Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Krisztus feltámadása hitünk alapja

A mai ember legnagyobb kísértése és félelme, hogy semminek sincs értelme. Életünk nagy társadalmi, politikai változásai csak erősítik ezt a félelmet. Az emberek elvesztették az iránytűt és csak napról napra élnek eszmék, ideálok, célok nélkül.
ELMÉLKEDÉS
Dr. Pápai Lajos győri püspök


A mai ember legnagyobb kísértése és félelme, hogy semminek sincs értelme. Életünk nagy társadalmi, politikai változásai csak erősítik ezt a félelmet. Az emberek elvesztették az iránytűt és csak napról napra élnek eszmék, ideálok, célok nélkül.

A kereszténység a maihoz hasonló szellemi-erkölcsi zűrzavarban kezdte el hódító útját a Római Birodalomban. Az apostoli egyház kiindulópontja nem filozófia vagy ideológia volt, hanem egy személy, akit ismertek, Jézus Krisztus és egy tény, hogy Jézus Krisztus feltámadt, akiről életük kockáztatásával is tanúságot tettek. Szent Pál mondja: „Megismertük, hogy Jézus Krisztusban van az Igazság." A kereszténység kezdettől a logosz vallása volt, vagyis az értelemé, szemben a mítosszal. A keresztények hittek abban, hogy a világ megismerhető, értelemmel felfogható, mert mögötte ott a teremtő értelem: Isten. És Jézus Krisztus az Isten Fia, Őt nyilatkoztatta ki elsősorban személyében, aztán bűneinkért vállalt kereszthalálával és feltámadásával, amivel elhozta nekünk az örök életet. Aki hisz és megkeresztelkedik, abban már itt a földön elkezdődik az örök élet: Isten országa.

A keresztény az az ember, „akinek van reménysége". Ezért már itt a földön van ereje másként élni, jóllehet ugyanazt az életet éli, mint kortársai, csak másként. Isten elhelyezte egyházában a föltámadt Krisztus jelenlétének a jeleit. Ezekből a jelekből látjuk, hogy „milyen nagy az Ő hatalma bennünk". Ilyen jel a keresztény házasság: ami egy férfi és egy nő felbonthatatlan és kizárólagos szövetsége, teljes és osztatlan szeretetkapcsolat, ami nyitott az élet befogadása előtt. Ilyen jel a házasságról való tudatos lemondás: Krisztusért és Isten országáért. Ez már a föltámadott élet földi iskolája, ahogy Athenagorasz pátriárka szépen mondta a szerzetesjelöltekről, hogy ők a feltámadás tanúi. Ilyen jel a felszentelt papság: ami nem foglalkozás, nem családi vállalkozás, hanem egész életet betöltő hivatás. Emberi erőből lehetetlen lenne, ezért is a Krisztus kegyelméből élő, áldozatos, elkötelezett, derűs papi élet jele a Föltámadott jelenlétének köztünk. És végül ilyen jel a vértanúság: ami Isten ajándéka egyházának.

Ma évente több vértanúja van Krisztus egyházának, mint máskor egy évszázadon keresztül. Vagyis vértanúk kortársai vagyunk. Természetesen ezeket a jeleket felismerni, szerintük élni csak a Jézus Krisztusba vetett hittel lehet. De aki hittel vállalja, az megtapasztalja a keresztény ember felnőtt szabadságát. II. János Pál pápa írta a papoknak: „Ezért Krisztusnak és az egyháznak tett ígérethez hűségesnek kell maradni. Ehhez a saját ígérethez való hűség részben kötelesség is, de a pap belső érettségének problémája is, s ugyanakkor méltóságának is jele." (Levél a papsághoz, 1979) De ugyanez áll a házasságra is. És mindez akkor is igaz, ha többen hűtlenek is lesznek.

A Föltámadott jelei bátorítanak minket: ne féljetek! Jézus Krisztus ma is itt él Egyházában! René Grousset orientalista írta: „A borzalmas ürességgel szemben a kereszténység képviseli ma a szellem védelmét. És küldetése a hajótörésben – amely minden reménység híján lenne, ha a kereszténység nem lenne jelen – üdvösséghozóbb, mint valaha is volt." Mert Krisztus föltámadt – valóban föltámadt! Így kívánok minden kedves olvasónak áldott húsvéti ünnepeket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Róma a visszatérések városa

Radnóti Ákosnak az elmúlt években mindig Rómába vezetett egy-egy útja, ezért őt kérdeztük, milyen élményeket szerzett a világ újkori csodái közé jelölt ókori aréna maradványai közt, a Colosseumban. „Róma a kedvenc városom, tavaly már ötödször voltam ott. Egyszerűen a világ legszebb és legjobb városa!" – írta felhívásunkra jelentkezve Radnóti Ákos. Tovább olvasom