Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Növényekben termesztett egészség

Kertjében több mint húszféle gyógynövényt termeszt Lencse Sándor - s rendszeresen használja is őket.

Lencse Sándor becsületes szakmája lakatos. A vagongyárból ment nyugdíjba, ahol „téemkásként" kereste kenyerét. Az iparosember azonban már korán, mondhatni, zsenge ifjúkorában eljegyezte magát a gyógynövényekkel.

– Annak idején még édesanyámnak mentem el a gyógynövényboltba Viroma szörpért. Ott láttam és vettem meg az első gyógynövénykönyvet. Ma már egy kupac van belőle – emlékszik vissza a gyógynövények iránti érdeklődés kezdeteire Lencse Sándor gyógynövénytermesztő. Ő maga kéri ezt a megfogalmazást, hiszen teljesen autodidakta módon ismerte meg a gyógynövényeket és tanulta meg azok hatásmechanizmusát.

A döntő lökést mégsem a könyvek adták, hanem édesanyja betegsége. Egyszerűen összecsuklott alatta a lába, s miután a doktor jópofasága kevés volt a gyógyuláshoz, ő maga próbálkozott meg a segítségnyújtással. Ez persze elsőként abban nyilvánult meg, hogy elment a Deák utcai gyógynövényboltba, és az ott lévő idős bácsit kérdezte meg, mit ajánl a problémára. Amikor a kapott „gyógyszer" elfogyott, visszament, de a bácsi már nem volt ott, mert elvitte a rák.
– Az első gyógynövény, amit megismertem, az a bodzavirág volt. Anyám is gyakran emlegette, hogy a bodzavirágteától nem is köhögtünk egész télen. Eleinte a legtöbb gyógynövényt vettem. A termesztést 1970 után akkor kezdtem el, amikor ide, Ménfőcsanakra költöztünk. Ha jól emlékszem, az első gyógynövény az apróbojtorján volt. Sok helyen kerestem, mire végre rátaláltam. Jelenleg több mint húszféle található már a kertben. Tulajdonképpen azokat a növényeket igyekeztünk összeszedni és termeszteni, amire a családnak szüksége volt, és persze van ma is. 

Lencse Sándor  nem veri dobra gyógynövény-szakértelmét, de Ménfőcsanakon sincsenek titkok. Kitudódik, ha valaki valamiben „tudós", hiszen nem egy embernek segített már baja kúrálásában. Összeállított olyan keveréket, amely sok mindenre jó hatással van. Többek között az orrdugulásra, de képes az elfertőzött sebet is rendbe hozni. Eredményes a méhcsípés kezelésére is. A visszérre is jó, ha begörcsöl, vagy ha gyulladásba jön.

– Eléggé ismernek itt, mint a rossz pénzt – mondja hamiskás mosollyal. – Ha kíváncsiak a tapasztalataimra, természetesen szívesen átadom másoknak is. Jön a tavasz, most lehet belevágni.
Nagyon várjuk a tavaszt, hiszen amikor a természet éppen kezd új erőre kapni, nekünk éppen akkor van fogytán az erőnk, energiánk. A téli hónapok után a szervezet vitaminkészletei apadóban vannak, aminek következménye a jól ismert tavaszi fáradtság. A bágyadtság és elesettségérzés természetesen nem betegség, inkább hiányállapot, amely akkor lép fel, ha az előző nyáron felhalmozott energia-, ásványianyag- és vitamintartalékokat végképp feléltük. A fáradékonyság ellen pedig nincs jobb, mint a saláták. Erre is kiváló receptje van Lencse úrnak.
– Nem különleges dolog ez. Cékla, sárgarépa, zeller, káposzta, személyenként egy kanál darált dió, valamilyen gyümölcs. Ezeket le kell reszelni, mézet és citromot adni hozzá. Ez a keverék az összes szükséges vitamint tartalmazza. Ezt kell fogyasztani tavaszi fáradtság ellen, de akár diétának is jó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgács Péter újra 'éhes'

Forgács Péter, a győri színház népszerű drámai- és musicalszínésze a napokban Jászai-díjat kapott. Tovább olvasom