Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Kisalföld Vágta: az első indulók

Lipót az első nevezők között volt, s már a ló és a lovas is megvan, akik starthoz állnak a Nemzeti Vágta helyi előfutamán, a lapunk által is támogatott májusi Kisalföld Vágtán.

Ifjabb Tóth Péter óvodáskora óta lovagol, s évek óta versenyez – azonban teljesen más szakágban.

– Díjugrató vagyok, évek óta versenyzek, de ez egy teljesen más műfaj, mint a galopp. Más típusú, más idomítású lovak is szükségesek hozzá, s a lovastól is eltérő felkészülést igényel – magyarázza a mindössze húszéves induló, aki éppen ezért nem saját lovainak egyikén indul a vágtán. Zenóbia, a tízéves magyar sportló és Nils, a holland fedezőmén legfeljebb a bokszban „izgulhat" majd gazdájáért, aki kölcsönlovon teljesíti az 1200 méteres távot. Ló és lovasa egyelőre nem ismeri egymást, igaz, ahhoz, hogy Péter és Daisy, a nyolcéves sötétpej kanca elkezdhessen gyakorolni a versenyre, meg kell várni a jó időt. Sem a hó és a kemény talajviszonyokat eredményező fagy, sem az azt követő sár nem alkalmas a gyorsasági edzésekre, így a jó idő beköszöntéig – március-áprilisig – várni kell a közös munkára. A lovat addig is folyamatosan készítik fel a versenyre, a közös edzések pedig már a nagy vágtának megfelelő körülmények között folynak majd.

– Biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a közös hangot Daisyvel, már csak azért is, mert jelenleg is több lovat lovagolok – mondja a fiatal versenyző, aki az eddigi két Nemzeti Vágtát a tévé képernyője előtt végigkövette. Elérhető közelségbe azonban csak most került az indulás, a hírek szerint Daisy képességei alapján esélyes arra, hogy eredményesen szerepeljen az előfutamon.

Itt még nem leendő „csapattársával
Itt még nem leendő ˝csapattársával˝  látható, de lélekben már készül a Kisalföld Vágtára ifjabb Tóth Péter.

Na de vissza a követelményekhez: vajon mi kell ahhoz, hogy egy ilyen viszonylag hosszú távon, több mint egy kilométeren, nyertesként érjen célba ló és lovasa?

– Míg egy ugrólónál a ruganyosság, a jó ugróképesség, a precizitás az elsődleges, a galopplovaknál a gyorsaság, a robbanékonyság és a hosszú távon is kitartó erőnlét a legfontosabb. A lovasnál pedig a szakmai alapokon túl a bátorságot említeném, hiszen ez nem veszélytelen sportág: a szorosan egymás mellett futó lovaknál elég egy rossz mozdulat, s összegyúrják a leeső zsokét – avat be ifjabb Tóth Péter. Nem utolsó szempont persze a testsúly sem, hiszen amikor gyakran tizedmásodpercek döntenek a célba érésnél, sok múlhat azon, mennyire terhelik le a lovat, a lipóti versenyző szerint azonban az egyensúly ennél is többet nyom a latban: könnyen lehet, hogy egy biztos ülésű, nyolcvankilós lovas ilyen szempontból kevésbé számít, mint egy bizonytalanabb egyensúlyú ötvenkilós.


A verseny előtt derül ki az induló

Várhatóan Győrújbarát színeiben is rajthoz áll egy versenyző: a Lovasbarát fogadóban több félvér is alkalmas lehet a galoppfutamra – annak ellenére, hogy eddig más területen remekeltek.

A győrújbaráti lovardában sem a galopp a fő irány, de megfelelő felkészítés után a félvérek esélyesek lehetnek a Kisalföld Vágtán.
A győrújbaráti lovardában sem a galopp a fő irány, de megfelelő felkészítés után a félvérek esélyesek lehetnek a Kisalföld Vágtán.


– A galopp egy kicsit távol áll a mi lovainktól – elsősorban militaryban, távlovaglásban és díjugratásban vagyunk erősek –, alkalmas pálya sem nagyon van a környéken, és versenyeket is csak központilag rendeznek – magyarázza Hoffbauer Józsefné Melinda üzletvezető. Vannak olyan lovak az állományban, amelyek alkalmasak lehetnek az 1200 méteres ˝Overdose-táv˝ villámgyors megtételére; a 6–12 éves félvérek közül Aladdin, Zsazsa, Hajni és az ígéretes nevű Turbó neve is felmerült a lovarda vezetőiben. Hogy melyikük lesz az induló, az gazdáik szerint majd csak a verseny előtti időszakban derül ki attól függően, melyik veszi legeredményesebben a felkészítést, milyen fizikai formában lesz, mennyire lesz terhelhető, és hát benne van a pakliban az is – a lovasok ezt jól tudják –, hogy egy váratlan sérülés meghiúsítja a terveket. Hogy ki lesz a lovas, aki rajthoz áll a Kisalföld Vágtán, még nem tudni, de a könnyű lányok a legesélyesebbek, akik súlyukkal is hozzájárulhatnak a sikerhez.


Mi is az a Kisalföld Vágta?

Az idén harmadszorra megrendezendő nagyszabású gyorsasági lovasverseny, a Nemzeti Vágta helyi előfutama, amelynek győztese a kétmillió forintos nevezési díj befizetése nélkül kerülhet be a budapesti Hősök terén szervezett júniusi  Nemzeti Vágtára. Az indulás joga mellett az általa képviselt település ott lehet a 44 millió forint összdíjazású versenyt övező ˝országimázs-fesztiválon˝.


A lapunk által is támogatott május 21–23-i rendezvényen a gyorsasági futamok mellett számos szórakoztató kiegészítő program is lesz, többek között a polgármesterek pónifogathajtó versenye, kaszkadőrshow és lovagi torna.

A Kisalföld Vágtára folyamatosan várják a települések, lovasok jelentkezését, melyet Tóth Szilárd főszervezőnél a 20/475-6378-as telefonszámon tehetnek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legtitokzatosabb könyvtára

Napjainkban féltve őriznek sok millió különleges pálmalevelet titkos könyvtárakban, amelyek olyan titkokat rejtenek, amik minden képzeletet felülmúlnak... Tovább olvasom