Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Nevem Balázs, Ekker Balázs

Mondják: az életben mindenhez szerencse kell. A szerencsének illik megágyazni. A szerencsét ki kell érdemelni, és ha megérkezik, érdemes a kedvében járni, hogy ne illanjon gyorsan el.
A hogyanról megoszlanak a vélemények, de abban sokan megegyeznek, nem mindenkinek sikerül a szerencse keltette forgószélen tartósan fennmaradni. Ekker Balázsnak, a győri mambókirálynak úgy tűnik, sikerült. Azon ritka alkalmak egyikén, amikor nem Ausztriában tréningezik legújabb osztrák Dancing Stars-partnerével, arról kérdeztük: miképpen került a népszerű sorozat mezőnyébe, és hogyan sikerült „bennragadni" e rendkívül népszerű élő show-ban?

– Ausztriában több évig táncolva részese lettem a profi versenytánc világának, és tagja lettem az osztrák profi táncosok szövetségének. Partneremmel, Alicével, aki ma már a feleségem, számos sikert követően úgy döntöttünk, befejezzük, és itthon, Győrött valósítjuk meg közös álmunkat, egy táncstúdiót. Varázsütésként ért a hír, hogy a hazaköltözésünk után elinduló élő táncos sorozatba hívnak, legyek partnere egy hírességnek.

– Hogyan jutott a televíziós csatorna eszébe a táncosként Ausztriában nagyon népszerű magyar fiú, aki mellesleg már visszavonult?
– Az ORF értelemszerűen az osztrák táncosok profi szövetségét kérte fel a műsorhoz partnernek, hiszen honnan máshonnan tudott volna profikat erre a feladatra felkérni. A prominens személyiségek partnerei meg is voltak, a mezőny kialakult, de valaki az utolsó pillanatban kiesett és kellett valaki pótlásul. Ekkor kerültem képbe S. O. S. megoldásként, így szinte belecsöppentem az adásba. Aztán ott ragadtam.

– Nos, ez a szerencse. Casting és izgalom nélkül, három nappal az adás előtt belecsöppenni a show közepébe... Ez talán több is szerencsénél!
– Hogy lett hirtelen egy hely, amit be kellett tölteni? Az egy helyzet volt. Ha valaki nem esik ki, nem jutok a szövetség eszébe. Ám hogy megkerestek, felkértek, az talán nem volt egészen véletlen. Eléggé ismert voltam, hogy eszükbe jussak. Az a tény pedig, hogy immár zsinórban az ötödik szériában is indulhatok egy prominens személy partnereként, egyben azt is mutatja, hogy a választás nem volt megalapozatlan.

– A magyaros temperamentummal hamar megkedvelték a nézők. A magyar virtussal hírhedt lett a csapatban. A kinti sajtó Paprika Macsónak nevezte. Ez az igazi szeretet mérőfoka.

– Szó, ami szó, egy kicsit kakukktojás vagyok, kilógok a sorból. Talán őszintébb is vagyok a többieknél, ami nem mindig jó. Nem akármilyen kihívás ez, hiszen számunkra teljesen vadidegen, táncosmúlttal egyáltalán nem rendelkező, korban, foglalkozásban teljesen eltérő ismert személyiséggel kell nagyon rövid idő alatt közösen, csapatként egy olyan produkciót összehozni, amire a bemutatók után azt mondhatják az emberek: „Hűha!" Ez nem könnyű!

– Ez talán több is, mint tánctanítás?

– Valóban több. Miután nem is szabad táncosmúlttal rendelkezniük, értelemszerűen nem is annyira a technikai felkészültség a lényeg, hanem inkább a pszichológiai. A show lényege, hogy próbára tesszük magunkat és a partnereket, hogy mire vagyunk képesek. Nem kevés empátiára van szükség. Nem véletlen, hogy először a partnereket arra kérjük, sétáljanak. A tanulás járással kezdődik. Akkor kikristályosodik, kire mit lehet építeni. Hol vannak az erős és hátrányos pontok, erre épül fel a koreográfia is. A legnehezebb a „lépések nélkül" koreográfiát összehozni, mint a legutóbbi 64 éves Janinne Schiller–Charity Lady esetében, aki az összes létező betegséggel rendelkezett. Sem fogni, sem emelni, sem semmit nem lehetett. Ennek ellenére egészen a középdöntőig meneteltünk. A nézőknek tetszett, nekünk kevésbé. Igaz, népszerűségben hozott annyit, mint amennyit elvitt idegességben.

– Legújabb partnere, Gitta Saxx modell, színésznő, tévés személyiség, akit 2000-ben az évszázad Play-mate-jének választottak, szintén nem a legfiatalabb hírességek közül való.

