Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Miért választunk a szüleinkhez hasonlót?

Egy magyar tudóscsoport által elvégzett kutatás arra mutatott rá: a nők olyan férjet választanak, aki apjukra emlékeztet, a férfiak pedig nem tudnak ellenállni az anyjukhoz hasonló nőknek. Sőt, úgy vélik, valóban igaz az az általános vélekedés, hogy ha a szülők boldog házasságban élnek, akkor a gyerekeknek is nagy esélyük van ugyanerre.


A külső jegyek tehát sokat számítanak. Nézzük csak a sikeres szakácsnőt, aki főzős tévéműsoraival és könyveivel tett szert világhírnévre és vagyonra. Nigella Lawson férje Charles Staachi hirdetési guru, az apja pedig Chancellor Nigel Lawson. Ha tanulmányozzuk a két férfi fotóját, hamar rájövünk: a két férfinek nagyon hasonló a szeme és az orra. Angelina Jolie partnere, Brad Pitt kisfiús ábrázata pedig meglehetősen emlékeztet a szexi színésznő apjának arcára: Jon Voight fiatalkorában majdnem úgy nézett ki, mint Brad Pitt. Ez a helyzet Gwyneth Paltrow-val is: férje, Chris Martin ugyanúgy mosolyog, mint a színésznő apja, Bruce Paltrow rendező.

Magyar kutatók kimutatták: létezik kapcsolat a szülők és a partnerek közötti hasonlóság között. 52 család tagjainak fotóit tanulmányozták, és arra jöttek rá, hogy a párkapcsolatban élő nők partnerei nagymértékű hasonlóságot mutatnak a nők apjával, különösen, ami az orr és az állkapocs formáját és méretét illeti.

Ugyanilyen következtetéseket vontak le a férfiak, azok partnere és anyja közötti hasonlóságot illetően. A tanulmány rámutat arra: a párválasztás alapjait már gyermekkorunkban megalapozzuk.

Korábbi tanulmányok szerint azokat a nőket, akik szüleik 30-as éveit követően születtek, sokkal jobban vonzza az idősebb emberek arca, mint azokat, akiknek fiatal szülei voltak.

Egy másik kutatás során arra mutattak rá, hogy a férfiak az anyjukéhoz hasonló haj- és szemszínű nőt választanak, míg a nők az apjukra hasonlító férfiak társaságát keresik szívesebben.

Ezt a jelenséget szexuális imprintingnek – szexuális jellegű bevésődésnek – nevezik, és vélhetően a fiatalokat segíti abban, hogy megfelelő partnert találjak maguknak.

– Az eredményeink megerősítették a szexuális imprinting hipotézisét, amely szerint a gyerekek kialakítanak magukban egy elképzelést az ellenkező nemű szülőjük alapján, és ez arra készteti őket később, hogy a szülőhöz hasonló partnert válasszanak. A gyerekek kialakítanak egy képet szüleik kinézetéről, és talán a viselkedésükről is. Későbbi partnerükben ugyanezeket a jegyeket keresik – mondta a Pécsi Tudományegyetem kutatója, Bereczkei Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szerepben a Hónaljmirigy

Új műsorban szerepel a jövőben az Irigy Hónaljmirigy. A korábbi show-k sem szűnnek meg, csak… Tovább olvasom