Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Ne füstölögj! Ne dühöngj!

Pszichológusok arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik kiengedik a dühüket, magasabbra jutnak a ranglétrán, mint azok, akik csak magukban füstölögnek.

Egy átfogó tanulmányból az derül ki: karrierjük során sokkal többre vitték azok az emberek, akik mindig kimondták, amit gondoltak, mint azok, akik befogták a szájukat. De mielőtt az olvasó utat engedne dührohamának, figyelmeztetjük, hogy a karrierben való előrelépéshez elengedhetetlen, hogy valaki csalódottságát tapintatosan és alkotó módon tudja kimutatni.
Az amerikai Harvard Medical School pszichiáter-kutatói 824 önkéntes bevonásával vizsgálták azt, hogyan haladtak előre karrierjükben az elmúlt 44 évben. Kíváncsiak voltak arra, milyen a személyiségük és milyen taktikát alkalmaztak. Kiderült: azok, akik hajlottak arra, hogy elnyomják a csalódottságukat, harmadannyira jutottak előre a szamárlétrán. És ők voltak azok, akik magánéletükben is több csalódást szenvedtek el.A kutatást vezető George Vaillant professzor azt mondta: a kiabálás és a hangoskodás, a düh és a harag kimutatása segíthet az alkalmazottaknak munkájuk és életük minden területén.

– Általánosságban azt gondoljuk, hogy a düh rettenetesen veszélyes érzelem, és mindenkit a pozitív gondolkodásra próbálunk ösztönözni társadalmunkban. De kiderült: a düh tagadása és elfojtása hátrányos helyzetbe hozhat bennünket. Sokan vagyunk, akik néha dühöt érzünk. Azok, akik megtanulják, hogyan fejezhetik ki dühüket úgy hogy közben nem csinálnak úgy, mint ha minden rendben lenne, sokkal jobban hozzájárulnak saját mentális egészségükhöz, mint azok, akik nem adják ki a dühüket – mondta a professzor.

A kutatásból az is kiderül: az emberek 55 százaléka mondta azt, hogy egy dühös szituációból végül is jól jöttek ki. A megkérdezettek majdnem egyharmada állította azt: a konfrontáció segített neki abban, hogy előbbre jusson a ranglétrán, és segített felismerni azt is, ha hibázott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy csésze kávé R. Kárpáti Péterrel

Szeretettel Julcsinak címmel rendeznek nagyszabású jótékonysági gálaműsort április 11-én a… Tovább olvasom