Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Noé bárkája a londoni állatkertben

Az elmúlt 180 évben a természet csodáit nézhették meg a londoni állatkert látogatói. Most a londoni állatkert az internetre is felrakta fotóarchívumának gyöngyszemeit, amelyeket korábban nem láthatott a közönség (www.zsl.org/prontstore). A fotók közül néhányat mi is bemutatunk – a hozzájuk tartozó történetekkel.
Segít, ha vesz
A képek másolatai megvásárolhatók – a bevételekből befolyt összeget a társaság nemzetközi fajvédelmi programokra fordítja. Az állatkert egyik legfontosabb célja a veszélyeztetett fajok szaporítása: az itt található több mint 650 fajból 112 szerepel a veszélyeztetett fajok vörös listáján, az intézmény 130 faj tenyésztési programjában működik közre.

A londoni állatkert az internetre is felrakta fotóarchívumának gyöngyszemeit, amelyeket korábban nem láthatott a közönség. (www.zsl.org/prontstore).
Regényes kezdetek

A londoni állatkertet 1828-ban alapították azzal a céllal, hogy a kutatók közvetlen közelről tanulmányozhassák a Föld távoli vidékeiről ideszállított egzotikus állatokat, amelyeket diplomaták, utazók és gyűjtők adományoztak az intézménynek. Az állatok, növények a tengeren, majd a Temzén felhajózva érkeztek, s az utolsó kilométereket a nagyobb testű vadaknak saját lábukon kellett megtenniük a kikötőtől a Regent’s Parkig. Így esett, hogy 1936-ban úton az állatkert felé a kert első, a nagyvárostól amúgy is riadt zsiráfjait végképp rémületbe ejtette egy tehén látványa a Commercial Roadon. A kert 1847-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az egyik állatgondozó fog kezet az oroszlánfókával 1921-ben.  Az oroszlánfóka volt a legnagyobb attrakció a londoni állatkertben Viktória  királynő idején. Naponta friss halat vásároltak nekik a  Billingsgate Market-en és az etetés volt a nap fénypontja. Az oroszlánfókákat mára  Whipsnade-be költöztették.

Ezt a fotót 1914-ben készítették a pingvin medencénél, az állatgondozó egy császárpingvint simogat. Ezek a teremtmények különösen érdekelték a látogatókat, mert a Déli Sarkra akkoriban szerveztek expedíciót, és a felfedezők nagy számban találkoztak a császárpingvin példányaival.

Egy gondozó vizsgál egy vízilovat 1923-ban. Az állatkert hosszú és gyümölcsöző vízilótörténelme  az Obaysch nevű egyeddel kezdődött. Gőzhajóval érkezett a Nílusról 1850-ben és ő volt az első víziló Európában a római kor óta. Naponta 10 ezer ember látogatta meg az állatkertben. 

Ezt a fotót a Zoológiai Társaság épülete előtt készítették 1914-ben, amikor az állatkertet zebrái betörtek a reklámpiacra. Négy zebra húzta azt a kocsit, ami teát reklámozott. Fizetés ellenében utasok is felülhettek a kocsis mellé. Abban az esztendőben a hirdetési bevétel elérte a 730 fontot – mára ez az összeg 300 ezer. Bevétel ide vagy oda, a zebrák nagyon boldogok, amikor hámba fogják őket, és nagyon ügyesen húzzák rakományukat.

Daily Mail / Fordította: Nyemcsok Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire jó a régi hűtőszekrény?

Használaton kívüli, régi hűtőszekrény szinte minden háznál akad, és a lomtárban, garázsban várja,… Tovább olvasom