Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

Kopogó szellem gyújtogat a faluban?

Csodákra van szükségünk ebben a válságok sújtotta korban? A kérdést abban a faluban is megfogalmazták, ahol futótűzként terjedt a hír: az egyik házban két és fél nap alatt harmincnál is több helyen támadt tűz – csak úgy magától.

A megmagyarázhatatlan vagy másképpen parajelenségekről Sós Tibor szegedi ufókutatót is kérdeztük.

Szikrázik a vezeték, kigyullad az ágy, izzik a testén a ruha. Két és fél nap alatt harmincnál is több tűz hagyott nyomot a kicsi falusi házban.
– Menjetek már ki a lakására, miért nem jött be ma dolgozni az a szorgalmas asszony?! Ezzel indított utunkra a főnök… Kár, hogy nem volt nálam fényképezőgép, mert le kellett volna kapni azt a szobát. Így nem annyira hihető, pedig a két szememmel láttam: lángra kapott a konyharuha csak úgy magától. Kivágódott a biztosíték. Aztán mégis világítani kezdett a lámpa. Kigyulladt az ágyneművel letakart ágy. Aztán meg izzani kezdett a gyereken a ruha… Frászt kapott a család! Nem csoda! Vagy éppen ez a csoda? – hallom, ahogy egy nő mesél a boltosnak.

Futótűz – a pletyka

Futótűzként terjed a faluban a történet: ki csodáról, ki átokról beszél, mások meg csak legyintenek: humbug az egész. Csodát, meg „kopogó szellemet" emlegetve a tűzzel játszik valaki, szó szerint.
A család, ahol hirtelen lángra kapott az egyik, aztán a másik tárgy is, kétségbeesett. Azonnal hívták a tűzoltókat, a rendőröket, az önkormányzatot.

Sós Tibor szegedi ufókutató
Sós Tibor szegedi ufókutató

– A tűz furcsa nyomait mutatta nekünk a család. Több, egymástól külön álló helyen – például a vizes törülközőn, egy pulóveren, egy szatyron, de takarón és ágybetéten is – láttunk tűzégette lyukat az ötcentistől kezdve a fél-egy négyzetméteresig. Eredetükre – az ott lakók elmondása alapján – semmilyen magyarázatot sem találtunk, bár kétszer is jártunk a házban. A jogszabály ilyen esetben nem írja elő, hogy mindenképpen föl kell tárnunk az okokat – ismerte el Nógrádi Csaba. A tűzoltó százados hozzátette: még csak hasonló esettel sem találkozott, de a kollégái se. Igaz, ritkán hívják a tűzoltóságot „megmagyarázhatatlan jelenséghez". Kiállították ugyan az igazolást, azaz megállapították a tűz tényét. Ugyanakkor hangsúlyozta: – Azt hiszem el, amit látok, és amit bizonyítani lehet.

Mikor már szinte minden hatóság képviselője járt a Szeged környéki falu félreeső utcácskájában megbújó házban, de minden hivatalosság csak széttárta a kezét, és legfeljebb „felvette a jegyzőkönyvet", a család az ufókutatóként közismert Sós Tiborhoz fordult.

Rosszalkodó kopogó szellem

– Ritka, Magyarországon három-négy poltergeistjelenségről tudunk – adott nevet a megmagyarázhatatlannak Sós Tibor. A közel két évtizede a szokatlan jelenségek helyszínelésével és rögzítésével foglalkozó, egy időben a Magyar Ufókutató Szövetség elnökeként s a Negyedik dimenzió című televíziós magazin szerkesztő-műsorvezetőjeként is ismert ufókutató szerint a fölfokozott agyi jelenségeket produkáló kamasz és az idős nagyszülő együttélése válthatta ki, hogy két és fél nap alatt harmincöt helyen tüzet fogott valami abban a falusi házban. Kijelenti: az elmúlt húsz év alatt ő maga három hiteles történetről tud e jelenségkörben: a kísértet (poltergeist) valójában „kopogó szellemet" jelent, mert általában hang is kíséri e jelenségeket. Azokat is rögzítette. Arra, hogy miért épp most kezdődött, és meddig tarthat e falusi család megpróbáltatása, nincs válasz.

