Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Kis vadlexikon: A fogoly

A kakas és a tyúk annyira hasonlítanak egymáshoz, hogy igazából csak kézbe véve lehet megkülönböztetni őket. Mindkét nemre jellemző az arc és a torok narancsbarna színe és a sötétbarna fülfedők. A mellközépen jellemző a barna, patkó alakú folt, amely a kakasoknál mindig, a tyúkoknak pedig több mint felén megtalálható, így nem ivari elkülönítő bélyeg.
Eredetileg az erdős pusztákon és bizonyosfajta mocsaras területeken lakott, de fokozatosan mezei madárrá, sőt, mezőgazdasági kultúrát követő fajjá vált. Azokat a helyeket, ahol fasor, facsoport, erdősáv, bokorsor található, az év minden időszakában előszeretettel választja a fogoly. Különösen kedveli az állandó növényzetű területeket (út-, vasút-, gyepsávok, árokpartok stb.). A parlag és az ugarterületek ugyancsak az év egész időszakában, a tarlók a betakarítás után fontos élőhelyei. Monogám, tartós, többéves párkapcsolatot fenntartó madár. Enyhe teleken a csapatok már januárban, általában február-március elején kezdenek felbomlani. Ezt követően a tyúkok választanak párt maguknak, mindig egy szomszédos csapatból.


A párválasztást azonnal követi a territóriumfoglalás. A territórium nagysága az élőhely és az állománysűrűség függvénye. A fészkelés április közepén kezdődik, de kedvezőtlen időjárás esetén hetekkel ki is tolódhat. Mivel egy vagy két sarjúfészke is lehet, ezért augusztusi, sőt, szeptemberi költése is lehetséges. Előszeretettel választja fészke elhelyezésére a mezsgyéket, út-, árok- és csatornapartokat, továbbá bokor- és fasorok, csenderesek (mezőn vagy tisztáson álló kisebb, többnyire körülárkolt erdők vagy cserjések), erdősávok és erdőszélek fedettségét. Ha mezőgazdasági kultúrában találjuk fészkelve, akkor ragaszkodik a táblaszegélyekhez. A fészek gondosan kibélelt talajmélyedés, a csészét a környékén található száraz növényrészekkel béleli. A fészekalj nagysága 10–20, nálunk átlagosan 16 tojás. Csak a tyúk üli a tojásokat, a kakas a közelben őrködik. A kotlás közben a tyúk – a kakas által kísérve – napi 2–5 alkalommal szünetet tart. A tojásokat rendszeresen forgatja. A kotlás időtartama a természetben 24–25 nap. A csibék azonnal igen aktívak. A kakas és a tyúk együtt vezeti a családot, amely kötelékben a kakas feladata az őrködés és az ellenség megtévesztése. A csibék kéthetes korban repülősek, ötödik hetükben pedig már önálló életre képesek. A fogoly mindenevő, de étlapján idényenként változik a növényi és állati eredetű táplálék aránya. A csibék 20 napos korukig kizárólag, négyhetes korukig döntő mértékben ízeltlábú-táplálékon élnek, ezt követően kerül előtérbe a növényevés. Állandó madár, csak a szélsőséges időjárás vagy az igen magas állománysűrűség készteti nagyobb távolságú vándorlásra.

Prof. dr. Faragó Sándor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Richard Gere nagybajcsi rokona

Nyolc generáció, két kontinens, ötszáz rokon – a nagybajcsi Jámbor András egészen az 1700-as… Tovább olvasom