Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Madonna és a megaheringkonzerv

Ha valóban volt több mint ötvenezer ember kedden a bécsi Duna-szigeten, ha fizettek a jegyért, és ha csak a legolcsóbb tarifával számolunk, Madonna úgy is jó másfél milliárd forintot kasszírozott az alig kétórás koncertért.
Egy átlagos magyarnak ezer(!) évig kellene dolgoznia, hogy ennyi pénzt összekaparjon. Mégis, sok ezer honfitársunk járult hozzá a mesés Madonna-birodalom további gyarapodásához. A koncert alatt ugyanis a közönség soraiból szinte csak magyar szót lehetett hallani. És hogy megérte-e? A Madonna-rajongók bizonyára életre szóló élménnyel gazdagodtak. Elégedettek lehettek a hangszereléssel, a tökéletes hangosítással, a profi előadással, a koreográfiával, a fellépők tudásával, Madonna színpadi táncos teljesítményével. Megbocsátottak istenített kedvencüknek minden malőrt, vagy talán észre sem vették azokat. Pedig akadt belőlük szép számmal.

Vegyük mindjárt a helyszínt. A bécsi Duna-sziget nem igazán alkalmas egy megakoncert rendezésére, legalábbis ilyen körülmények között. Az egyik rajongó elpanaszolta, hogy a megszokott Madonna-koncertekhez nem volt méltó a hangulat. Kevesen tapsoltak, táncoltak, énekeltek. De aztán önmaga adta meg a miértre a választ: a nézőtér egy gigantikus olajoshal-konzervre hasonlított. Olyan sűrűn összepréselődtek az emberek, hogy csak nagy nehezen tudták kiszabadítani, felemelni a kezüket, táncolni, ritmusra mozogni pedig szinte lehetetlen volt. Sokan közelharcot vívtak a szó szerinti értelemben vett talpalatnyi helyért. Honfitársaink mindenesetre döntő győzelmet arattak. A színpad előtti állóhelyes területen, legalább háromszáz méter mélységben valóban csak szinte magyar szót lehetett hallani. A sógorok alulmaradtak a könyökháborúban. Így aztán aktualizálni lehetne a híres sorokat. Ismét „...nyögte Mátyás bús hadát/ Bécsnek büszke vára".

Persze, aki közelebb jutott a tűzhöz, az sem lehetett felhőtlenül boldog. Úgy sem látott sokat. Egyrészt nem emelték ki eléggé a színpadot, másrészt a terepviszonyok sem voltak előnyösek. Így aki nem nőtt legalább kétméteresre, legfeljebb a viszonylag kisméretű kivetítőt nézhette, abból is csak a színpaddal egy vonalba jutó kettőt. Sokan próbáltak lábujjhegyre állni, de hiába. Néhányan nyakukba vették barátnőjüket. No, ők kapták a koncert alatt a legnagyobb ovációt (a mögöttük állóktól), amikor nem bírván tovább, végre visszapréselték a földre, a megaheringes dobozba a légbe kapott kedvest.

Márpedig ebből a zsúfolt-összepréselt életérzésből kijutott bőven. A buli fél hétkor kezdődött, az előzenekar fél nyolckor lépett le a színpadról, aztán jött a jó egyórás sötétség és csönd, mígnem az alig kétórás show után fél tizenegykor kiíródott a kivetítőre, hogy game over. És akkor sokan azt hitték, hogy végre vége a heringfeelingnek, pedig a java csak ezután következett. De ne szaladjunk ennyire előre, maradjunk még egy kicsit a koncertnél.

Madonna a Sticky and Sweet című európai turnéja során Bécsben adott koncertet.
Madonna a Sticky and Sweet című európai turnéja során Bécsben adott koncertet.

