Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Ma műemléki nap

Az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezetének (ICOMOS) javaslatára április 18. a nemzetközi műemléki nap (a műemlék- és történeti együttesek nemzetközi napja), amelyet először 1984-ben ünnepeltek. Magyarország már a meghirdetés évében csatlakozott a kezdeményezéshez.
E napon világszerte különböző rendezvényeken hívják fel a figyelmet a műemlékekre, különösen azokra, amelyek megmentéséhez segítségre van szükség. Műemlék a múlt kiemelkedő jelentőségű építészeti, történelmi, városképi, kertépítészeti, néprajzi vagy technikatörténeti emléke (épület, építmény), amely ezen értékei miatt védelemre és megtartásra érdemes, s ezért védetté nyilvánították.


Országszerte több mint 250 műemlék, kiállítóhely, múzeum látogatható díjmentesen, a világnap a 2009-re meghirdetett kulturális turizmus évének rangos eseménye lesz.

A mihályi kastély a XVI. század közepe körül épült, akkor még mind a négy sarkán kerek torony állt.
A mihályi kastély a XVI. század közepe körül épült, akkor még mind a négy sarkán kerek torony állt.Megyei programok

A műemléki világnap alkalmából ingyenesen látogatható megyei kiállítóhelyek: Sopron, Fő tér 7., Tábornok-ház; Győr, Bécsi kapu tér 5., Kőtár; Mosonmagyaróvár, Fő u. 19., Cselley-ház.
A kiállítóhelyek 10–18 óráig látogathatók.Ízelítő a budapesti programból

Budapesten megnyitja kapuit a Budai Várban  található Királyi Borház és Pincemúzeum, valamint a Budapesti  Történeti Múzeum, de a világnapon ingyen tekinthető meg a Kiscelli  Múzeum és a Néprajzi Múzeum is. A számos művésznek, politikusnak,  tudósnak végső nyughelyet adó Fiumei úti nemzeti sírkertben  kétóránként indítanak vezetést, míg a Testnevelési és Sportmúzeum  munkatársai vezetéses sétával és archív filmek vetítésével várják a  látogatókat a Puskás Ferenc Stadionban és a Szoborparkban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őzbakvadászat

Április 15-én megkezdődött az őzbak vadászati idénye. Az apróvadas jellegű területek egyik… Tovább olvasom