Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Különleges hétfők

A megyei múzeum – a lehetőségeihez mérten – nagyon fontosnak tartja, hogy kiállításait minél többen megtekinthessék, és elkötelezett a különféle sérültséggel élőknek nyújtható/nyújtandó múzeumi szolgáltatások mellett is.
A 150 éves Xántus János Megyei Múzeum állandó kiállításának egy részét 2006-ban már sikerült is akadálymentesíteni. Az épület műemlék, így a mozgáskorlátozottak számára az emeleti kiállítást nehéz megközelíteni. Ugyanezzel a problémával néztünk szembe a Vastuskós házban, amikor a Munkácsy-kiállítás szóba került. Sajnos a mozgáskorlátozottak – de az idősebbek és a babakocsis, kisgyerekes szülők – számára is nehéz a feljutás a kiállítás 3 szintjére. Ezért gondoltuk, hogy valamilyen külön időpontban, rendkívüli segítséggel (pl. markos férfiakkal) lehetőséget teremtünk a sérültséggel élőknek a kiállítás megtekintésére. Május 4-én értelmi sérülteknek tartunk vezetést 10–12 óra között. Május 25-én 10–12 óra között a siketek és nagyothallók számára lesz jeltolmácsos vezetés, és a korábban említett mozgásukban korlátozottakat június 15-én 10–12 óra között várjuk. Ezért megkerestük egyesületeiket, ahol segítenek nekünk a szervezésben, de ettől függetlenül is szeretettel várjuk az érdeklődőket ezeken a speciális alkalmakon. Nagy örömünkre a múzeum és a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-kara együttműködési megállapodást köt, és lelkes gyógypedagógia, szociálpedagógia és turizmus szakos főiskolai hallgatók segítenek, hogy vendégeink minél komfortosabban érezzék magukat.

Még egy réteg van, akik nehezen jut(hat)nak el a kiállításainkra: a kisgyerekes szülők, akiknek nincs kire bízni a kicsiket. Ezért 2009. április 27-én és június 29-én a kisgyerekes szülőket várja a Xántus János Megyei Múzeum Munkácsy-kiállítása a Vastuskós házban. Óvónő és pedagógia szakos hallgatók segítenek, hogy lehetőség szerint ők se maradjanak le erről a különleges kiállításról.


A győri Xántus János Múzeum Vastuskós házában látható a festőművésznek v. Pákh Imre műgyűjtő tulajdonában lévő képeiből összeállított kiállítás és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum anyagából Munkácsy életéhez, művészetéhez, mindennapjaihoz kötődő tárgyaiból, fotóiból több mint félszáz emléktárgy. Az 56 éves korában elhunyt művész egészségi állapota a megfeszített munkától az 1880-as években mélyen megrendült. Ezekben az években festi meg világhírű trilógiája első két darabját: 1881-ben a Krisztus Pilátus előtt-öt, 1884-ben az őt három éven át foglalkoztató Golgotát. További nagyméretű munkái ebben az időszakban a bécsi Kunsthistorisches Museum számára egy mennyezetkép, A reneszánsz apoteózisa, amely 1890-ben kerül a helyére. A következő évben hozzáfog az akkor épülő magyar Parlament számára megrendelt Honfoglalás című képhez, amelyet 1893-ban állítanak ki, először Párizsban. Ekkor már nagyon beteg, elhatalmasodik rajta az idegbaj, és művészi erejét is gyengülni érzi. Majd 1896-ban az elkészült Ecce homót, a trilógia harmadik darabját Budapesten mutatja be, és részt vesz a millenniumi ünnepségeken. 1897-ben az önkívület korszaka kezdődött... Endenichben hunyt el 1900. május elsején, felesége karjai között.

Május elseje Munkácsy Mihály halálának 109. évfordulója.

Május elseje Munkácsy Mihály halálának 109. évfordulója.

Összeállította: Csécs Teréz

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A széfben maradt a pénz

A Sopronban élő Nagy Anikó „bevállalós" lánynak vallja magát. Szereti a kihívásokat, így… Tovább olvasom