Az előadás csúcspontját jelenthette volna, amikor Madonna kíséret nélkül kezdett énekelni. Lehetett már katarzisélményünk itthon Koncz Zsuzsát, Sebestyén Mártát vagy éppen Zsédát hallgatva. Mert amikor az ő koncertjükön némul el a zenekar, és betölti a teret a szép, tisztán csengő hang, az ember a jó Istent érzi a közelben, és libabőrös lesz a karja. Madonna kíséret nélküli, botladozó énekét hallgatva az volt az érzésem, hogy még a Megasztár döntőjébe se jutna el. Megbukna a TV 2 előválogatásán. Mégis gigasztár lett, a világ egyik legkeresettebb és legjobban fizetett zenésze. Isten éltesse sokáig így is. Hát még, ha legalább két szót szólt volna magyarul a Lajtától innen érkezett sok-sok ezer rajongónak. Nem tette. Lelke rajta. Őt mindenképp milliók szeretik.
Ráadás, búcsúintés nélkül vonult le a színpadról, a tömeg pedig a kijárat felé. És itt kezdődött az igazi megpróbáltatás. A szigetet két irányban keskeny gyalogoshídon lehetett elhagyni. A szervezők, talán félve attól, hogy a túlterhelt szerkezet esetleg leszakadhat, csak szakaszosan engedték a tömeget. A végeláthatatlan emberáradatot látva úgy tűnt, hogy ha a budapesti Kossuth téri tüntetéseken több százezer ember volt tavaly, akkor itt most legalább tízmillió. A gyalogoshidak szűk bejáratánál összezsúfolódtak az emberek, a később érkezők pedig egyre csak préselték, nyomták őket. Ez az állapot több órán át tartott. Sokan már-már halálközeli állapotban érezték magukat, és ha a koncert alatti lökdösődésben nem is szereztek kék-zöld foltokat vagy parázsló cigikkel nem égették ki a dzsekijüket, itt biztosan nem úszták meg.

Madonna a színpadon.
Madonna a színpadon.

De végül mindenki megkapta a magáét. Madonna, rajongóinak köszönhetően (ha akar), a gázsik rendezése után is vehet még néhány tízezer pár vadiúj, dizájnos Gucci cipőt magának, a rajongók pedig elmondhatják, hogy titkos álmuk vált valóra, élőben láthatták az „istennőt". Egyébként úgysem mernék bevallani maguknak, hogy kidobott pénz volt a ledarált koncert. Ahhoz túl sokat fizettek érte.

Olvasóink írták

 • 3. F.G 2008. szeptember 28. 09:07
  „Ez minden volt, csak jó koncert nem.
  Ez nem élőzene, hanem gépi.
  Mindenki maga dönti el, hogy megérte e.

  Szerintem a Maiden a szigeten ezerszer jobb show-t csinált,
  negyed annyi pénzért és természetesen hamísítatlan igazi élő zene ment végig.”
 • 2. Leszkovich Erzsébet 2008. szeptember 28. 08:39
  „Gusztustalan ahogy a cikk irója azt latólgatja mennyi pénzt keresett Madonna a koncerttel. Mi még mindig itt tartunk. Tele van a cikk negativ leirással, miért kell lehúzni. Kinek a pap kinek a pappné.....
  Megérte???? azt mindenkinek joga van eldönteni és a 25.000 forint a jegyért azt gonolom nem a világ, akinek meg igen az ne menjen el. Meg a hamis éneklés???? Úr Istren!
  És igy van latakacs! miért is kellett volna magyarul szólnia!! az eszem megáll! akkorezek szerint több szláv nyelven is kellett volna szólni , mert nyilván akkor meg ök sértődnem meg hogy őket miért nem köszöntötte!!!
  ÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!! :-O”
 • 1. latakacs 2008. szeptember 27. 17:55
  „Kedves Főszerkesztő úr!

  Tudom, miért csak magyar hangot lehetett hallani a koncert alatt. Mert csak azok beszéltek. A többi náció képviselői voltak olyan intelligensek, hogy csendben voltak, nem zavarták mások szórakozását.
  Na, és miért is szólt volna magyarul a közönséghez ez a sztár? Azt se tudja, hogy a világon vagyunk. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy gazdasági válságok kultúrtörténete

Az utóbbi napokban pénzügyi elemzők, brókerek, bankárok világszerte izgalommal figyelték az egyik… Tovább olvasom