Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Megakoncert a hajógyárban

Hatalmas siker, 11 ezer néző – így foglalható össze a Győri Filharmonikus Zenekar és Ennio Morricone vasárnapi, gdanski megakoncertje. A hajógyár területén, az egykori Szolidaritás-sztrájk helyszínén állították fel a két hatalmas kivetítővel kiegészített színpadot.

A hajógyár területén, az egykori Szolidaritás-sztrájk helyszínén állították fel a két hatalmas kivetítővel kiegészített színpadot.

Az egykor lemészároltak emlékére állított hármas betonkereszt emlékmű, a mozdulatlanná merevedett toronydaruk, a kitört ablakokkal üresen árválkodó gyárépületek és a munkások követeléseivel telemázolt kerítések adták a tökéletes díszletet a fesztiválhoz, amelyet az Európai Szolidaritás Központ rendezett meg és amelynek színházi előadások, kiállítások, utcai programok mellett Ennio Morricone koncertje volt a csúcspontja.A közszereplés taszítja

A zenekar teljesítményére jellemző, hogy mindössze két próbára volt szükség. Az elsőn olyan mű is előkerült, amelynek először látták a kottáját. Az Oscar-díjas komponista ugyanis nem hajlandó kiadni a kezéből a kottáit, a darabokat csak ő vezényelheti és minden egyes hangnak úgy kell szólnia, mint ahogy azt legelőször ő megálmodta.

– Nem akarom, hogy mások beleírjanak, változtassanak a munkáimon – mondta Morricone, aki interjút nem szívesen ad, hiszen az olaszon kívül más nyelvet nem is beszél, és láthatóan a muzsikának és a családjának él, a közszereplés egyenesen taszító számára. Ezúttal szerencsére mégis hajlandó volt leülni pár kérdés megválaszolására. Így folytatta: ˝Én nem szeretném, ha kisebb zenekarral vagy rosszul adnák elő ezeket a zenéket. Mindig én vezényelek és kotta is csak nálam van. Egyedül így van garanciám arra, hogy az szólal meg, amit én megírtam, és úgy, ahogy azt hallani szeretném.˝


Szólni kell mindenáron

És ha történetesen ebbe a trombitás Stepper Tibor majdnem belehal, az nem tartozik a közönségre. Mert bizony azt a magas szólamot kifújni már nem is művészet, hanem csoda volt. Alkudni pedig nem lehetett, Morriconéról minden javaslat, kérés lepergett. Ő ezt így álmodta meg és ennek így kellett felcsendülnie. És így is csendült fel.

– Azért választottam a Győri Filharmonikus Zenekart – mondta a mester –, mert kitűnő muzsikusok. Ezt már több alkalommal bebizonyították. És remélem, fogják is még a jövőben.


Rendkívüli ember példája

A zenekart megbecsülik az olaszok. Olyan körülményeket sikerült kialkudnia a vezetőknek, amelyekkel magyar zenekarok nemigen büszkélkedhetnek.

– Kemény tárgyalások voltak – vallotta be Fűke Géza igazgató –, de ezt csak egyszer kellett megvívni és azonnal papírra is vetni. Itt semmi nem megy zsebbe, semmi nem köttetik szóban, mert akkor a harmadik úton már a fele se lenne meg az eredeti ajánlatnak. Itt minden szabályos és egyben garantált. Amit viszont kapunk még mellé, az egy rendkívüli ember példája. Az a profizmus, maximalizmus és végtelen energia, ami ezt a 81 éves embert jellemzi, egyedülálló. Az ő dicsérete pedig tartást ad a zenekarnak. A győri filharmonikusok mindig is kitűnő zenekar volt. Egy éve, amikor átvettem a vezetést, elhatároztam, hogy nyitunk a világ, a közönség, a város felé, hogy erről minél többen meggyőződhessenek. Ez a koncertsorozat is ezt segíti. Szakmailag érdekes kalandozás ez a zene, amit eljátszhatunk, a zenekar fejlődése és hitele szempontjából rendkívül fontos állomás.

A koncert előtt a színpadon köszöntötték a Nobel-békedíjas Lech Walesát, a lengyel Szolidaritás mozgalom vezetőjét, volt lengyel államfőt (képünkön balra).
A koncert előtt a színpadon köszöntötték a Nobel-békedíjas Lech Walesát, a lengyel Szolidaritás mozgalom vezetőjét, volt lengyel államfőt (képünkön balra).

Az sem mellékes, hogy a hagyományos koncerttermeken kívül olyan helyszíneken lépnek fel, mint amilyen ez a gdanski hajógyár is volt. A történelem szelleme ott lebegett a színpad körül.

Az évfordulóra kapott hatalmas tortát Ennio Morricone vágta fel. Azután a kés helyett karmesteri pálcát vett a kezébe, hogy a győri filharmonikusok és egy nagy létszámú kórus közreműködésével elénk varázsolja a vadnyugatot. Majd hangokból megformálta II. János Pál pápa alakját.

Tizenegyezer ember pedig ezen a vasárnapon felállva tapsolt annak az embernek, aki megmaradt egyszerű olasz családapának, akinek nincsenek sztárallűrjei, akinek a színfalak mögött ülő kedves, egyszerű feleségén a jegygyűrűn kívül nincs egyetlen ékszer sem. Annak a kis olasznak, aki apró kezének néhány energikus mozdulatával végtelenül áradó, drámai vagy éppen szenvedélyesen örömteli muzsikával kápráztatja el a világot. És aki a koncert végén elégedett mosollyal külön felállítja és megtapsoltatja azt a győri trombitást, aki legyőzte önmagát és hozzátette ehhez a csodához azt a nehéz szólamot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven nőt ˝cipelne˝ Wahorn András

Le sem tagadhatná Wahorn András képzőművész, hogy foglalkoztatják a nők, bár éppen nem szerelmes.… Tovább olvasom