Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Meghódította a világot, most Győr következik

Lukács Gyöngyi az operaház vezető énekese. Kossuth-díjas érdemes művész, aki a világ összes vezető operaházában éppen olyan otthonos, mint a budapestiben. Győrben született, itt is tanult egészen a zenei középiskola végéig. Szülővárosába eddig mégsem hívták énekelni.


Zenei tanulmányait a győri konzervatóriumban kezdte, ének, zongora és zeneszerzés szakon, majd a moszkvai Csajkovszkij Akadémián ének művészként szerzett művészdiplomát. Húszévesen, még akadémiai hallgatóként debütált a Magyar Állami Operaházban, ahol Verdi A trubadúr című operájának Leonóráját alakította.

„Kivételes lehetőség volt számomra, hogy olyan fiatalon főszerepet bíztak rám. Azóta is úgy gondolom, az állami operaház az otthonom, a munkahelyem. Impresszárióim sokszor mondták nekem, hogy hagyjam ott, és vendégként jöjjek vissza énekelni. Soha nem akartam ezt megtenni. Úgy érzem, bebizonyítottam, lehet egyszerre a hazai és a világkarriert építeni. Nem kell ezért feladni az itthoni munkámat" – mondja az énekesnő, aki a világ számos nagy operaházában vendégszerepelt, többek közt a milánói Scalában, a Metropolitanben, Los Angelesben, San Franciscóban, Hamburgban, Bécsben a londoni Covent Gardenben, Münchenben, a berlini Deutsche Operben, Torontóban, Tokióban, a moszkvai Bolsojban és Zürichben. Most a győri filharmonikusok zenekarával fog fellépni. A program változatos és a zeneirodalom javát tartalmazza. A különleges csemegének ígérkező koncerten felcsendülnek majd – többek között – a következő dalok is: Verdi: Aida – nyitány. Ritorna vincitor – Aida áriája. Ciel, mio padre! Aida–Amonasro duett. Verdi: Macbeth – La luce langue – Lady Macbeth áriája. Perfidi – Macbeth áriája. Verdi: Simon Boccanegra – Boccanegra–Amelia duett.


Lukács Gyöngyit Budapesten értük utol egy futó beszélgetésre. Napjai pontosan betáblázottak. Mint elmondta, tudatosan készült a pályára, mindent ennek a célnak szentelt.

„Soha nem dohányoztam, nem ittam, vigyáztam a hangomra. Mindig is erre a pályára készültem, amióta elkezdtem az iskoláséletemet a Bartók Béla Általános Iskolában."

A tudatos kislány tehetséges volt. Az általános iskola után egyenesen vezetett az útja a zeneművészeti szakközépiskolába, majd onnan tovább Moszkvába, az operaoktatás egyik fellegvárába.

„Huszonnégy éve kerültem el otthonról. Azóta nem voltam Győrben énekelni. És ez nem az én hibám. Mindig vártam, hátha felhív valaki, hiszen a világ minden kontinenséről kaptam invitálást, de Győrből nem. Idén aztán megcsörrent a telefon, Fűke Géza, a győri filharmonikusok vezetője meghívott egy vendégszereplésre. Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, hiszen a városba eddig csak akkor tértem haza, amikor drága meghalt szüleimhez a temetőbe kilátogattam."

Lukács Gyöngyi Chilében énekelt pár napja, a győri koncert után pedig Barcelonába utazik. Igazából alig van ideje arra, hogy pihenjen, de élete az opera, és a fellépések mindennél fontosabbak. Ezért is történhetett meg, hogy még a Kossuth-díját sem tudta személyesen átvenni.

„A Kossuth-díjat az utóbbi időkben mindig nyolcvan év felett kapja meg egy énekes. Igazából már nem is énekel. Ezért volt számomra különösen értékes, hogy a pályám közepén adták nekem. Sajnos éppen Olaszországban énekeltem, így nem tudtam átvenni. Csakúgy, mint az érdemes művészi címet, akkor Spanyolországban voltam Norma."

Az egész világban szívesen látják és foglalkoztatják. Naptára, ahogyan az a legjobb operaénekeseknél megszokott, évekre előre be van táblázva. Utazik, énekel, de Magyarországon érzi otthon magát, nem lett világpolgár.

„Budán élek egy kastélyszerű házban a kedvesemmel, aki szintén operaénekes. Nem is akartam soha elmenni innen. Budapestről Európa minden nagyobb városa pár óra alatt elérhető repülővel, Amerika pedig mindenhonnan messze van. Nem volt értelme itt hagyni a csodálatos állami operaházat, a munkahelyemet. Nem akartam úgy járni, mint a kollégáim közül sokan, akik külföldön énekeltek és hatvanévesen érkeznek haza, hogy itt is megpróbálják. A karrierem csúcspontján szeretek itt énekelni. Úgy érzem, megbecsült tag vagyok. Az új zeneigazgató az évadnyitón mondta, első énekesként számít rám az operaház. Sokat énekelek külföldön is, itthon is. Példája vagyok annak, hogy akarattal, munkával igenis lehet itthon és külföldön is karriert építeni."

Lukács Gyöngyi megejtően őszinte művész. Magánéletéről is a világ legtermészetesebb módján nyilatkozik. Barátaihoz, rokonaihoz írt leveleit az interneten is közzéteszi néha.

„Boldogság és kiegyensúlyozottság is kell ahhoz, hogy valaki jó énekes legyen. A párommal, Alexandru Agache-vel három éve élünk együtt. Ő nálam is híresebb, Erdélyből származó énekes, győri koncertünkön együtt énekelünk. Az első házasságomból egyébként van két lányom. Teljes a családom, jól érzem magam. És most végre sikerül Győrben is énekelnem" – zárja a beszélgetést egy kicsit meghatódva az operaénekes.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ízek és színek – franciásan finomra hangolva

˝Mi, mesterszakácsok gyakran egészen drága és különleges alapanyagokkal dolgozunk(...), de ha… Tovább olvasom