Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Koltaié a legtöbb trófea

104 fesztivál- és nyolc életműdíj öregbítette a magyar filmalkotók jó hírét 2005-ben világszerte.

Száznégy külföldi fesztivál- és nyolc életműdíj öregbítette a magyar filmalkotók jó hírét világszerte 2005-ben; a játékfilmek körében a legtöbb, tizenkét „trófeát" Koltai Lajos Sorstalansága szerezte.
Több komoly elismeréssel jutalmazták Fliegauf Benedek
Dealer, Pejo Róbert Dallas Pashamande, Gauder–Novák Nyócker! című alkotását, valamint Mundruczó Kornél Johanna című operafilmjét is. Neves nemzetközi filmfesztiválokra kapott meghívást ezenkívül Mészáros Márta A temetetlen halott és Gárdos Péter A porcelánbaba című alkotása.
A rövidfilmes mezőnyből Kenyeres Bálint Before Dawn című műve emelkedik ki tizenegy, külföldön elnyert díjával; a világot járt alkotás a napokban kerül a mozikba, és a legendás Sundance Filmfesztiválon is versenyez január végén.

A dokumentumfilmek közül Kocsis Tibor Új Eldorádója hódított a legsikeresebben; a 2004-es alkotás tavaly mintegy húsz fesztiválon szerepelt és öt díjat nyert el.
Az animációk közül M. Tóth Géza Maestro című munkája aratott, tizenegy külföldi díjjal tért haza.

A nemzetközi filmes rendezvények Szabó István, Jancsó Miklós és Tarr Béla rendezők munkássága előtt tisztelegtek életműdíjakkal Moszkvától Szentpéterváron, Berlinen és Cannes-on át Sevilláig. A filmes szövetség 2700 alkalommal nevezett be magyar gyártású játék-, rövid-, dokumentum- és animációs filmeket több mint 400 nemzetközi fesztiválra és a „hetedik művészeti ág" különböző rendezvényeire. A nevezésekből 998 alkalommal hívtak meg a nemzetközi seregszemlék programjukba magyar alkotásokat – ez több mint háromszorosa a tíz évvel ezelőtti, 1995-ös 300 fesztiválszereplésnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A názáreti Jézus arcai

Mit jelent ma a karácsony, ha eltekintünk az ünnepi étkezésektől, italozásoktól és az… Tovább olvasom