Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Ökörrekord a parlamentnél

A Guinness World Records nap az új rekordok felállításának vagy éppen régebbiek megdöntésének nemzetközi világnapja. A magyarországi rekordokról Sebestyén Istvánt kérdeztük, aki mintegy tíz éve foglalkozik azok hitelesítésével.
– Azt kérte, hogy hangsúlyozzuk: ön nem a Guinness magyarországi képviselője, hanem a hazai rekordok hitelesítője. Miért fontos különbséget tenni?

– A Guinness World Records elsősorban könyvkiadó és másodsorban rekordregisztrátor cég, ha szabad ezt a kifejezést használni. Tehát a külvilág felé nekik nincs egy olyan adatbázisuk, amely bárki számára kereshető lenne és egy-egy rekordkísérletnél pontos választ adna, hogy mit, mikor és hogyan kell csinálni. A közhiedelemmel ellentétben a különböző országokban sincs képviseletük. Ők a Guinnes-rekordok könyve kiadási jogát adják el az országokban, de a rekord bejegyzését, hitelesítését nem. Bármily meglepő, ezzel a tevékenységgel nem is foglalkoznak. Nagyon ritka, hogy kimennek személyesen a helyszínre és jegyzőkönyvezik a tevékenységet. Ők abból dolgoznak, hogy évente befut hozzájuk 60–80 ezer rekordbejelentés, amiből meg tudják szerkeszteni a könyvet a legizgalmasabbak kiválasztásával. Talán csak a német kiadónak adták meg azt a jogot – de ezt sem állítom teljes bizonyossággal –, hogy bizonyos korlátok között ő is adhasson rekorddiplomát. Ezt onnan tudjuk, hogy Benke Laci bácsi az egyetlen magyar Guinness-rekorder, akinek nem angol, hanem német nyelvű Guinness-rekord-diplomája van.


– Mióta foglalkozik rekordok regisztrálásával?

– Csaknem tíz éve. Az első magyar rekord, ami egyben Guinness-rekord is lett, a világ legnagyobb pörköltje volt, amely a világ legnagyobb bográcsában készült el 2000-ben. Ekkor ismertük fel, hogy egy önálló és a Guinness-nyilvántartásnál sokkal precízebb adatbázis építésére lenne szükség.


Mennyi adat található az adatbázisban?

– Most már 200 fölött jár a nálunk nyilvántartott hazai rekordok száma. Épp azon dolgozunk, hogy átstrukturáljuk internetes portálunkat, a www.rekordok.hu-t. Korábban csak időrendi sorrendben raktuk fel a honlapra az adatokat, de most már valamiféle keresésre, csoportosításra is szükség van. Eddig nem nagyon tudtuk, hogy milyen típusú rekordok tartanak érdeklődésre számot. Most már világosan látszik, hogy a rekordok több mint fele gasztronómiai jellegű, ami annyit tesz, hogy valamilyen – általában hagyományos magyar – ételt készítenek el óriási mennyiségben. A második helyen állnak a maratoni rekordok, amikor valaki megszakítás nélkül végzi ugyanazt a tevékenységet és a tömegszerűségi rekordok is népszerűek, amelyek esetén egyszerre, egy helyen nagyon sok ember végzi ugyanazt a tevékenységet. Ezek jól behatárolható kategóriák. Nyilván ezek mentén fogjuk átalakítani a weboldalt.


– Nem válik egy idő után unalmassá a rekordok hitelesítése azáltal, hogy ennyire jól behatárolhatóak a kategóriák és feltehetően egy idő után ismétlődnek az ötletek?

– Hasonlítanak egymásra az ötletek, de egyáltalán nem unom. Olyan helyekre jutok el, ahová hétköznapi emberként talán sosem jutna eszembe elmenni. Nagyon sok szép és eldugott hely van Magyarországon. Másrészt legyen a rekordkísérlet szó szerint a „világ végén", mindegyikben van olyanfajta érték, amit a helyiek meg szeretnének jeleníteni, és ezek nagyon érdekesek. Ha az ember kicsit a színfalak mögé néz, mindegyik mögött van egy egyéni történet, ami önmagában is szórakoztató.


– Idén mennyi rekordkísérlet lesz még? A tél holt szezonnak számít?

– A szabadtéri rendezvényeket az időjárás korlátozza, úgyhogy ilyenkor lényegesen kevesebb a bejelentett rekordkísérlet, de azért most is lesz jó néhány. Hallottam előzetes információkat arról, hogy még december 25-én is lesz egy gasztronómiai próbálkozás a Parlamentnél, egy ökörsütés. Ez arra bizonyíték, hogy még hideg napokon sem lankad a magyarok rekordkísérletező kedve.


– Az évi magyarországi „rekordtermésből" mennyi kerül be a Guinness-rekordok könyvébe?

– Jó néhányan rendelkeznek Guinness-rekord-diplomával Magyarországon. Pontos számot azonban nem tudok mondani, mert tőlünk függetlenül is létezhet, mint ahogy létezik is olyan rekorder, aki megcsinál egy rekordot és ezt a Guinness elfogadja. Szerintem tízes nagyságban vannak Guinness-rekord-diplomával rendelkező magyarok. Nick Árpád közismert erőrekorderünk, de vannak mesterszakácsaink is, akik bekerültek.


– Kik azok, akik különösen aktívak a rekordkísérletek kitalálásában? Kategorizálható ez?

– Nem, játékos nemzet vagyunk, nagyon sok eredeti ötlettel és szerintem nagyon jó, hogy ez így van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc év színházi szerelem

A Győri Nemzeti Színház épülete harminc évvel ezelőtt meghökkentette a várost. Nemcsak a győrieknek… Tovább olvasom