– Nem titok, 44 éves, de ebből egy tízest simán letagadhat. Elkezdtük a tréningeket, és lelkesen készülünk a március 6-i megnyitóra. Egy hónap van az előkészítésre. Mi rögtön egy simulóssal, egy rumbával kezdünk és lesz még egy csoportos mambó.

– Úgy tűnik, nemcsak a táncban és a koreográfiákban kreatív, hanem másban is. Egy hirtelen jött ötlettől vezérelve az egyik adás közben kérte meg kedvese, korábbi profi táncpartnere, a műsorban szintén részt vevő Alice kezét. Sőt, a csatorna még az esküvőt is közvetítette nézettségi csúcsot döntve.

– A harmadik évadban történt. Én már kiestem, így már csak Alicénak drukkoltam a döntőbe jutásért. Nem jutott a szavazatok alapján tovább, de abban a pillanatban kitaláltam, hogy megkérem a kezét, amit már hét éve meg kellett volna tennem. A rendező nem ellenezte, így adásban megkértem. Alice ugyan pár másodpercig szólni sem tudott a meglepetéstől, de ígéretet tett, hogy a feleségem lesz. Az emberek tapsoltak és éljeneztek, a műsorvezető pedig közölte, hogy az esküvőt is élőben közvetítik majd. Így is történt. Az ORF csatornának köszönhetően rövid egy hét alatt sikerült megszervezni az egészet és tényleg közvetítette a csatorna az egybekelésünket. Nagy élmény volt.

– Volt-e már döntős az Ekker páros?

– A második évadban, 2006-ban jutottam be a döntőbe, de nem mi lettünk a győztesek. Azóta is szinte mindig a döntő közelében voltunk.
– Változik-e ebben az évadban a Dancing Stars lebonyolítása?

– Igen. Az eddigi 10 pár helyett 12 indul, ennek megfelelően nem nyolc, hanem 10 héten keresztül lesz a show képernyőn. A kiesési rendszer is változik. Eddig volt egy tánc, és egy páros mindig kiesett. Most az első két adásban egy szóló és egy csoportos táncot követően az első adásban csak a hölgy kandidátusok közül esik ki egy, a másodikban pedig a férfiak közül egy. Utána ugyanúgy folyik tovább a verseny, mint korábban, azaz a párok közül minden fordulóban kipottyan egy, így jutnak el a legjobbak (vagy a legnépszerűbb sztárok) a döntőig, ahol két pár versenyez majd egymással.

– Mennyire veszik a hírességek komolyan a versenyt?

– Először mindenki úgy vág bele, hogy ez egy borzasztóan jópofa dolog, de aztán egyre inkább belelendülnek. Sztárok, hatalmas egóval, így aztán nem szeretnek veszíteni. Heteken belül belelkesednek, úgy küzdenek, mintha életről-halálról lenne szó.

– Van, aki utána abba se akarja hagyni?

– Azt azért nem mondanám. Volt olyan barátom, mint például a többszörös osztrák síugró olimpikon Andi Goldberger, aki abszolút antitalentum volt a tánchoz, de hatalmas energiával napi 10 órát edzett, s azt mondta: amint vége az adásnak, ő soha az életben egy tánclépést sem fog megtenni. Nem tudom, betartotta-e.

– A Dancing Stars azért mégsem igazi táncverseny. A győztesek tánctudása mindig összeadódik a népszerűségükkel. A leghíresebb versenyzőknek nagyon rosszul kell táncolni ahhoz, hogy kiessenek, és fordítva is igaz. Bár ez a legritkább. A show az show! Nem hiányzik az igazi?

– A show valóban nem versenytáncverseny, de remekül népszerűsíti a társastáncot, és a műsor sokakat vonzott a tánctermekbe. A nyertes tehát maga a tánc, és ennek nagyon örülök, hiszen ennek élek. Tényleg úgy gondolom: életem a tánc, és talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy a feleségemmel Alicével és a kollégáimmal sikerült a hobbinkból hivatást kovácsolni.


„Nem titok, Gitta Saxx modell, színésznő, tévés személyiség, akit 2000-ben az évszázad Playmate-jének választottak, 44 éves, de ebből egy tízest simán letagadhat. Elkezdtük a tréningeket, és lelkesen készülünk a március 6-i megnyitóra. Egy hónap van az előkészítésre. Mi rögtön egy simulóssal, egy rumbával kezdünk és lesz még egy csoportos mambó."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balla Ica örökre megpihent

Minden halálról szóló hír fájdalmas, az övé kiváltképp az. Elment a primadonna, Balla Ica örökre… Tovább olvasom