Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Normális szélkakasság

Április 11-én hatodik alkalommal választhatunk országgyűlési képviselőket, határozhatjuk meg a parlament összetételét. Épp ezért egy választási szakértő segítségével ˝lehetetlenre˝ vállalkoztunk: megpróbáltuk megfejteni, mi motivál minket, szavazópolgárokat arra, hogy egyik vagy másik pártra és annak jelöltjére adjuk voksunkat.

Kiderült, teljesen normális, hogy sokan négyévente más és más pártban bíznak. A szintén megszólaltatott Nagy Bandó András úgy látja, akárki nyer, olyat kapunk, amilyet megérdemlünk.

Sólyom László köztársasági elnök január 22-én bejelentette, április 11-én lesz az idei országgyűlési választások első fordulója. Az 1990 óta megtartott öt szavazás alapján sok minden világossá vált a magyar választói hozzáállásról.


Megtanultuk vagy sem a választási leckét?

Az ellenzéki kerekasztalnál megalkotott egyik legbonyolultabb országgyűlésiképviselő-választási rendszer kiállta az idők próbáját.

– Pedig úgy tervezték a megalkotói, hogy ennek a segítségével megválasztjuk az 1990-ben megalakuló Országgyűlést, és majd úgyis módosítják a parlamentbe bejutott pártok. Aztán nem így történt, ahogy az alkotmányunk, úgy a választási rendszerünk is ideiglenes, tehát tartós – mondta nevetve László Róbert, a Political Capital választási szakértője.

László hozzátette, kétféle nézet él rólunk, választópolgárokról szakértői körökben. Az egyik vélekedés szerint a lehetőségekhez képest megtanultuk a választási leckét, a rendszert, a másik szerint fogalmunk sincs róla.

László Róbert választási szakértő
László Róbert választási szakértő

– Akik szerint megtanultuk a rendszert, azzal érvelnek, 1990-ben 777 ezer 777 szavazat, a leadott voksok közel 16 százaléka veszett el, míg 2006-ban már csak 3,22 százalék. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy sokkal kisebb az „étlap", kevesebb párt indul. Ugyanakkor – érvel a másik oldal – borzasztóan bonyolult a választási rendszer, egy átlagpolgár képtelen azt átlátni (lásd keretes írásunkat – a szerző), épp ezért rosszul okoskodik – jegyezte meg a választási szakértő. László Róbert szerint ugyanis általános vélekedés, hogy a kis pártok egyéni jelöltjeire nem érdemes szavazni, hiszen esélyük sincs a győzelemre, épp ezért csak a listát támogatják. – Ez hibás okfejtés, hiszen ha egy párt átlépi a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt, akkor az egyéni jelöltre leadott voksok nem vesznek el, hanem felkerülnek az országos listára – oszlatott el egy tévhitet a Political Capital munkatársa.


Könnyű farkast kiáltani

Hiányos ismereteinkkel visszaélni is könnyű. László Róbert szerint – a tájékozatlanság miatt – aki választási csalást kiált, újraszámolást követel, könnyen célt ér.

– A vesztes oldal, különösen szoros eredmény esetén, mindent bevethet azért, hogy elbizonytalanítsa az állampolgárokat, arra apellálva, hogy a választó nem érti, hogyan is lesz a szavazatából mandátum. Azért veszélyes ez, mert az amúgy elég transzparensen működő választási eljárásba vetett bizalmat teszik alaptalanul kockára. Jelentős, a választás eredményét befolyásoló választási csalásról márpedig nincs tudomásunk, hacsak nem számítjuk ide az ajánlószelvényekkel való visszaéléseket.


Természetes a váltógazdálkodás

Az öt választás alatt egyre erőteljesebb blokkosodás alakult ki. Ez a már említett rossz beidegződésnek köszönhető. Ami egyáltalán nem baj, ahogy a választói szélkakasság sem. László Róbert természetesnek tartja, hogy vannak olyan állampolgárok, akik ide-oda szavaznak, négyévente változik a pártszimpátiájuk.

Ilyen szavazó Nagy Bandó András is, aki a jobboldalra éppúgy szavazott már, mint a baloldalra. Bandónak egyébként nem túl rózsás a véleménye a közelgő választásokkal kapcsolatban.

Nagy Bandó András
Nagy Bandó András

– Vallom, 20 év után demokrata polgárrá kell nőnie az elvakult rajongóknak. Amíg két vagy több rajongótábor társul a két vagy több „oldalhoz", mindig szívni fogunk. A rajongó kritikátlan, épp, mert rajong valakiért vagy egy oldalért. A másik oldalnál – pártja segítségével – a szálkát is észreveszi, a sajátjánál a gerendát sem – mondta Bandó. A humorista hozzátette: „Hogy jól válasszak, a politikai elitnek nevezett képződményt csak külsősként szemrevételezhetem. Aki a ciklusa alatt leszerepel, nálam nem rúg labdába. Aki jókat tervez és ígér, az igen, de a mandátuma tényleg csak egy ciklusra szól. Ha hazudott, becsapott, nem teljesített, négy év múlva lapáton lesz."

Nagy Bandó elmondta azt is, idén először nem figyeli a kampányt. Ugyanis meg van győződve róla, bármilyen lesz, egymás ócsárolásáról és tarthatatlan ígéretekről szól. – Döntésemhez elég lesz az elmúlt négy, illetve nyolc év teljesítménye. Ami befolyásolhat: az őszödi beszédtől elindult folyamat, benne a jéghegy csúcsaként kibukott Zuschlag-üggyel, a pesti ingatlanbotránnyal, a BKV-üggyel és a szabadok le- és mellényúlásaival, a jobbak túlkapásaival és tengerészgyalogságával. Idén ismét a Fidesz tűnik „jobbnak", de ha ez a „jobbság" nem tart ki négy évig, megint bukta lesz. Nyolc éve a Torgyán-féle zsebes társaság vitte a sírba, most az egyházi terjeszkedéstől tartok. Akárki nyer, olyat kapunk, amilyet megérdemlünk – jegyezte meg Nagy Bandó András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mihály főherceg kalandos élete

Egyszerű polgári életet él a magát magyarnak tartó Habsburg-Lotaringiai Mihály főherceg, aki kétéves… Tovább olvasom