Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Nemeskér, a szabad vallásgyakorlás központja

Úti cél - A Sopron–Balatonederics közötti (84-es) főútvonal mellett, nagy idegenforgalmi központok, Fertőd, Nagycenk, Bük közelében fekszik Nemeskér. Lakosságának száma nem éri el az ötszáz főt, de nagy múltú.

Evangélikus temploma kiemelkedő jelentőségű műemlék. Távolsága Győrtől Fertőszentmiklóson, Lövőn át kb. 75, Soprontól kb. 30 kilométer.

Az evangélikusok viszontagságai

A település nevében máig őrzi, hogy a honfoglalás idején a Kér nemzetség szállásterülete volt, a XVII. századtól nemesek lakták. Földesurai, a Nádasdyak már 1535 után lutheránusok lettek, a lakosságnak is követnie kellett őket. A gyülekezet a középkori templomot használta. A helyzet változott ifj. Nádasdy Ferenc rekatolizációja révén és azáltal, hogy az egyre erősödő ellenreformáció eredményeként Szécsényi György győri püspök a templomot visszavette. Az 1681-ben, Sopronban tartott országgyűlés meghatározta, hogy az egyes megyékben melyek azok a települések, ahol engedélyezik a protestáns közösségek működését. A törvénycikk, azaz articulus latin kifejezés után artikuláris egyházközségeknek nevezték ezeket. Sopron megyében Nemeskér és Vadosfa lett az evangélikusok szabad vallásgyakorlásának központja. Visszakapták a templomot, amelybe további harminckét község hívei jártak. Az 1651-től megyeszékhelyi rangú településen a megyegyűléseken részt vevő, katolikussá vált nemesség egyre nehezebben viselte el, hogy az igazgatási központban nincs templomuk. Így aztán 1732-ben ismét elvették azt az evangélikusoktól, s helyette adtak nekik egy telket. Erre építhették saját templomukat, de az csak magtár formájú lehetett, torony és szentély nélkül. A nem túl tehetős közösség meglehetős gyorsasággal, hat hónap alatt hozta tető alá. Locsmándról, a testvéregyházközségből ideszállított kifaragott gerendákból állították össze a szerkezetet. Tornyot is szerettek volna, de királyi engedély híján csonkán kellett hagyniuk és csak egy későbbi korszerűsítéskor építhették meg. Nemeskér jelentősége II. József türelmi rendelete után egyre csökkent. A protestánsok már bárhol építhettek templomot, így az egyházközségből sorra kiváltak a leányegyházak.

Istennek igéje megmarad mindörökké

Magtár formájú épület, külsejében nagyon egyszerű. A keleti hullámos oromzatú homlokzathoz csatlakozik a félköríves ablakokkal tagolt, órapárkányos torony. Falai benn is hófehérek, U alakban a két hosszanti és a torony felőli oldalon, masszív faoszlopok által tartott alacsony karzat húzódik. Minden helyről a tekintet a berendezés egyetlen díszes darabjára, a szószékoltárra irányul. Ez egyesíti az evangélikus istentisztelet két legfontosabb részét, az igehirdetés (szószék) és az úrvacsoraosztás (oltár) helyszínét. Fából készült, de a többi berendezési tárgy közül kiemeli rózsaszín, illetve a keretező oszlopokon kék márványozása. Az ismeretlen mester festette oltárkép az utolsó vacsorát ábrázolja. A fölírt bibliai idézetek egyike: „Az istennek igéje megmarad mindörökké." Hátoldalához teljes takarásban csatlakozik a templom ékessége, a szószék. Karcsú oszlopon ül a gazdagon faragott szószékkosár. Összhatását és részleteit tekintve is mestermunka. Szárnyaskerub-fejek és gyümölcsfüzérek díszítik. A hatszögű kosár négy oldalán, akantuszleveles konzolokon áll a négy evangélista. Művészük mindegyiküket önálló egyéniségként, a szokásoknak megfelelően szimbólumukkal ábrázolta. A legidősebb, Márk barázdált arcú, szakállas, lábánál oroszlán. A legifjabb, János pufók, haja dús, lábánál sas. Lukács sapkát visel, mellette ökör. Máté kezét a nyitott könyvben a mellette álló angyal vezeti.

Étkezés

 A közeli Vas megyei Bükön, a fürdőtelep központjában (Thermál krt. 1.) található a barátságos Vadvirág csárda. Ajánlatuk tárkonyos vadraguleves 690, áfonyás szarvascomb mandulás krokett körettel, kis adag/nagy adag 1290/1890, pálinkás palacsinta (pálinkás baracklekvárral töltve, flambírozva) 590 Ft. A soproni zweigelt félédes vörösbor 90 Ft/dl, egy kávé 200 Ft. Nyitva a hét minden napján 11 és 22 óra között. Telefon: 94/358-250.

Rebák Sándor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire jó a régi hűtőszekrény?

Használaton kívüli, régi hűtőszekrény szinte minden háznál akad, és a lomtárban, garázsban várja,… Tovább olvasom