Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Miért vigad sírva a magyar?

Az olimpiai események hazai fogadtatásakor is bebizonyosodott, hogy alapvetően pesszimista nemzet vagyunk. Az első héten már elsirattuk az olimpiát, kerestük a felelősöket, mutogattunk. A tudomány már megtalálta a magyarázatot erre a nemzeti önsorsrontó viselkedésre, ami sokak szerint nemzeti karakterünkbe illik.

A pesszimizmus neurotikus vonás, a jövőt csak borúlátóan értékelő, a fejlődés iránt bizalmatlan, a szerencsés kimenetelekben nem bízó, az események alakulásában mindig a kedvezőtlen tényezőket észlelő emberek tulajdonsága. E neurotikus szemlélet a hibás alkalmazkodásban, a nem megfelelő viselkedési formákban, a szűnni nem akaró panaszkodásban érhető tetten, ám néplélektani momentumokkal is okolják a kutatók.

Szerte a világon reneszánszát éli a néplélektan. A laikus is tapasztalja, hogy egy-egy ország lakóival ismerkedve mennyire eltérő magatartással találkozik. Mind alaposabb tudományos kutatások folynak a népek és népcsoportok lelki sajátosságainak feltárása érdekében.


Érzelem, gondolat, cselekvés

Az emberi pszichikum nem egyszerűen az elődöktől örökölt tulajdonságokból áll, hanem azokra épülve társadalmi, környezeti és nevelő hatások révén alakul ki és formálódik. Egy népnek – amelynek tagjait évszázadokon keresztül a közös sors, azonos történelmi hatások, tapasztalatok fűzték össze – az egyedei is bizonyos meghatározó lelki tulajdonságokkal, szokásokkal, hagyományokkal jellemezhetők.

A magyarság – földrajzi helyzetéből is adódóan – történelme során sok más nemzetnél zaklatottabb évszázadokat élt át. Erről emlékezik meg nemzeti himnuszunk is, amelyről a kutatók számtalanszor megjegyezték, hogy sajátos magyar látásmódot tükröz, állandó balsorsunkat és megpróbáltatásainkat, nemzeti bűntudatunkat hangsúlyozva. A történelmi fordulatok, a nemzeti sorstragédiák s a hektikus változások nem maradtak nyom nélkül, noha kétségtelen, hogy a megpróbáltatások jó tulajdonságokat is kialakítottak a nemzeti karakterben. A magyar ember életrevalósága, leleményessége, újrakezdési és alkalmazkodóképessége csak erősödött a teher alatt. Ám a viharos múlt jócskán szolgált olyan hatásokkal, amelyek kedvezőtlen vonásokat hívtak életre. Többek között a neurózisra való hajlamot, a pesszimizmust tükröző tulajdonságokat. A neurózis lényege: zavar keletkezik az egyén és a környezet között, konfliktusok támadnak, defektusok keletkeznek. Ez megmutatkozik az érzelmi életben, a gondolkodásban, a cselekedetekben.


Felnagyított problémák

Neurotikus jegy az úgynevezett kudarcorientáltság, mely a hibáknak, a bajoknak, a sikertelenségeknek felnagyított látásmódja. Ebből adódik az örökös kesergés, panaszkodás, meg nem értettség, mellőzöttség érzete. Megjegyezzük, a szerencsétlenségérzet valóban vonzza a szerencsétlenséget, amiben szerepe van annak, hogy inkább arra figyelnek, hogy ne hibázzanak, és nem arra, hogy sikeresek legyenek.

A neurózisra utaló jegyek egyike az önértékelési zavar. Mi, magyarok egyfelől hajlamosak vagyunk elhinni: a világ szeme rajtunk van, még a nagyhatalmak is elismerik a magyarok különleges képességeit, népünk tehetségét, a lelkünk mélyén viszont jól tudjuk, hogy a nagyvilág figyelmének csak ritkán kerülünk a középpontjába. Ehhez társul a kisebbségi érzés, önmagunk leértékelése. Ilyenkor szertefoszlik híres nemzeti büszkeségünk. Ahogyan hányatott nemzeti sorsunk sem új keletű, úgy az említett néplélektani vonásaink sem.

