Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

Moziban Bogyó és Babóca

Hosszú idő után magyar animációs film készült gyerekeknek: Bartos Erika meseíró-rajzoló Bogyó és Babóca történeteiből készült animációs filmjének kis hősei, a katicalány és a csigafiú olyan fogalmakat magyaráznak meg a gyerekeknek, mint például a barátság vagy a betegség.

A film augusztus 12-től látható a mozikban, a korábban Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza, valamint Antonin Krizsanics alkotása ötperces epizódokból áll, ezeket Mikulástól a televízióban is vetítik. A magyarországi animációs szakma régóta nem tudott kimondottan gyerekeknek filmet csinálni kortárs meséből. A Bogyó és Babóca ilyenből készült; Bartos Erika történetei elsősorban az óvodásoknak és a kisiskolás korosztálynak szólnak.

Babóca egy katicakislány, Bogyó pedig egy csigafiú; történeteik eddig 14 mesekönyvben jelentek meg 2004 óta. Ők ketten és bájos kis barátaik olyan fogalmakat magyaráznak meg, mint például a barátság, a betegség vagy a félelem. Az eddig több mint százezer eladott könyvet produkáló sorozat folytatódik, a tizenötödik kötet ősszel jelenik meg. Eddig összesen harminc Bogyó és Babóca mese látott napvilágot, és már elkészült további nyolc.


Az animációs filmsorozatot 26 részesre tervezik az alkotók, a már elkészült 13 epizód hagyományos rajzi animációs technikával és számítógépes 2D technikával készült. A Bogyó és Babóca televíziós sorozat első része Mikulás napján lesz először látható az egyik tematikus csatornán, a készítők előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Minimaxszal, és várhatóan a TV2-n is látható lesz majd.

M. Tóth Géza, akinek Maestro című alkotását 2008-ban a legjobb rövid animációs film kategóriában Oscar-díjra jelölték, elmondta, hogy eredetileg nem terveztek mozifilmet, de egy hónappal ezelőtt szerveztek egy próbavetítést egy fővárosi moziban az elkészült részekből, és akkora volt az érdeklődés, hogy három termet meg kellett nyitni a filmszínházban.

Ami a hangi karaktereket illeti, a sorozat narrátora Pogány Judit, aki a magyar animációs szinkronban számtalan, ma már klasszikus film – mint a Vuk és a Pom-Pom meséi – részese volt. A színművésznő a könyvekben szereplő mintegy negyven figurát egyedül személyesíti meg más-más hangszínnel. A sorozat zenéjének elkészítésére a gyerekek körében jelenleg talán legnépszerűbb zenekart, az Almát kérték fel.

Bartos Erika író háromgyermekes építészmérnök, lakberendező, számítógépes grafikus édesanya hat évvel ezelőtt adta ki első kötetét Anna és Peti címen, melynek rajzait is ő készítette.  2004-ben a könyvhétre jelent meg a Bogyó és Babóca kalandjait elbeszélő mesekönyve, amelyből még abban az évben, szeptemberben diafilm is készült, és amelyet még sok érdekes történet követett Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány életéből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agresszorok az iskolákban

Nem feltétlenül a televízió és az internet által közvetített erőszak vezet a gyerekek… Tovább olvasom