Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Merészen álmodott Győri múzeum

A városi tervtanács a napokban elfogadott egy építészeti tervet a tervezett győri ipartörténeti múzeumra.

Győr leginkább ipari város volt, ma is az és a remények szerint lesz is. Győrnek pont ezért szüksége van egy izgalmas, látványos ipartörténeti múzeumra. Győr tervtanácsa a napokban elfogadott egy tervet, amely koncepcióként, ha minden feltétel adott lesz, megvalósulhat. Valami úgy tűnik, tényleg elindult, a civil adománygyűjtők is szervezkednek, hatékonyan működik a Győri Ipartörténeti Alapítvány.

A tervező álmai az ipar jövőjének és a múltjának győri találkahelyéről
Korábban beszámoltunk a Győri Fészek összejöveteléről, ahol bejelentették, hogy a megyei kamara segítségével (500.000 Ft és irodahelyiség) megalakulhat a győri ipartörténeti múzeum ügyét gondozó alapítványt. Cikkeink megjelenése óta az alapítvány hatékonyan dolgozott azon, hogy az Árkád Üzletközpont szomszédságában megépülhessen majd a múzeum. Győrött a héten már a tervtanáccsal is egyeztették a RAS Építész Kft. által készített terveket, hogy pályázni tudjanak az úgynevezett uniós Norvég Alapra. Hárommillió euró a tét, és az, hogy 2007-ben elkezdődhet az építkezés. Természetesen még sok kérdés nyitott, ám a győri ipar történetének, a járműgyártás hagyományainak, különlegességeinek, a Schima Bandi-gyűjteménynek, konferenciatermeknek helyet adó létesítmény létrehozását úgy tűnik, mindenki támogatja.

Az uniós pályázatok közül az egyik legérdekesebb az úgynevezett Norvég Alap. Mint azt Gönczi Zsolt szakértő a Győri Ipartörténeti Alapítvány pénteki összejövetelén elmondta, ebből az alapból akár hárommillió euró is pályázható a Győri Ipartörténeti Múzeum létrehozására. Ehhez szükséges lesz majd 115 millió forintnyi saját erő, de ezt a megyei kamara segítségével és nyilván vállalkozások szándéknyilatkozataival majd elő lehet teremteni. 

Az alapítványi megbeszélésen nagyon úgy tűnt, hogy a tervek végre kézzelfogható valósággá válhatnak. Bár változás biztos lesz még bennük. A RAS Építész Kft. még a Győri Fészek összejövetelén vállalta, hogy hozzájárulásként a létesítmény létrehozásához elkészíti annak koncepcióját, tervét. Tavaly november óta is számos változást vetettek papírra. Újdonság, hogy a nagy gömb alá is terveztek kiállítótermeket, hogy a nagy értékű régi vasúti kocsik, teherautók ne a szabadban álljanak.

A Rába tulajdonában lévő nagy bunkert is szervesen betervezték a múzeumba. Az alapítványi összejövetelen azonban kiderült, hogy magát a bunkert a gyár más célra használná inkább, attól azonban nem zárkózik el, hogy ahhoz simuljon, vagy akár rá is épüljön a múzeum. Teraszok, kilátók, kávézók is kerülhetnének a nagy betonkocka tetejére. Extrém esetben a Városrét víztornya is helyet kaphatna az óriási betonbunker tetején.

Szóval a tervek alapvetően készek, de még változni fognak. Az azonban biztos, hogy az alapítvány tagjai, és az őket képviselő kuratórium, ahogy azt Dusza András elnök is kifejtette, látványos, impozáns, emblematikus épületről gondolkodnak. A RAS által tervezett ilyen. Bár akadtak, akik szóvá tették, hogy a gömb építése nagyon drága, de egészen egyedi képet ad. Ez pedig szükséges ahhoz, hogy a majdani ipartörténeti központról, a múlt és a jövő győri házáról  beszéljenek, oda elmenjenek, ott időt töltsenek el.

Sándor János építész is a kezdetektől részese az alkotói csapatnak, akik a múzeum ügyét támogatják. Szerinte nagy lépés, hogy a győri tervtanács elfogadhatónak ítélte a tervet, mert ez megnyithatja majd az utat a pályázatokhoz és a komolyabb munkák elkezdéséhez.
Az alapítvány már megkezdte a támogatók gyűjtését. Munkájukat a Sikeres Győrért Társaság egyrészt az uniós pályázat megírásának költségeivel, másrészt egy májusra tervezett jótékonysági koncerttel is segíti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bangó Margit tanítja Szandrát

Hat éve Győrben arra vállalkozott Barát Imréné, hogy megmentse az egyre inkább elfeledett magyar… Tovább olvasom