Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Kultúra a falvaknak

Tavasszal is tájoltatja kulturális programjait a megyei művelődési központ. A kínálatot azoknak a településeknek szánják, ahol igény van, de pénz nincs a színvonalas előadásokra.
Három évvel ezelőtt kezdődött a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ (BBMMK) ingyenes tájoltatási programja. Az eredmény: az első évben 14, a második évben 9 településre jutottak el az intézmény verses-zenés, hagyományőrző, színházi és szórakoztató műsorai. Miként azt Tóthné Hajmási Izabellától, a BBMMK ügyvezető igazgatójától megtudtuk: idén is folytatódik a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a megyei önkormányzat által támogatott kezdeményezés.

– Örömmel nyugtázzuk a visszajelzéseket, a köszöneteket, hiszen az a célunk, hogy olyan települések – főként kisfalvak – is részesüljenek a kultúrából, ahol igény van, de pénz nincs a színvonalas előadásokra – nyilatkozta az intézmény vezetője. – A komolyzenétől a szórakoztató muzsikáig, a verses-zenés összeállításoktól a hagyományápoló műsorokig sokszínű a kínálat. Segítőink közül hálával említem Barsi Ernő néprajzkutató, hegedűművész nevét, akire számos elfoglaltsága mellett mindig számíthatunk.

Citerások Gyömörén.

Tóthné Hajmási Izabella elmondta: idén 8 településre – „szállítják" a műsorokat. Nemrégiben Rábaszentandráson tavaszváró koncerttel a Transzfolk együttes, Gyömörén farsangköszöntővel a Móva citerazenekar szerepelt. Február 23-án Szerecsenyben a Pápai Musical Stúdió műsorát láthatják a helybeliek, áprilisban Rábatamásin a reformkor költészetéről, Romándon a költészet napjáról, Sokorópátkán pedig a legendás Nyugat folyóirat költőiről emlékeznek meg összeállításukkal a megyei versmondó-egyesület tagjai. Péren Bartók és Kodály zenei munkásságából adnak ízelítőt a richteres vonósok, Öttevényen pedig Barsi Ernő tart előadást mestere, Kodály gyűjtőútjáról.

Balázs József rábaszentandrási polgármester szerint nem mindennapi élményben volt része a hetvenfőnyi közönségnek a Transzfolk műsorán. Lelkesen tapsoltak a vérpezsdítő olasz, spanyol, ír és balkáni muzsikának. A Móva citerazenekar gyömörei fellépéséről érdeklődésünkre az egyik néző megjegyezte: a színvonalas program örömet jelentett azoknak az öregeknek, akikben emlékeket idézett a citeraszó, és jó példát adott azoknak a falubeli gyerekeknek, akik most ismerkednek nagyapáik hangszerével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

István Koppányról álmodik

Huszonöt éve mutatták be az István, a király című rockoperát, amely március elsején Győrbe is… Tovább olvasom