Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Kozákok világölelő dalai

Oroszország hatalmas sztyeppéin, a Don környékén az elmúlt század húszas éveiben, amikor még a kozák virtust nem csupán a tánc és a szívbéli férfidal jelentette, hanem a napi harcok, megalakult egy együttes.

Kemény emberek voltak.

Kezükben sokszor forgott a kard, de amikor az esti tüzek mellett énekelni kezdtek, még a távoli ellenség is elérzékenyült. Sergej Jarov, a Bolschoi Don Kosaken együttes megalapítója is felfigyelt erre és fellépő, világot hódító társulatot szervezett. A kozákok vándorlásaik, sokszor üldöztetéseik közben bejárták fél Európát. Mindenütt tisztelték és félték őket. Az énekegyüttes szintén útra kelt. Először a nagy Oroszországban, aztán egyre messzebb merészkedtek. És azt tapasztalták, szeretik, megértik, ünneplik őket. Az alapító vezető egészen a nyolcvanas évekig irányította az időközben Moszkvában állandó helyet találó művészeket.


Ekkor vette át az irányítást Petja Houdjakov, a kiváló balett-táncos, énekes és zenész.

A ˝bolsoi˝ szó, amelynek jelentése ˝nagy˝, nem csak a kórus méretére utal, amely akár 60 tagból is állhat. A muzsikusok, a táncosok és az énekesek önmagukban is kiválóak, vagyis ˝nagyok˝. Az együttes a kozák ének hagyományát ápolja és mai tartalommal tölti meg ezt a tradíciót. A repertoár nemcsak orosz és ukrán népdalokból áll, egyházi énekek, operaáriák és aktuális nemzetközi zenedarabok is szerepelnek benne. Mindegy, hogy pianissimo vagy forte, magas mellhang vagy basso profundóig terjedő mély basszushang – a 30 kórusénekes erőteljes stílusban, szláv érzéssel átitatva szólaltatja meg a hangját.


Európa templomaiban és katedrálisaiban az orosz ortodox liturgia énekei hangzanak fel – gyakran ószláv nyelveken. A többéves közös munka eredményeként az egyes szólisták által képviselt kvalitások összetéveszthetetlen minőséggé értek össze. A lelkesedés és a zenei érzék vezette Petja Houdjakovot és a Bolschoi Don Kosaken együttest a népies kozák énekléstől a szólistákból álló kórus felé. Majd ezt követően az orosz és nemzetközi szakrális zene és kamarazene, illetve a híres zenekarokkal, balettekkel és szólistákkal való együttműködés irányába.
A programban dalok, a Bolsoj Balett táncosainak koreográfiái és kiváló autentikus zenészek külön produkciói is szerepelnek. Megszólalnak a világot egymáshoz ölelő, szívből szóló dalok, melyek után számos koncerten nyúltak zsebkendőjük után az érzelgősebb látogatók.Malek Andrea boldogan vállalkozott arra, hogy Koreny Béla felkérésére csatlakozzon egy rendhagyó koncert erejéig a doni kozákok együtteséhez. Hogy ennyi remek férfival énekeljen együtt, még soha nem fordult elő az Ausztriában és hazánkban egyaránt ismert színésznő életében.

Olvasóink írták

  • 1. meir 2009. november 25. 22:54
    „Bogdan Hmelnickij vezetesevel eppen a hos kozakok okoztak a legtobb pogromot!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eszterházai tündérmesék

A fertődi Esterházy-kastély számos kincse közül a mesék is kitüntetett szerephez jutnak. Tovább olvasom