Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Kis vadlexikon – gímszarvas

A gímszarvas Magyarország legnagyobb testű kérődző vadfaja, amelynek hímjét bikának, nőstényét tehénnek, szaporítás előtt ünőnek, szaporulatát pedig borjúnak (bikaborjú, ünőborjú) nevezzük.
A bika agancsot visel, a tehénnél ez hiányzik. Az agancs csontképződmény, amelyet az állat minden évben elvet és évente újranöveszt. Az agancs ágszáma – a közhiedelemmel ellentétben – nem mutatja az életkort. A tehén testtömege (átlag 80 kilogramm) a bikáénak (átlag 160 kilogramm) csak mintegy fele. Élőhelyei az erdő és a vele határos mezőgazdasági területek. