Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Miklósa Erika: A konziban Szörny Ellának becéztek

A sportolói remények után világhírű énekesnővé vált Miklósa Erika a nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon örvendeztette meg a hazai hallgatóságot az Operett-opera Gálán.


A koloratúrszoprán hangú operadívától többek között azt is megtudhattuk, miért kötődik olyan nagyon Magyarországhoz, és miért viseli szívén a fiatal énekesgeneráció sorsát.

– Fiatalkori álma az atlétika volt, ma mégis a zene repíti a trambulin helyett. Mi volt az a jel, ami a zene felé mutatta az irányt?

– Akkoriban az elkeseredettség vezérelt, a jövőképem összetört, mert egy baleset miatt abba kellett hagynom a sportolást. Az osztálytársnőim elrángattak egy amatőr kamarazenekarba, ahol kiderült, hogy érdemes foglalkozni a hangommal. Dr. Maday Lilla énektanár volt az, aki végül felfedezett, és elindított az éneklés útján.

– Azt vallja, hogy sosem veszett ki önből a harcos, a sportoló.

– Az előadó-művészetben nagyon fontos a jó értelemben vett versengés, mert akkor fejlődünk, ha legyőzzük saját magunkat és folyton formában vagyunk. Ha ez a szellem eltűnik az emberből, már nem is érdemes élni.

– A zeneakadémia helyett fellépésről fellépésre fejlesztette ki magában a tehetséget, felkérései azonban folyamatosak. Ezek szerint ezen a pályán ennyire nincs szükség a papírra?

– Ez a pálya teljesen egyénből fakadó, a puszta papírral itt semmire sem megy az ember. Az én esetemben kifejezetten káros lett volna, ha korlátozzák a szabadságomat, mert mindig a saját utamat jártam. Nekem az vált be, hogy bedobtak a mély vízbe, és a gyakorlatban, a saját bőrömön tapasztalhattam meg a szakma minden rezdülését.

– A múlt hónapban a Gregor József nevével fémjelzett szegedi jótékonysági koncerttel járult hozzá a fiatalabb operaénekes-generáció útjának egyengetéséhez. Ebből is látszik, mennyire szívén viseli az utánpótlás gondozását.

– A mai fiataloknak nagyon nehéz a pályakezdés, mert a piac rendkívül telített, és már a puszta helyzetbe kerüléshez is rengeteg pénz kell. Amikor fiatal voltam, nekem Gregor József segített, hol egy kedves szóval, hol egy jó tanáccsal. Kötelességemnek érzem, hogy ezt a hagyományt továbbvigyem.

– Azt nyilatkozta egyszer, hogy nem az a nehéz, hogy az ember bekerüljön a nívós helyekre, hanem az, hogy azt a színvonalat megtartsa, ami a bennmaradáshoz kell.

– A csúcs után sokkal nehezebb fennmaradni, mert meg kell felelni a szakmai és a belső elvárásoknak is. Az elvárt szintet én folyamatos munkával tartom fenn. Az jelenti a biztonságot, ha mindent megteszek a sikerért. Ha naponta gyakorlok, nagy baj nem történhet.

– Karrierje egy szegedi szereplésnek köszönhetően indult el, mára ön a Szegedi Szabadtéri Játékok operadívája. Mi az, amiben megváltozott az azóta eltelt időszakban?

– A tanulóéveim alatt, a konzervatóriumban az énektanárom Szörny Ellának becézett, mert olyan huncut és nemtörődöm voltam. Mindig ellenkeztem. Azóta komolyan veszem a fellépéseket, érettebben állok a hivatásomhoz. A ˝dacos˝ emlékek ellenére Szeged mindig kiemelt hely marad a szívemben.

– Egy vallomásában azt mondta, hogy elmenetelen soha, hazajövetelen állandóan gondolkodik. Miért ragaszkodik ennyire Magyarországhoz?

– Az ember oda való, ahová a gyökerei húzzák. Magyarnak születtem, és ezt büszkén vállalom. Egy olyan macska vagyok, aki gyökeret eresztett, és szereti az otthonát. Fontosnak tartom, hogy élőben halljon engem a hazai közönség. Amikor népdalt éneklek, külföldön mindig nagy tisztelettel fogadnak, és megértik az üzenetem, de a magyar publikum érzi is, amit éneklek. Ez nekem nagyon sokat jelent.


– Az Éj királynője szerep a védjegyévé vált. De úgy tudom, mégsem ez a karakter a szíve csücske. Van olyan szerep, amit szívesebben választott volna kitűzőként?

– Kedvenc szerepeim a vígoperák, mert ezekben tudom megmutatni magamból a legtöbbet a közönségnek. Bennem is van humor, líra és melodráma is. Mindig is nagyobb izgalomba hozott a műfajok keveredésének előadása, mint az, hogy elénekeljem az Éj királynőjének áriáját.

– Nem érzi úgy, hogy belefáradt már ebbe a szerepbe?

– Sosem tudnám megunni ezt a karaktert, mert húsz éve biztonságot ad. Viszont ez a szerep nem jelent már kihívást, mert nagyon nehezen tudok olyan helyzetet mesélni, ahogy nem énekeltem már.

– Úgy tudom, mindig is szeretett volna találkozni a dalai lámával, de az idő hiánya miatt ez nem sikerült. A buddhista vezető a hírek szerint idén szeptemberben Magyarországra látogat.

– Nagyon szeretném kihasználni ezt az alkalmat, mert ő egy olyan nagyság, akiről példát kéne vennie minden embernek. A szeretet és a lét védelméért harcol. Olyan kisugárzása van, ami mindig megnyugtat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez is operett, és az is operett

Megtriplázta az operettszínház látogatószámát Kerényi Miklós Gábor, akit az operettjátszás… Tovább olvasom