Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Mozitúrák filmsztárok nyomában

˝Bárcsak ott lehetnék...!˝ – sóhajtanak fel sokan egy-egy film gyönyörű jeleneteit látva a moziban. Bár egy forgatásra csak keveseknek adatik meg bejutni, a sikerfilmek helyszínei filmrajongó turisták ezreit vonzzák.

Az utóbbi évek legnagyobb turistaáradatát kétségkívül a Harry Potter-filmek generálták, amelyek angliai helyszíneit valósággal megszállták a turisták. Köztük az oxfordi Christ Church College tanulószobáját, amelyről – bár a jelenetek nagy részét stúdióban vették fel – a filmbeli roxforti varázslóiskola nagytermét egy az egyben mintázták. Londonban megnézhető a King’s Cross pályaudvar nevezetes peronja, ahonnan Harry elindult a nagy kalandok felé, de az Abszolút több épületét is megtalálják a szemfüles rajongók. Egy kicsiny városka, Lacock, VIII. Henrik korabeli pazar monostora adott helyet az első két epizód számos belső jelenetének.

Új-Zéland turisztikai szakemberei is valószínűleg imáikba foglalták Tolkien nevét, az író Gyűrűk ura-trilógiája ugyanis – pontosabban a belőle készült filmek – óriási fellendülést hozott a szigetország turizmusának. A kasszasiker forgatási helyszíneinek bemutatására egész iparág alakult, s jó darabig még az ország turisztikai hivatala is az ˝Üdvözöljük Középföldén!˝ felirattal fogadta honlapjának látogatóit. A helyiek már csak azért is hálásak lehetnek az alkotóknak a helyszínválasztásért, mert a csodálatos élővilággal rendelkező Új-Zéland egyébként – finoman szólva – nem bővelkedik (történelmi) látnivalókban...Nyolchektáros élménypark nyílt Orlandóban, mely J. K. Rowling világhírű regényfolyamát és az azokon alapuló filmeket varázsolja valósággá a rajongók számára. Az élményparkban izgalmas kalandok várják a Potter-történetek rajongóit, a Harry Potter és a tiltott utazás például a Roxfort kastélyba kalauzolja el a látogatókat, akik eljutnak Dumbledore professzor szobájába, csakúgy, mint a Griffendél-házba és abba a tanterembe, ahol az ifjú varázslók és boszorkányok a sötét varázslatok kivédését tanulják.

Megéri a szervezést

– Különösen azokat a helyszíneket érdemes meglátogatni, ahol egyébként is sok a látnivaló, s nemcsak egy-egy fotót tudunk készíteni. Szerencsére számos film történelmi helyszíneken játszódik, amelyeknek ˝pluszízt˝ ad a filmes háttér. Bár az élelmes utazási irodák rögtön rákattannak a filmek hozta hírverésre, gyakran egy kis plusz erőfeszítést és szervezést igényel, hogy felfedezzük a filmekben látott épületeket, nevezetességeket. Érdemes, mert egy új, izgalmas szemszögből ismerhetjük meg az úti célunkat, s egy-egy utazásnak rendhagyó vezérfonala lehet egy film vagy éppen könyv – mondja Basa Balázs, az egyik filmes túrákban utazó programszervező iroda szakembere, aki operatőrként megszállottja a ˝filmes turizmusnak˝. Egyik kedvenc színhelye A Rózsa neve című Umberto Eco-regényből készült filmben látott toscanai erőd. ˝A magányos hegyi kolostor lenyűgöző, grandiózus látvány!˝ Álom úti célja pedig az a norvég gleccser – a Hardangerjokulen –, amely A birodalom visszavág című moziban látható, a birodalmi lépegetők bevonulásának lenyűgöző jeleneteiben. Igaz, ezt csak a nézők élvezték, a film 1979-es forgatásakor ugyanis –18 fokos hidegben forgatott George Lucas stábja. Talán egy fokkal jobban élvezték a filmbéli Tatuin bolygón játszódó jelenetek felvételét a marokkói sivatagban, ahol a Múmia-filmek is készültek...Kultikus hellyé vált a Christopher Lambert főszereplésével készült Hegylakó forgatásának helyszíne, az eldugott skóciai Skye-sziget kastélya is, ahol a Tű a szénakazalban című kémfilmet és a Harry Potter több jelenetét is forgatták, s ahol – többek között a fentieknek köszönhetően – évente 600 ezer turista fordul meg.

Sörtúrák és a horvát vadnyugat

Az európai filmes helyszínek közül a legelérhetőbb számunkra talán Csehország, amelynek patinás épületei, hangulatos utcái és terei Menzel és Hrabal könyveiben, filmjeiben elevenednek meg. A Sörgyári capriccio, a Szigorúan ellenőrzött vonatok és Az én kis falum ismert helyszíneinek felkeresését érdemes összekötni egy gasztrotúrával és Hrabal sírja mellett meglátogatni kedvenc kocsmáját is, de bekukkanthatunk egy sörgyárba is.

S ha már az elérhető helyszíneknél tartunk, sokan emlékeznek még a ˝nagy szocialista indiánfilmekre˝, amelyek egyik fő forgatási pontja a magyarok kedvenc úti célja, Horvátország egyik legszebb része. Igen, Gojko Mitic a plitvicei tavakat övező hegyekben ugrált oromról oromra Winnetouként, s bár azóta eltelt negyven év, érdemes összehasonlítani a filmbéli tájat a lenyűgöző tóvidék mai arcával.

Más szemmel nézzük

Basa Balázs néhány megszállott kollégájával most azon dolgozik, hogy a Budapestre látogató turistáknak egy rendhagyó útikalauz segítségével különleges módon – az itt forgatott filmek nyomán – mutassa meg fővárosunkat. A fiatalokat pedig a régi ifjúsági filmeken keresztül invitálná egy kis országjárásra. – A Tenkes kapitányától az Egri csillagokon és a Fekete gyémántokon keresztül a Tüskevárig számos film játszódik érdekes történelmi vagy természeti helyszíneken, ami a mai gyerekeknek is nagy élmény lehet, hiszen tudják mihez kötni őket – mondja a szakember. A siklósi várat például teljesen más szemmel nézi az ember A Tenkes kapitányának végigizgulása után, s ha meg tudjuk emészteni, hogy a Tüskevárnak valójában csak elenyésző része készült a Balatonon, a ráckevei Duna-ágat is örömmel üdvözöljük régi ismerősként...

Mamma Mia, házasodunk!

A legutóbbi turizmusélénkítő mozisiker nemcsak az egyszerű utazókat, hanem a házasulandókat is megihlette: a 2008-as Mamma Mia! című romantikus, zenés film nyomán rengetegen keresik fel a görög Skiathos és Skopelos szigetét. Nem csalódnak, hiszen a film 80 százalékát nem stúdióban, hanem a valódi helyszíneken vették fel – többek között abban a hegyi kápolnában, amelyre eddig (kis túlzással) a kutya nem volt kíváncsi... Egészen a film könnyes esküvői jelenetéig, amelynek nyomán a skopelosi Agios Ioannis-kápolnát ma szinte egész évre lekötötték az itt házasodni szándékozó párok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A féltékenység droggá válhat

A ˝szerelemféltés˝ szó gyakran a hírekbe kerül súlyos, erőszakos bűncselekmények vélt vagy… Tovább olvasom