Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Mit mutat a látásélesség?

A látásélesség azt mutatja meg, hogy a szem egy bizonyos távolságból mekkora optikai jeleket képes elkülönítve felismerni.

Hazánkban az 5 méterről történő látásvizsgálat terjedt el: a látásélesség jellemzésénél az egyén látását a nagy társadalmi átlag alapján elfogadott ˝normális˝ látáshoz viszonyítják. A normális látás 5/5, amit így lehet lefordítani: az egyén 5 méterről akkora jelet ismer fel, amekkorát az egészséges szem is 5 méterről látna. 5/10-es látásélességű személy viszont 5 méterről csak akkora betűt tud elolvasni, amit a jól látó már 10 méterről is felismerne. (Létezik 5/5-nél jobb látásélesség is, de viszonylag kevés embernek ennyire jó a szeme.)


A látásélességet az úgynevezett látáspróbatábla olvasásával lehet lemérni. Ezen felülről lefelé csökkenő méretű betűk vagy számok találhatók. A tábla úgy lett megszerkesztve, hogy egy jó látásélességű személy 5 méterről nézve még éppen lássa a legalsó számot. A legfelső számot egészséges szemmel már 50 méterről is látni lehet. A látásélességet mindig külön-külön kell megvizsgálni a két szemre. A beteg egyik szemét letakarva a másikkal felülről lefelé olvassa a számokat/betűket. Látásélességét az a legkisebb betűméret jellemzi, amelyet még ki tudott olvasni. (origo)

Természetesen a látás élessége nemcsak távolra fontos, hanem közeli tárgyakhoz is. Ezért a közeli látásélesség felmérésére külön teszt létezik: 33 cm-ről kell különböző méretű nyomtatott szövegeket olvasni. Az eredményt a távoli látással megegyező elv alapján jelölik.


Lézer a látásjavításban

A világon eddig több mint 10.000.000 (tízmillió!) ember választotta a lézerkezelést látásának javítására. A lézerkezelésre jelentkezők száma világszerte évről évre ugrásszerűen növekszik.

Az úgynevezett sasszemkezelés megjelenése előtt a lézerkezelés ˝csupán˝ a szemüveg- és kontaktlencse-viselés egyenrangú alternatívája volt. Most azonban már ennél többre képes a lézer. A szaruhártya a szem elülső, átlátszó felszíne, itt lépnek be a fénysugarak a szemünkbe. Ha a szaruhártya nem úgy irányítja tovább a fényt, hogy az a látóhártyára vetüljön, akkor nem látunk élesen. Ezt nevezzük fénytörési hibának.


A lézerfény megszünteti a szaruhártya felszínén a fénytörési hibát okozó egyenetlenségeket. Leheletfinom átalakítás történik, a lézerfény – a milliméter ezredrészének megfelelő pontossággal – elpárologtatja a fölösleges sejteket.

A kezelés után a szaruhártya a fényt ugyanúgy vetíti, mint az egészséges szemben, pontosan a látóhártyára.

A lézerkezelések ambulánsan történnek, tehát ˝kórházi˝ tartózkodásra természetesen nincs szükség.

Olvasóink írták

 • 3. zsukov 2009. október 19. 09:41
  „Van aki nem veszi a lapot....”
 • 2. georgbob 2009. október 18. 17:05
  „Neked is segítene a műtét...”
 • 1. zsukov 2009. október 18. 15:03
  „Sok ismerősöm szemét kezelték mindenkinél hazsnált a lézer !
  Valaminnt nen kŐ drága emüveg !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabályozott őzállomány

Október elsején kezdődött el az őzek állományszabályozása. Vagyis ettől az időponttól a bakok… Tovább olvasom