Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Kis vadlexikon: Szarka

A szarka feje, begye, háta, szárnya és az alsó farkfedői feketék, válla és hasa fehér. Az evezőtollak fehér sávja csak röptében látszik. A farok legalább olyan hosszú, mint a test, színe felülről zöldes, a végén vöröses, alul feketés árnyalatú és röptében ék alakúnak látszik. A felnőtt madarak tolla fényes, a fiataloké fénytelen, matt. Más fajjal nem lehet összetéveszteni.
Az egész Palearktiszban előfordul a Brit-szigetektől Kamcsatkáig, sőt, areája átnyúlik az észak-amerikai kontinens nyugati felére, valamint Észak-Afrikára, Arábiára és India északi részeire is. Magyarországon – a nagy összefüggő erdőségeket kivéve – mindenütt előfordul. Élőhelyét tekintve inkább a nyílt vidékeket kedveli, ugyanakkor a változatosságot is igényli.

A kultúra elősegítette terjedését. Tipikus élőhelyei a ligetekkel, fasorokkal, erdősávokkal, fa- és bokorcsoportokkal tagolt rétek és legelők, szántóterületek, de nem hiányzik az árterekről, a víz menti galériaerdőkből, nagyobb parkokból, olykor a nádasokból sem. Helyenként megfigyelhető településekre való betelepedése is. Habár a fiatalok már születésük évének októberében párba állhatnak, költésük első, második, olykor csak harmadik évükben történik. A szarka monogám állat, tartós párkapcsolat jellemzi. Nálunk március végétől május közepéig tart a költés, sarjúfészekaljak esetén ennél is tovább.


Fészkét ágak sűrűjében, fákra vagy bokrokra rakja. A fészeképítést vagy -renoválást már márciusban megkezdi. Rendszerint a hím hordja a fészekanyagot (ágakat, gyökérdarabokat), a tojó építi vagy javítja a fészket. A fészeknek általában teteje, egy vagy két bejárata van és belül sárral tapasztott. Ennek megépítése után a szülők kibélelik a stabil építményt a környéken található puha anyagokkal: fűvel, tollal, szőrrel stb. Kedveli a tüskés, tövises fákat és bokrokat, mint az akác, a krisztustövis, a galagonya, az ezüstfa, a kökény, de ezek híján más fa- és cserjefajokon is megtelepszik. Van feljegyzés nádasban való fészkeléséről is. A fészek építési magassága a zavartság függvénye, háborítatlan területeken alacsonyan, másutt egész magasan fészkel. Általában egyes fészkei, legfeljebb laza fészekcsoportosulásai általánosak. Évi egy költése van, pótköltése lehetséges.

Tojását naponként rakja le, a fészekalj nagysága 6–7 tojás. Csak a tojó ül a tojásokon, és már az első lerakása után megkezdi a kotlást. A fiókák 17–18 nap után kelnek ki. Mindkét szülő eteti őket. A fészek elhagyása – az elhúzódó kelés miatt – különböző időpontban történik, 22–28 napig is eltarthat. A felnőtt madarak táplálékában a növényi eredetű hányad dominál, de egyharmad részben állati táplálékot is fogyaszt.

Prof. Dr. Faragó Sándor
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interneten ˝póklászik˝ szellemi zsákmányok között

Kányádi Sándor, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotója 80 éves. Az ünnepelttel… Tovább olvasom