Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Legyen Győr ökocity!

Győr önmagában nem tud jelentős turizmust megtartani. Szükség van egy térségi kínálatra, hogy választási lehetőség legyen a vendégek számára.

Győr önmagában nem tud jelentős turizmust megtartani. Szükség van egy térségi kínálatra, hogy választási lehetőség legyen a vendégek számára. Gyógyturizmus, kirándulások a környéken, Pannonhalma, a Bakony, a sokorói térségben kerékpáros- és lovastúrák, egészségmegőrző programok, bioételek valós kínálata, és a nagy lehetőség, amelyet az EU pályázati pénzekkel honorálhat: csatlakozás a Pannontáj-Sokoró Natúrparkhoz. Írásunk a Szieszta melléklet nyitóoldalán.

Enyingi Tibor, a Sokoró ökológiai alapítvány elnöke azt mondta  a telefonba, tudja a titkát annak, miként lehet még több embert csábítani a régióba. Turistát külföldről és belföldről egyaránt. Mivel állandó kérdés, miként tarthatna meg több napra Győr és környéke vendégeket, a várost is csatolni kellene a tőle délre húzódó ökoparkhoz...

„A turizmus piacán egy-egy termék lehet egy kulturális műsorsorozat, vagy akár egy fürdőkomplexum, ám önmagukban ezek is nehezen értékesíthetőek" – mondja Enyingi Tibor. Majd részletesen kifejti,  ha csak egy várost akarunk menedzselni, az nagyon nehéz. Minden településnek önmagában megvannak a saját korlátai. Hiába érdekes egy napig, több napra szólóan nincs látnivaló. „Mi megalapítottuk a Győrtől délre lévő településekkel  a Sokoró-Pannontáj Natúrparkot, amelyhez 29 település tartozik Fenyőfőtől Bakonyszentlászlón keresztül Pázmándfaluig, Töltéstaváig. A natúrpark kapcsolattartója a minisztériummal a Sokoró Ökológiai Park Alapítvány. Amennyiben ezen a vidéken megmarad a négy kistérség, úgy képletesen feldarabolódik a  dombvidék, amely egységes borvidék is egyben. A natúrpark viszont lehetőséget ad arra, hogy egységes fejlesztéseket hajtsunk végre. Amennyiben Győr is csatlakozna, akkor egy, a külföldi és belföldi turisták számára nagyon jól eladható szolgáltató, kikapcsoló, egészséget megőrző programokkal teljes tájegységet tudnánk kínálni."

Az alapítvány elnöke számtalanszor bizonyította már, hogy van létjogosultsága  a merész terveknek (natúrlekvárüzem, tanösvények hálózata, maga a natúrpark létrejötte is ezt bizonyítja). Mint elmesélte, megkereste Győr alpolgármesterét, Dömötörné Holeczky Juditot és polgármesterét, Balogh Józsefet is, akiknek tetszett az ötlet.
„Győrött nagyon jó az uralkodó szélirány. Ha lenne is szennyeződés, kisöpörné a városból. Ám nincs! Győr már olyan várossá vált, amely kiválóan alkalmas arra, hogy egy natúrpark része legyen. Páratlan adottság a település számára, hogy három folyó határolja. A közeli Hany, a Szigetköz is csodás lehetőségeket kínál. Mellettük itt van  a győrszentiváni  meszes homokpuszta, aztán a Sokoró. A világon nincs város, ami ilyen természeti adottságokkal rendelkezik és pár km-en belül a biodiverzitás ilyen fokú változatosságát produkálja. Magában a városban is egész napos programokat lehetne ajánlani az embereknek. Bácsán a nádasban csoda tanösvényt lehetne kialakítani! Mindezek kiegészülnének a Sokoró-vidéken kerékpáros-, lovasturizmussal, borturizmussal, Pannonhalma látogatásával. Megcsodálhatnák a földpincéket, akár ott gyógyulhatnának is az emberek. Vagy meglátogatnák az eróziós árokba befészkelt gyurgyalagokat! A turisták egész biztos napokat töltenének a helyi szállodákban, panziókban!"
Bár az nem igazán hihető, hogy mondjuk gyurgyalaglesre tömegesen érkeznének a régióba emberek, ám egy összefogott programcsomag biztos vonzó lehet. A lelkesedés, ahogy a nagy tervről beszél Enyingi Tibor, meggyőző, mindezek mellett nyilván mindenki számára felsejlik a háttérben a pénz. Nem lehet, hogy a natúrparkosok azért szeretnék magukhoz kapcsolni Győrt, hogy a gazdag város költségvetéséből részesedjenek, és így könnyebben megvalósíthassák terveiket. „Ha csatlakozna Győr, akkor közösen, összefogva a térségi településekkel a legtöbb fejlesztést pályázatokból meg lehet oldani. Vagyis nem pénzt kérünk, hanem azt javasoljuk, fogjuk össze azt, amink van, kössük csokorba és komplex módon kínáljuk a turizmus
 piacán."

Az előterjesztés a győri városházán van. A sorsáról még nem lehet tudni, mi lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinizsi Pál győri kalandja

Adyváros központja, egy tízemeletes felhőcskekarcolgató legfelső szintje. Első pillantásra lakás, másodikra komplett számítógép-animációs műterem. Egy éve készülnek itt egy egész estés rajzfilm képkockái. A főhős Kinizsi Pál, de leginkább az őt vászonra álmodó Nagy Kálmán.
Régi vágya volt a színházi felvételekkel, közvetítésekkel foglalkozó Nagy Kálmánnak, hogy filmet készítsen a magyar történelem egyik legérdekesebb és legendákkal övezett alakjáról, Kinizsi Pálról. Tovább olvasom