Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Lányt szült a Sakálnak

A német könyvpiac egyik őszi slágerének ígérkezik az a könyv, amelyet a hírhedt terrorista, Carlos egykori felesége írt. Magdalena Kopp A terror évei című kötetéből kiderül, hogy a Carlos házaspár a ’80-as évek elején Budapesten kapott arab diplomata-útlevelet.
A könyvet ismertető Der Spiegel című német hetilap kiderítette, hogy Carlos egykori felesége, az 59 éves Magdalena Kopp Ulmban él, s Németországba bevándorolt családok hátrányos helyzetű gyermekeinek iskolai felzárkóztatásával foglalkozik. Ugyancsak a sváb kisváros lakója a házasságból született lányuk, aki a közelmúltban ünnepelte 21. születésnapját. Apjától, az életfogytiglani szabadságvesztését egy francia börtönben töltő Carlostól egy képeslapot kapott, amelyen apja sok boldogságot kívánt neki.

Kopp könyvében felvázolja, hogyan vezetett útja a nyárspolgári-konzervatív világból a szélsőbaloldali gondolkodókhoz. A postai alkalmazott apa és pincérnő anya lánya Ulmból Nyugat-Berlinen át Frankfurtba megy. Itt olyan emberekkel ismerkedik meg, mint a későbbi külügyminiszter és alkancellár Joschka Fischer, egy repülőgép eltérítésekor agyonlőtt Wilfried Böse vagy a ma is jogerős börtönbüntetését töltő Johannes Weinrich.


Magdalena intim testrészei után nyúlkál

Kopp kezdetben fényképész végzettségét hasznosítva Londonban jogosítványokat hamisít a baszk terrorszervezet, az ETA tagjainak. Éppen a fotólaborban dolgozik, amikor a félhomályban belép hozzá Carlos, s kihasználva a labor sötétségét, Magdalena intim testrészei után nyúlkál. A nő elhárítja Carlos közeledését, ismeretségük azonban innen indul, amely aztán házasságba torkollik.

– El sem tudtam képzelni, hogy egy ilyen brutális férfi felesége leszek – ezt azok után jelentette ki Magdalena Kopp, miután Carlos Párizsban három embert agyonlőtt, egyet pedig súlyosan megsebesített. Ezek után ragasztotta a világsajtó Carlosra a Sakál nevet. Kopp visszaemlékezéséből kiderül, hogy a francia fővárosban éppen lebukott a Palesztina felszabadításáért küzdő terrorszervezet egyik ügynöke. A férfi három francia titkosszolgálati emberrel Carlos bérelt párizsi lakásához tartott. A Sakál barátságosan ajtót nyitott, majd elnézést kért, hogy toalettre kell mennie. Egy pisztollyal tért vissza, s nyomban tüzet nyitott mindenkire. Hárman azonnal meghaltak, az egyik ügynök életveszélyes sérüléseket szenvedett.


Házasság félelemből

Kopp további történeteket is elmesélt a Spiegelnek. Egyik szerint ő is lebukott, a franciák börtönbe csukták. Carlos pedig magánháborút indított a nő kiszabadítására, mert bolondult érte. Vágyakozásának szörnyű mérlege nyolc merénylet Bejrútban, Nyugat-Berlinben és több francia városban. Nyomukban húsz halott, döntő részben franciák. A nő szabadulását Carlos már alig várta. S megtörtént az, ami elkerülhetetlen volt, összeházasodtak.

– Félelemből mentem hozzá Carloshoz, ha ezt nem teszem meg, egy percre nem hagyott volna nyugton – vallja be Kopp A terror évei című, Életem Carlos oldalán alcímet viselő, most megjelent könyvében. Mivel a férjet akkor már körözik a nemzetközi hatóságok, többnyire Kelet-Közép-Európában és az arab világ országaiban tartózkodnak, többek között a magyar titkosszolgálat hathatós támogatását is élvezve. Kopp könyvében elárulja, hogy Budapest is a tartózkodási helyszínek között volt, s a magyar hatóságoktól arab diplomata-útlevelet kaptak.

A nyolcvanas évek végén azonban a nyugati országok nyomására a kelet-európai titkosszolgálatok kezdték levenni vigyázó tekintetüket Carlosról. Mint Kopp könyvében felfedi, Carlos ekkor lopással és zsarolással foglalkozik. Nagy értékű autókat ad el feketén, egy arab családtól pedig 7 millió amerikai dollárt zsarol ki.


Carlos apa lett

Az időközben megszületett lányukkal nem sok boldog pillanatot élnek át. Carlos ekkor a világ legjobban keresett terroristája, így Magdalena lányával együtt Carlos Venezuelában élő családjához menekül. Két évvel később a Sakált Szudánban őrizetbe veszik, s kiadják Franciaországnak, ahol életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélik. Magdalena pedig lányával visszaköltözik Németországba, s ahogy ő fogalmaz, éli ismét a sváb kisváros nyárspolgári-konzervatív életét.

– A volt férjem mesterien értett a csábításhoz és az emberek manipulálásához – idéz Kopp könyvéből a Der Spiegel című német hetilap.

Koloszár Tamás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gigantikus álom a víz alatt

1912. április 14-én éjszaka korának legnagyobb óceánjáró gőzhajója, amelyet három éven át építettek,… Tovább olvasom