Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Megjött a nyár

A napokban jelent meg Vitnyédi Németh István (1894–1948) pap-költő Megjött a nyár című kötete.

A sajátos előéletű könyv Győri Imre és Zsebedics József plébánosok értékmentő, gondos munkája nyomán születhetett meg a Hazánk Könyvkiadó gondozásában. Ünnepi ajánlóként Győri Imre előszavát adjuk közre.

„Habent sua fata libelli" – minden könyvnek megvan a maga sorsa – tartja a régi mondás. Különös sorsú könyv a Megjött a nyár. Ez a sors nem csupán egy verseskötet, de hazánk közelmúltjának elgondolkodtató sorsa is. A győri egyházmegyében mindig voltak írói vénával megáldott lelkipásztorok. Közülük országos hírnévre tett szert például Harsányi Lajos, Mentes Mihály, később Tűz Tamás, de mások is megérdemelnék, hogy ne felejtsük el őket. Ez a kis kötet egyikükre, Vitnyédi Németh Istvánra szeretné ráirányítani az utókor figyelmét.

1961–1966 között voltam a győri szeminárium növendéke. Szerettem a szép verseket, ha valamelyik különösen is megtetszett, azt le is gépeltem magamnak. Ezt a szokásomat vette észre dr. Lőrincz Imre prefektus, aki megkért arra, hogy gépeljem le számára Vitnyédi Németh István Megjött a nyár című verseskötetét. Ezt a kötetet a szerző rendezte sajtó alá, de már nem jelenhetett meg.

Az eredeti szövegről öt gépelt másolatot készítettem. Egyrészt ennyit tett lehetővé az akkori technika (Continental írógép, átütőpapír, indigó), másrészt öt példányig nem kellett félni az illegális sokszorosítás vádjától. Az első példányt dr. Lőrincz Imre kapta, a második az enyém maradt, a többit verseket szerető kispaptársaimnak ajándékoztam. Dr. Lőrincz Imre a Vigília 1965. márciusi számában „Egy elfelejtett költő: Vitnyédi Németh István" címmel sok idézettel színesített, szép méltatást írt a költőről, de a kötet megjelenését nem sikerült elintéznie. A költő testvérei, majd dr. Lőrincz Imre halálával az eredeti és a másolatok első példányának is nyoma veszett.

Zsebedics József szigeti plébános – dr. Németh Pál növendéke, Németh János utóda, Vitnyédi Németh István és Németh Ágnes sírjának gondozója – vetette fel a gondolatot, hogy újra kellene próbálkozni Vitnyédi Németh István „felélesztésével". Szervezőkészségének és nagy munkájának, valamint Vitnyéd község támogatásának köszönhetően jelent meg ez a kötet.
Kérem, olvassák szeretettel!

(A kötet megvásárolható a győr-szigeti plébánián, valamint a káptalandombi katolikus könyvesboltban.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis magyar valóság – tíz mai családmodell

Dr. Pálhegyi Ferenc pszichológus szerint fel lehet nőni családon kívül is, de azok a feltételek, amelyek szükségesek az egészséges személyiségfejlődéshez, csak ép családban adottak. A legfontosabb az apróságokat ölelő biztonság, amelyet a szülők egymás iránti szeretete táplál. Ahol ugyanis a szülők külön-külön szeretik a gyerekeiket, de egymással nem tudnak kijönni, a gyerek szorong, veszélyben van. Tovább olvasom