Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Magyarok, akik sokra vitték külföldön

Talán országunk kicsisége sarkall bennünket arra, hogy állandóan a határokon túlra is figyelünk, drukkolva azoknak a magyaroknak, akik sokra vitték, és ezzel dicsőséget hoztak az óhazára.

Andy Vajna, Nicolas Sarkozy, Charles Simonyi az ismertebb magyar származásúak közé tartozik, azt azonban kevesen tudják, hogy Estée Lauder, Paul Simon és a Columbót alakító Peter Falk is magyar felmenőkkel büszkélkedhet.

A legutóbbi francia választásokkor, 2007-ben nem az volt a hír a hazai médiában, hogy ki lett a köztársasági elnök, hanem az, hogy egy magyar származású politikus, Nicolas Sarkozy a franciák első embere. Előtte nem sokat hallottunk róla, bár régóta jelentős szerepet játszik a francia belpolitikában.


Nicolas Paul Stéphane Sarkozy de Nagy-Bocsa Párizsban született, apja állítólag német kollaboráns volt a második világháború idején. Néhány hónappal az 1944-es partraszállás után Németországba menekült. Nicolas már Párizsban született 1955-ben. Hamar elkötelezte magát a politikának, a jobboldali UMP jelöltjeként lett a Francia Köztársaság XXIII. elnöke. 1996-ban nősült másodszor: feleségül vette Cécilia Ciganer-Albénizt, aki a választási kampányban végig támogatta férjét, holott már akkor mindketten félrekacsintottak. Cécilia egy francia–marokkói férfi szeretője volt, Sarkozynek pedig egy újságírónővel volt viszonya. Mégsem ő lett a harmadik feleség: Carla Bruni modell és énekesnő a francia first lady. A magyar származását korábban nem vállaló francia köztársasági elnök mindenkit meglepett, amikor 2007-es magyarországi látogatásakor első sajtónyilatkozatában azt mondta: ˝Különös öröm nekem Magyarországra jönni, hiszen apám magyar származású.˝ Nem feledte el azt sem, hogy utaljon Trianonra: ˝Magyarország rossz döntések miatt területe jelentős részét elvesztette, ötmillió magyar rekedt a határokon kívül.˝

Zsigmond Vilmos
Zsigmond Vilmos

Nos, ha Sarkozy nem is, vannak mások, akik büszkén vállalják magyar származásukat. Például az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos, aki 1977-ben a Harmadik típusú találkozásokért vehette át az aranyszobrocskát. Szegeden született, a mesterség alapjait még Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanulta. Néhány évvel később, 1956-ban korábbi osztálytársával, Kovács Lászlóval – későbbi operatőr kollégájával – a forradalom eseményeit fényképezte, filmezte Budapesten. Ez volt az oka, hogy el kellett hagyniuk az országot.

Paul Simon énekes, dalszövegíró. Newark Heightsban született magyar zsidó család tagjaként. A Simon and Garfunkel duóval lett világhírű, a Time magazin 2006-ban a világunkat formáló 100 legjelentősebb
 Paul Simon énekes, dalszövegíró. Newark Heightsban született magyar zsidó család tagjaként. A Simon and Garfunkel duóval lett világhírű, a Time magazin 2006-ban a világunkat formáló 100 legjelentősebb ember közé sorolta.

Szintén 1956-ban hagyta el Magyarországot Hollywood másik magyar származású nagyágyúja, Vajna András – ma már Andy Vajna. A Rambo, a Terminátor és az Evita producere gyakran tartózkodik Magyarországon, mára már egy vállalkozás is ideköti: ő az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa. Vajna Kaliforniában tanult. Először a Távol-Keleten működtetett mozit és forgalmazott filmeket. Hongkongban Panasia Film néven alapított céget. Sikerei lehetőséget adtak, hogy a világ legbefolyásosabb filmforgalmazójává váljon Carolco nevű cége, amelyet Mario Kassarral alapított. Fontos szereplője és támogatója a magyar filméletnek, Magyarország melletti elkötelezettségét bizonyítja, hogy az Evita című szuperprodukció számos jelenetét – Madonnával és Antonio Banderasszal – Budapesten forgatták.

Tony Curtis
Tony Curtis

Nem szakadt el Magyarországtól Tony Curtis sem, aki a Mátészalkáról kivándorolt Schwartz Manó és Klein Ilona gyermekeként született Manhattanben. Hatéves koráig csak magyarul beszélt. Szegényes körülmények között éltek. 1949 óta a Universal filmszínésze. Több mint száz filmben játszott, találkozott már magyar hangjával, Sztankay Istvánnal is. Lánya, Jamie Lee Curtis színésznő. Hatszor nősült. Leghíresebb filmjeit – Van, aki forrón szereti, Minden lében két kanál, Azok a csodálatos férfiak, Gróf Monte-Cristo – a magyar nézők is láthatták. Néhány éve még azt is vállalta az óhaza kedvéért, hogy reklámfilmben népszerűsítette a magyar konyhát, a finom borainkat és a Balatont.


Columbo felügyelő

A Pester Lloyd nevű szabadelvű újság néhai főszerkesztője, Falk Miksa dédunokája Peter Michael Falk néven látta meg a napvilágot New Yorkban. Az 1950-es évek végén kezdett filmezni. A látszólag lassú észjárású, gyakran bosszantóan értetlennek tűnő Columbo megformálásáért ötször jutalmazták Emmy-díjjal, egyszer Golden Globe-díjjal. A sorozat 1968-ban kezdődött A recept: gyilkosság című epizóddal. Ma Alzheimer-kórral küzd. Állapota 2007 végén fordult rosszabbra. Már nem emlékszik Columbóra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világsztárokkal forgat az állati filmes

Ha kell, szürke marhákat ˝castingoltat˝, ha kell, farkasokat idomít, ha pedig a forgatókönyv úgy… Tovább olvasom