Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Mire jó a régi hűtőszekrény?

Használaton kívüli, régi hűtőszekrény szinte minden háznál akad, és a lomtárban, garázsban várja, hogy valaki elvigye. Ám a kertészek szerint nagyon is hasznos jószág tud lenni egy kimustrált masina.
Vetőmag-csíráztatáshoz, palántaneveléshez és utóérleléshez egyaránt kiváló egy régi hűtőszekrény.

A halványsárgás vagy zöldes paradicsom néhány nap alatt megérik, ha a – természetesen nem bekapcsolt! – mélyhűtőrészben elhelyez az ezermester házigazda néhány flakon forró vizet, majd arra teszi a fóliába csomagolt és egy edénybe helyezett paradicsomot.

Ezt követően be kell zárni az ajtót és egy nap múlva ellenőrizni az eredményt. Ha még nem érett a zöldség, meg lehet ismételni az eljárást mindaddig, míg el nem éri a megfelelő érettségi fokot a ma már igen drága friss paradicsom.

A magasabb hőmérséklet és a bezártság a bogyók intenzívebb anyagcseréjét váltja ki és azzal együtt a légzés során keletkező etiléngáz is gyorsítja az érést.

A kertészek szerint a még utóérlelést igénylő gyümölcsfélék is hasonló eljárással tehetők illatossá, zamatossá.

A használaton kívüli hűtők a zöldségfélék és a gyümölcsök hosszabb időszakon át való tárolására is alkalmasak, ha a régi készülékek a szabadban állnak. A szellőztetést a kora reggeli friss levegő beengedésével, azaz ajtónyitással lehet megvalósítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgács Péter: A színház borzadályos anyagi helyzetben van

A győri nemzetiben gőzerővel folynak a próbák. Legalábbis ezt szokták volt írni ilyenkor, ősz elején… Tovább olvasom