Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Nyáry Pál, a honvédelmi bizottmány alelnöke

Nyáry Pál, a szabadságharc honvédelmi bizottmányának alelnöke Kossuth helyettese volt. A Vasember: így emlegették jellemének szilárdságára utalva.

Ma élő egyik rokona, Nyáry István idegsebész-professzor osztotta meg portálunkkal a családjában apáról fiúra szálló történeteket a várfogságot is megjárt politikusról.

Az 1848–49-es szabadságharc egyik meghatározó alakja volt nyáregyházi Nyáry Pál. 1806-ban Nyáregyházán született, jogi tanulmányai után tisztviselőként lépkedett előre a hivatalnoki ranglétrán. Részt vett a megalapításában és igazgatója is volt a Nemzeti Színháznak.

Közreműködött a március 15-i eseményekben, ott volt Petőfiékkel a Pilvax kávéházban. Igyekezett a néphangulatot mérsékelt mederben tartani. Neve felmerült a Batthyány-kormány lehetséges tagjai között, de a felkínált államtitkári posztot nem fogadta el. Kossuth Lajos távollétében ő irányította a bizottmány munkáját.

Nyáry Pálnak gyermeke nem született, de oldalági rokonai – szétszóródva a világban – élnek. Köztük dr. Nyáry István idegsebész-professzor, aki az idősebb rokonok elbeszéléseiből ismerte meg alakját, jellemét. A tanszékvezető egyetemi tanár előrebocsátotta: családja a kitelepítéskor mindenét elvesztette. Iratok, dokumentumok, tárgyi emlékek nem maradtak a szabadságharcos időkből.

Nyáry Pál
Nyáry Pál

– Nyáry Pállal kapcsolatban mindenekelőtt rendkívül egyenes, becsületes jelleméről kell megemlékezni – fogalmazott Nyáry István. – Elveiből jottányit sem engedett, talán ezért nem került olyan pozícióba, amire tehetsége révén hivatott lett volna. Igaz, így is magas tisztségeket töltött be, például a honvédelmi bizottmány (OHB) alelnökeként Kossuth helyettese volt. Elvhűsége iránytűként igazította el az élet dolgaiban.

Ezzel kapcsolatban egy történet: kártyaasztalhoz invitálták Nyáry Pált, aki közölte, a lapokat hátoldalukról is ismeri, ezért nem ül asztalhoz csak azért, hogy partnerei pénzét elnyerje. Úgy volt szabadelvű forradalmár, a haladás tántoríthatatlan híve, hogy el tudta kerülni a szélsőségeket. Környezete kilengéseire mindig hatott józan mértékletességével. Erélyesen és következetesen képviselte az ügyeket a honvédelmi bizottmányban, de a Békepárthoz csatlakozott és nem szavazta meg a trónfosztást, világosan látva az ország lehetőségeit és a nemzetközi összefüggéseket.

Nyáry István szerint a másik szál a politikus életében a romantikus elem és a kapcsolat, amely Schodelné Klein Rozáliához, a kor híres opera-énekesnőjéhez fűzte.

Nyáry István idegsebész-professzor
Nyáry István idegsebész-professzor

– Nyáry Pál megalakulása után rövid ideig igazgatója volt a Nemzeti Színháznak, talán innen való ismeretsége a primadonnával. Sírig tartó szerelem fűzte az asszonyhoz – jegyezte meg.

Nyáry Pál kitartott a kormány mellett a világosi fegyverletételig, és nem hagyta el az országot sem. Elfogták és annak ellenére, hogy 1849. április 14-én nem szavazta meg a trónfosztást, előbb halálra, majd 10 év várfogságra ítélték, amelyből hét évet le is töltött a csehországi Josephstadtban (Jaromer). A ma élő rokon szerint a fogságot töretlen kedéllyel viselte. Nem alázkodott meg, nem kért kegyelmet és másoknak sem engedte, hogy kegyelmet kérjenek számára.

– Rabtársaiban tartotta a lelket, idejét tanulásra fordította. A jó barát, Jókai Mór egyik legismertebb regényének főhőse Garanvölgyi Aladár.

Alakját ugyan a szabadságharc egy másik hősétől kölcsönözte, de annak az epizódnak a mintája, amelyben a fogoly soha semmit nem kér és fogad el rabtartóitól, és vidáman, opera-áriákat fütyülve teszi maga számára elviselhetővé a fogságot, talán Nyáry Pál lehetett. Feltehetően éppen ez a büszke magatartása váltotta ki rabtartói kicsinyes dühét, amellyel mindenáron meg akarták alázni. Schodelné Josephstadtba utazott, de a várparancsnok nem engedte, hogy találkozzanak, és hamarosan meghalt Nyáregyházán, anélkül, hogy szerelmét viszontláthatta volna. Kiszabadulása utáni élete tragédiába torkollott.

Nyáry Pál sírja
Nyáry Pál sírja

Élettársa halott, birtokaiból kiforgatva, szűkös anyagi körülmények között élt és a politikai életbe sem talált vissza. Noha még újraválasztották Pest vármegye alispánjának, de a kiegyezés után sem találta helyét. Nagyon zárkózott ember volt, nem engedett közel magához senkit, és lelkileg felőrölve, önmagával meghasonultan öngyilkos lett. Levetette magát a Duna-parti Stein-ház emeletéről a mai Roosevelt téren.

Búcsúztatóján a korabeli beszámolók szerint tízezrek vettek részt. A nemzet nevében a hű barát, Jókai Mór köszönt el Nyáry Páltól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkohol: barát vagy ellenség?

Bármennyire meglepően hangzik, a mérsékelt alkoholfogyasztók esetében alacsonyabb a szív- és… Tovább olvasom