korukig – három alkalommal is – azokkal a gyerekekkel és fiatalokkal, akik részt vettek a vizsgálatban. A tanulmány egyik szerzője, Dorret Boomsma azt mondta: a fiúknál és a lányoknál egyaránt azt tapasztalták, hogy a legidősebb gyerekek a legokosabbak a családokban. A leggyengébb teszteket azok írták, akiknek két vagy három nagyobb testvérük van.

Az elsőszülöttek sokkal intelligensebbek, mint a sorban utánuk jövő testvéreik.
Az elsőszülöttek sokkal intelligensebbek, mint a sorban utánuk jövő testvéreik.


Hogy ennek mi lehet az oka, azt egyelőre nem lehet tudományos magyarázattal alátámasztani, az viszont valószínűsíthető, hogy a szülők a legtöbb időt az elsőszülöttekkel töltik, és rájuk sokkal nagyobb figyelmet fordítanak, mint a második vagy harmadik gyerekekre. Így a legnagyobbak intellektuális fejlődése a leginkább biztosított.

De míg a legokosabbak a legidősebb gyermekek, a kedvencek még mindig a legfiatalabbak.

A University of California 2000 családban készített felméréséből az derül ki, hogy a középső gyerekek rebellisek, kevéssé vallásosak, impulzívak, és nyitottak az új dolgok iránt. A legkisebbek egyetértőek, könnyen beilleszkednek bármilyen közösségbe, kreatívak, és általában ők a kedvencek is.

Olvasóink írták

 • 3. tricse 2008. május 15. 13:40
  „nálam is 3 a csemete!

  a legnagyobbik valóban kitűnik a képességeivel
  a középső meg szép
  a kicsi meg imádnivaló

  és a párom van elkényeztetve:)”
 • 2. csabazs 2008. május 03. 19:31
  „Három csemetém van.
  A középső a legokosabb!
  Cikkről: az okosságnak semmi köze az IQ-hoz!
  Találkoztam már okos egyetemi tanárral akinek az IQ-ja béka popsija alatt volt, s olyan 4 elemit végzett parasztbácsival aki magasan verte az egyetemi tanárt!”
 • 1. Denissza 2008. május 03. 17:24
  „Nekem 3 gyermekem van,és a nagyobbik fiam 9 éves,sokat foglalkoztam vele 4 évesen kezdte az ovit,és diszlexiás/nehézség beilleszkedés,tanulás stb./amiből kitűnik a magatartása az dicséretes.A középső fiam 4 éves,kevesebb ídőt tudtam foglalkozni vele de előbb megtanulta az Anyám tyúkja című verset mint a bátya.A kisebbik kislány 9 hónapos,korához képest nagyon ügyes,okos és kiegyensúlyozott, és nincs elkényeztetve mivel időm sincs rá.Tehát az Én esetem "rácáfol"a cikkre,és szerintem a géneknek van a legnagyobb szerepük,hogy milyen lesz a gyermek.Nekem is két testvérem van,és nekem a "legkisebbnek"van a legmagasabb iskolai végzettségem,és sajnos sokat " kaptam" de nem szeretetből!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szinetár Dóráéknál minden nap anyák napja

Szinetár Dóra, a bársonyos hangú musicalszínésznő már gyermekkora óta belopta magát a magyar… Tovább olvasom