A csökkentértékűség gyötrő tudata olykor az önfenntartási ösztönt is elnyomja, s kiteljesedve öngyilkossághoz vezet. Ez is egyik magyarázata annak, hogy „dobogós" helyet foglalunk el az öngyilkosság világranglistáján. Neurotikus vonásunk a múltba fordulás is. Betegesen gyötörjük magunkat a múltbéli sérelmek és hibák miatt, közben vesztegetjük a drága időt, energiát, nem figyelve eléggé a jelenre és a holnapra.

Vannak gazdag és büszke népek, amelyek a dicsőség és a vagyon hatalmas épületét vérrel és bűnnel alapozták meg, de ők nem kotorásznak holt elődeik hagyatékában. Egészében merik vállalni a múltjukat úgy, ahogy volt, nem akarnak utólag korrigálni, szépíteni. Csak arra akarnak emlékezni, ami erőt ad életvitelükhöz, megoldandó feladataikhoz.


A jövőre gondoljunk

Mi szeretünk a sikertelenségekre, a hibákra emlékezni, és nem tudunk elfelejteni semmit, ami rossz volt, miközben sikereinkre nem is gondolunk. Ez a beállítódás állandó szorongás, feszültség forrása. Aki nem felejt és nem bocsát meg, az bűnbakot keres és bosszút forral, ami természetszerűleg újabb tragédiák forrása. A kínos és negatív élmények, a szorongás feloldására sokan a feledést kínáló alkoholhoz folyamodnak. Sajnos ennek nemcsak a mában, hanem a régmúltban is föllelhetők a gyökerei. A „sírva vigad a magyar" ősi és tragikus felfogása változatlanul él.

