Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Lélekkel játszanak a szeretet fontosságáról

Öt telt házas előadás hetvenhárom szereplővel több generációból, az eddigi legnagyobb költségvetésű darab, próbák közel egy éven keresztül délutánonként, hétvégénként – talán így összegezhetnénk a Thetrum ad Flexum színtársulat óriási sikerű musicaljét. „Az Isten pénzét 16 éve játsszák, de ennyire soha meg nem hatódtam, mint ezen az előadáson" – mondta Tolcsvay László zeneszerző.
Charles Dickens nyomorról, kitaszítottságról, reménykeresésről szóló művei – így az Isten pénze is – aktuálisabbak most, mint valaha, különösen karácsony, a szeretet ünnepének közeledtével. Major Tamás, a mosonmagyaróvári előadás rendezője már tavaly „beleszeretett" a Müller Péter, Müller Péter Sziámi, Tolcsvay László által jegyzett musicalbe.


Ezt az alakot neki teremtették

– A győri színház előadásában láttam a Fényeken túl című musical-összeállítást, mely Scrooge nagy dalával kezdődött, ez akkor nagyon megtetszett. Miután elolvastam a szövegkönyvet és a Dickens-kisregényt is, eldöntöttem, ez lesz a következő előadás, amit színre viszek. Tolcsvay Lászlóval tavaly nyáron kötöttük meg a szerződést – meséli a kezdeteket a darab rendezője, aki egyébként informatikushallgató, de közel másfél évtizede kötődik a színpadhoz. A színjátszást a Kamasz Színpadon kezdte Bérci Csaba irányításával, néhány éve először próbálkozott meg a rendezéssel. A Légy jó mindhaláligot vitte színpadra, a darab sikere folytatásra buzdította. Még A dzsungel könyvének megrendezésén is gondolkodott, de miután kiderült, a győri színtársulat is felvette műsorára, lemondott erről az álomról. Azt, hogy a megyeszékhelyi színház is betervezte az Isten pénzét, már csak az ősz elején tudták meg: de ekkor már javában elkezdődtek a Lajta-parti városban a musical előkészületei.


– Február környékén átgondoltam, hogy kik lesznek a főszereplők: Scrooge-ot Vitéz Vilmos alakítja, akivel már korábban is dolgoztam együtt. Marley szerepére Komka Tamást (ő a nyugdíjas Ki mit tud?-on megcsillogtatta tehetségét) ajánlották, akit ugyan akkor még személyesen nem ismertem, de ma tudom: ezt az alakot neki teremtették. A legnagyobb fejtörést az jelentette, hogy hogyan tudunk összegyűjteni olyan sok szereplőt, a darabot ugyanis körülbelül hatvanfősre írták. Ennyien játsszák a Madách Színházban több mint másfél évtizede, Veszprémben negyvenszereplős az előadás. A Theatrum ad Flexum színtársulat közben kiegészült a majoroki nyugdíjasklub, a Szeretet Fénye Közhasznú Alapítvány tagjaival, az Ujhelyi-iskola diákjaival, táncosaival. Az Isten pénze című musicalt december 5-én mutattuk be a 73 szereplős, lelkes csapattal – magyarázza a rendező, aki egyébként a fiatal Scrooge-ot is alakítja.

Amint a szereplőgárda összeállt, az is kihívást jelentett, hogy hogyan lehet a próbákat összeegyeztetni. Az amatőrtársulatban ugyanis az értelmiségitől a fizikai munkásig, a diákoktól a nyugdíjasokig minden korosztályt, kategóriát megtalálunk. Az előadásba azonban mindenki ugyanakkora lelkesedéssel vetette bele magát: a két főszereplő „önszorgalomból" külön is gyakorolt, a nagy csapat pedig pénteken-szombaton illesztette, forrasztotta össze a különféle elemeket. A szövegkönyv instrukcióit gyakran szó szerint követve, máskor finomítva rajta, állt össze a társulat eddigi legnagyobb költségvetésű musicalje. A díszlet bizonyos részeit a győri színháztól vásárolták meg, de volt, amit maguk készítettek, például Komka Tamás és fia, Károly a fúrás-faragásból is kivette részét. Díszletet tervezett Zemplenszky Nóra, a jelmezeket Nusser Orsolya álmodta meg, vele egyébként már dolgozott együtt a társulat. O. Cser Zita tehetséges táncos lányait gyakran láthattuk-láthatjuk a Lajta-parti város színpadain. Az Isten pénze című előadást is színessé teszik kifejező koreográfiájukkal.


Vitézes helytállás

– Ismertem a Dickens-darabot, a musical zeneszámait és ebből építkezve alakítottam ki a darab koreográfiáját. Az Ujhelyi-iskolában hét közben gyakoroltunk, hétvégente találkozott az egész társulat – tette hozzá a koreográfus.

– Örömmel felvállaltam Scrooge szerepét: életkorban közel áll hozzám, ám a dúsgazdag, hideg szívű, kapzsi, önző vállalkozó megformálása igazi kihívást jelentett nekem – vallja Vitéz Vilmos, az egyik főszereplő, aki egyébként a Flesch Károly Kulturális Központ munkatársa. Már nyolcéves kora óta a színpad közelében mozog, Benke Éva, Pardavi Tiborné Ari néni keze alatt fejleszti tehetségét, zeneiskolában muzikalitását. Egy musical bevállalása azonban neki sem kis kihívás:
Scrooge alakítójaként végig a színpadon kell állnia, a rövidebb-hosszabb dalok próbára teszik hangját. Az előadás utáni napon Major Tamással közösen szabadkoznak: – A hűvösebb időjárás és a sok próba nem kímélte hangunkat, beszélni is alig tudunk, de amint színpadra álltunk, mintha megtáltosodtunk volna: ment az éneklés, mint a karikacsapás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képekbe foglalt betlehemi üzenet

A betlehemi történés, Jézus születése a képzőművészet egyik legrégibb és legkedveltebb témája.… Tovább olvasom