Vásárhelyi postás mesél arról, hogy találkozott a földönkívüliekkel: három, levelibékaszerű ujjukkal meg is érintették, aztán egy megmagyarázhatatlan eredetű heg keletkezett a mellkasán… – Épp ott, ahonnan őssejtet lehet nyerni az emberi testből – teszi hozzá Sós Tibor, mikor több száz videofelvétele közül a Csongrád megyei jelenségekre hoz példát. Úgy véli: térségünkben átlagos a „megmagyarázhatatlan jelenségek" előfordulási száma. Leggyakrabban az esti órákban, elhagyatott helyeken tapasztalnak az emberek furcsa és szokatlan jelenségeket. Sós Tibort hívták már például Kistelekre, Vásárhelyre, Szegedre is, de leggyakrabban a Sándorfalva és Balástya közti tanyavilágba. Az elmúlt két évtizedben nagyjából húsz parajelenséget rögzített.

Kritikus ufókutató

Sós Tibor
Sós Tibor

Saját élményéről nem beszél Sós Tibor, de annyit elárul: a magyar ufókutatók közül ő számít a legszkeptikusabbnak. Hivatásának azt tartja, hogy a bejelentéseket rögzítse, ugyanakkor a hívásoknak csak húsz százaléka „hiteles történet". Ezek előfordulása igen ritka.
Szellemekre, rontásra, boszorkányságra gondolnak ilyenkor, mert nincs tudományos magyarázat a történtekre. A tudósok közül csak nagyon kevesen nyilatkoznak az ilyen esetekről. Közülük a legismertebb Egely György. A gépészmérnök (hőerőgépész), feltaláló, szakíró személyének és munkásságának megítélése vitatott az akadémikus tudománnyal szembehelyezkedő állításai miatt – írja az internetes szabadlexikon is. Egely több mint tíz éve végez intenzív kutatásokat a különleges energiaátadási folyamatok – elsősorban a gömbvillám és a parajelenségekkel összefüggő jelenségek – területén. Ő nagyítóval, pontosabban műszerekkel vizsgálja a „csodákat".

Olvasóink írták

 • 10. andy 2009. január 04. 17:03
  „1, Cikk szerző nélkül
  2, Csodaként pozitív dolgokat szokás említeni, ez nem az!
  3, Valóban tapasztalhatóak megmagyarázhatatlan események.
  4, De előfordul a feltűnési viszketegség is, akár népszerűség, akár pénzszerzés vágyával...”
 • 9. Goldmund 2009. január 04. 16:48
  „Más újág nem adott hírt róla? Ha Szeged környékéről van szó, akkor a Délmagyarország a helyi lap. Lehet, hogy az ő cikküket az ufók tüntették el?
  :-)))”
 • 8. zotya975 2009. január 04. 14:34
  „Én még hinnék is benne, mindíg is érdekeltek az ilyen dolgok, persze kellene némi bizonyíték, meg az is zavar, hogy csak itt olvasni az esetről, sehol máshol nincs egy nyúlfaroknyi hír.”
 • 7. kutykurutty 2009. január 04. 13:58
  „Háháháháhá. Idióták.”
 • 6. sima 2009. január 04. 13:19
  „Éjszaka és ellenszélben kicsit hasonlít Sós Tibor Mulder ügynökre... :)) Sok sikert kívánok neki a nyomozásban !”
 • 5. Csaknorisz 2009. január 04. 13:04
  „Sztem az egész baromság... Valamelyik szerkesztőnek túl élénk volt a fantáziája:)”
 • 4. b.zoli 2009. január 04. 12:33
  „utálom ezeket a dolgokat!”
 • 3. babuka 2009. január 04. 11:40
  „:) :) :) :) :) :) :) sztem ilyen gyorsak voltak :) :) :) :) :) :) :)”
 • 2. zotya975 2009. január 04. 11:00
  „Na megint én vagyok, rákerestem a cikkre a Google-ban, és csak és kizárólag a Kisalföld cikkez az esetről. Most akkor ilyen gyorsak voltak, vagy átverés az egész?”
 • 1. zotya975 2009. január 04. 10:37
  „Na hát nagyon kiváncsi vagyok mi sül ki ebből! Ha már a tűzoltó is azt mondja, hogy nem látott ilyet! Hacsak nem a lakók csinálják, vagy nem kacsa az egész.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Lehetett volna még bénább is a címe`- 39 éves a Szezám utca

A közelmúltban debütált Amerikában az Utcabanda: A Szezám utca teljes története (Street Gang: The… Tovább olvasom