Olvasóink írták

 • 7. LEHELKE 2008. augusztus 31. 19:49
  „A MAGYAR EMBER ALAPVETO HIBAJA HOGY SOKAT FOGLALKOZIK MASOKKAL ES SZERETNEK VAJKALNI EGYMAS MAGANELETEBE, VAGYONI HELYZETEBE! EZ EGY NAGYON ROSSZ TULAJDONSAG ! TUL KOZEL IS MENEK EGYMASHOZ, TUL HAMAR BARATSAGOS MASOKHOZ ,AMIBEN A TORTENELEM SORAN RENGETEGET SZENVEDTUNK MERT KIHASZNALTAK BENUNKET ! NEM SZABAD MASOKTOL VARNI A MEGOLDAST ,HANEM A CSAK IS SAJAT MAGUNKTOL, HA EZT MEGTANULTUK VOLNA AKKOR NEM ENGEDTUK VOLNA BE A HABSBURGOKAT ( MAGYAR GYULOLO,IDEGEN OSZTRAKOK URALKODTAK EGY MAS NEMZETEN ) MOST ITT VAN IZRAEL ES A TOBBI IDEGEN A NYAKUNKON ES A MAGYAR TARSADALOM NEM MOZDUL MEG ! KIFOSZTOTTAK BENUNKET AMIERT SZULEINK,NAGYSZULEINK,OSEINK KUZDOTTEK ES NEM GONDOLKODIK A MAGYAR ! MAS NEMZET FIAI MAR MILLIOS NAGYSAGRENDU TUNTETEST RENDEZNE MINDENNAP ! ITT NEM ! MERT A MAGYAR TARSADALOM NEM TANULT MEG OSSZEFOGNI ! EGYENI ERDEKEK VEZERLIK ! TALAN 15% AKI OSSSZETARTO DE AZ NAGYON KEVES ! EZT MAR AZ ISKOLABAN TANITANI KENE ES A CSALADOKON BELUL ! SZERETNI EGYMAST ! ES KITOROLNI A SZOTARBOL EZEKET A SZAVAKAT HOGY : IRIGYSEG,ROSSZINDULAT,ARULKODAS,GYULOLET,VALLASTALANSAG,UTALAT,STB !!!!”
 • 6. PrettyWoman 2008. augusztus 26. 15:45
  „Egyetértek az előttem szólókkal. Nagyjából hasonló álláspontomat fejtettem ki a minap egy másik témával kapcsolatban, miszerint a nincs még egy ilyen nemzet, aki ennyire utálja saját honfitársait. Itt is és az SMS-oldalon is megfigyelhető. Erre volt, aki leordította a fejemet, hogy milyen kevés eszem van. Egyébként tényleg szomorú, hogy mennyire nem tart össze a magyar nép. Megfigyeltem ezt már munkahelyen, lakógyűlésen, stb. Pedig sokkal többre jutnánk. Szerintem.”
 • 5. ideals55 2008. augusztus 25. 20:30
  „... jártam néhány helyen a világban.. - a magyarok nem összetartók sehol sem - sajnos.
  Egyénileg egyébként nincs oka a pesszimizmusra a magyarnak, mert tulajdonképpen "a jég hátán is megél" - mindenütt feltalálja magát, sokkal találékonyabb és rugalmasabb (idegen környezetben) más népek fiainál - és nagyban - egészben szeretik a magyarokat. Szorgalmas, intelligens nemzet - ez persze csak az én tapasztalatom.. - de azt hiszem, bátran mondhatom elfogultság nélkül mindezeket.
  Az internetes portálon meg más nemzet netezői ugyanúgy köpködnek egymásra - ebben semmi differencia nincs. Ez is teljesen egyéni. Talán a feszültségek levezetése miatt - ahelyett, hogy futnának néhány kört a háztömbök körül, mindenki bezárkózik, lóg az interneten és szidja a másikat. Ez az internetes világ.. - és abban is vannak jók meg rosszak.”
 • 4. htamasss 2008. augusztus 24. 22:33
  „A pesszimizmusunknak parja nincs e vilagon. A kozombossegunkel es a masban vagy masokban keresve a hiba eredetet amikor a vilagot struccmodra probaljuk naprol napra elni. A mult az mult a jovo az amin tudunk vagy tudnank alakitani. A tengerentuliak azert "szerencsesebbek" mert Ok hisznek magukban, nyitva latjak az esemenyeket es minden kis dolognak tudnak orulni, amely hatalmas onbizalmat is tud egyben adni. A mottom: "nem az a fontos, hogy mit tettel tegnap, az fontosabb, hogy mit teszel ma, de ami igazan fontos, hogy mit fogsz tenni holnap".”
 • 3. Fafnír 2008. augusztus 24. 20:55
  „Mennyire igaz! Valóban nem vagyunk egy pozitívan gondolkodó nemzet.”
 • 2. sew 2008. augusztus 24. 19:30
  „Nem kis igazság vagyon az írásban. Meg lehet nézni a fórumokat ahol köpködik egymást a netezők és anyázva mindkét oldalt, hogy ki a hibás. erre rájátszanak politikusaink és sportért felelős nagyembereink is. A sportolókról közben meg mindenki megfeledkezik.”
 • 1. pax-- 2008. augusztus 24. 16:38
  „Kár, hogy ezt az írást nem nevesítette meg írója!

  mindenkinek addig kéne olvasnia, amig a mondandóját is meg nem értei!

  " Neurotikus vonásunk a múltba fordulás is. Betegesen gyötörjük magunkat a múltbéli sérelmek és hibák miatt, közben vesztegetjük a drága időt, energiát, nem figyelve eléggé a jelenre és a holnapra.

  Vannak gazdag és büszke népek, amelyek a dicsőség és a vagyon hatalmas épületét vérrel és bűnnel alapozták meg, de ők nem kotorásznak holt elődeik hagyatékában. Egészében merik vállalni a múltjukat úgy, ahogy volt, nem akarnak utólag korrigálni, szépíteni. Csak arra akarnak emlékezni, ami erőt ad életvitelükhöz, megoldandó feladataikhoz.
  "”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol az élet kezdődik

A folyosó ismerős. Itt álltam, mikor a fiam, majd alig egy évvel később a lányom született. Húsz… Tovább olvasom