Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

MegCSILLAn a tehetség

Szentpéteri Csilla november 10-én 19 órától a Richter teremben ad koncertet, részben új lemezének anyagából.

Szentpéteri Csilla november 10-én 19 órától a Richter teremben ad koncertet – részben most megjelent, Láva című lemezéből. Amikor percre pontosan egy héttel a hangverseny előtt beszélünk, azt mondja, két órája kapta meg a CD-t, úgyhogy éppen gyakorol. Hallgatja a saját lemezét – fülhallgatóval, hogy ne zavarja a családját – és zongorázik a nagyzenekarhoz.

- A múltkor fellépett egy baloldali kongresszuson. Elkötelezheti magát így egy zenész?

– Fölléptem, és nyilatkoztam, hogy várom a jobboldal felkérését, úgyhogy ez meg is érkezett. Ahogy Kodály is mondta: „a zene mindenkié". Amíg zongorázom, addig fölemelkedünk egy magasabb szférába és nem veszekedünk. Szóval nekem nem rizikós. Sőt, amikor a politika művészeket, családokat, barátokat választ szét, akkor az a feladatom, hogy összehozzam az embereket. Nem oszthatom meg a közönséget: vagy mindenhol, vagy sehol nem lépek fel.

A műsor november 10-én Győrben, 19 órakor a Richter Teremben:
„Mivel nem tudnék úgy próbálni a zenekarral, hogy nem tudom, mi lesz a koncerten, már két hónappal az időpont előtt tisztában vagyok a teljes műsorral. Az első lemezemről egy nóta, a másodikról három, a harmadik CD-ről öt, a Láva című újdonságról pedig tíz számot hallhatnak. A régi nagy slágerek – a Moldva, a Borostyán, Vivaldi: Nyár – mellett a koncertlátogató megismerheti a lebegő Szentpéteri Csillát, a zarándok Szentpéteri Csillát. Megkapja a fennsíkot és vele az abszolút szabadsággal telített Szentpéteri Csillát, aki szétnéz. Lesz latinos, kicsit rockos, kicsit dzsesszes, szép, egyszerű, klasszikus. Hangulatok lesznek."
– Milyen egyéb buktatói lehetnek a pályájának? 1988-ban például volt egy súlyos kézbetegsége, ami nyilván nagy tragédia egy zongoristának. Túlélte?

– Akkor másfél év maradt ki az életemből, ami a teljes zenélést illeti. Még a rádiót sem lehetett bekapcsolni. A diagnózis ráadásul úgy szólt, hogy – lebénult a bal kezem és – akár 5 perc múlva, akár 50 év múlva sem lesz rendben. Most stagnál, ami azt jelenti, hogy influenzás időszakban nagyon kell vigyáznom: nálam ugyanis nincs átmenet, ha beteg vagyok, akkor minimum négy napig rögtön 40 fokos a lázam, ami azonnali ízületi gyulladást jelent. A láz pedig a pályám végét jelentheti.

– Maximalista?

– Ahhoz, hogy élő hanggal elmehessek Győrbe, egy évet kell mennem szponzor után. Borzasztó, hogy Magyarország haknizenészekkel van tele, kilencven százalékuk nem játszik élőben. Én is elmehettem volna egy szál magam – akkor ötvenszer ennyi pénzt tehetnék el, mert nem kellene belőle senkit kifizetnem. De nekem fontos a vidék, mert én is makói vagyok. Nem a budapestieknek születtem elsősorban. Szóval, mivel nem tudják kitermelni az árat és sokkal kevesebbet kapnak a kultúrából, nekem meg fontos, hogy átadhassam a zenei üzenetemet… igen, ebből a szempontból maximalista vagyok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmű zongorára

Hatvanéves Gábor József zongoraművész. A legjobb zongorakísérő a tanításról, a zenéről és a sportról… Tovább olvasom