Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

`Lehetett volna még bénább is a címe`- 39 éves a Szezám utca

A közelmúltban debütált Amerikában az Utcabanda: A Szezám utca teljes története (Street Gang: The Complete History of Sesame Street) című könyv. A gyermekeket 39 éve egyszerre szórakoztató és tanító tévéműsor történetét Michael Davis újságíró vetette papírra.

Bár a Szezám utca lakóit senkinek sem kell bemutatni, a kötet olvasóit meglepheti az az elhivatottság, amelyet a gyermekműsor képvisel: a televízió arra való felhasználása, hogy hátrányos helyzetű fiatalokon segítsenek; a szociális érzékenység és elkötelezettség a kezdetektől fogva a műsor alapját képezte. A születésekor teljesen újszerű show egy, ma Sesame Workshopként ismert intézménnyel karöltve segíti évtizedek óta a rászorulókat.

A többi részlet később dőlt el, többek között az is, hogy melyik csatorna sugározza az újszerű műsort. A kötet szerint az NBC és a CBS egyaránt elutasította a tervet, amelyet végül a PBS tűzött műsorára. A show 1969. novemberi debütálásától kezdve hatalmas sikert könyvelhetett el: a Szezám utca megannyi díjat, elismerést, hálálkodó szülők leveleit és nem utolsósorban több milliárd dolláros reklámbevételt hozott az alkotóknak.
A bemutatót megelőző négy év kemény munkával, aprólékos kutatással, pénzgyűjtéssel és több hatalmas ötlet kiagyalásával telt: utóbbiak közül az egyik meghatározó az volt, hogy a számokat és a betűket reklámparódiákon keresztül tanítsák a gyerekeknek. A kötet szerint a humoros ötlet forradalmasította az oktatást.Az egyik legnehezebb feladat a műsor címének megválasztása volt. „Megőrültünk, hogy még nincs címe a show-nak" – idézi a kötet a műsor kitalálóját, Joan Ganz Cooneyt. „Senkinek sem tetszett igazán a Sesame név, főleg, mert könnyen előfordulhatott, hogy a nézők see-same-nek értik azt" – tette hozzá. A készítők végül úgy találták, hogy a Szezám utca „a legkevésbé béna" cím, és a show hamarosan hódító útjára indult. A műsor ötlete Cooneytól ered, aki évtizedekig dédelgette azt, mielőtt félelmeivel dacolva belevágott az elkészítésébe: fiatal volt, nő, és semmiféle tapasztalattal nem rendelkezett a gyermekeknek szóló tévéműsorok készítéséről.

A Szezám utca lényegében premierje pillanatában befutott, a népszerű műsort olyan szakemberek méltatták, mint a gyermeklélektan és gyermekgyógyászat világhírű szaktekintélye, Benjamin Spock, aki úgy vélekedett, hogy a műsornak hála „kevesebb munka nélküli, segélyen élő, illetve bűnöző tagja lesz a következő generációnak".

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2009. január 04. 14:57
    „Szezám az lehet magyarul, de szeszami utca a hejes kiejtés. Igy van ez sokmindennel amit angolbol átkereszteltek, még dalokban is. Nemcsak a kiejtést de még a tartalmát is magyarositják. Jó példa L. Krisztián számok a Megasztárbol magyarul. Ha valaki megérdemelte volna a döntöbe jutást az ö volt.
    Rossz számot választott és ezzel bukott ki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól ismerjük Júliánkat?

Műkorcsolyázó a legismertebb magyar női sportoló, legalábbis határainkon túl. Ugyanis a külföldi… Tovább olvasom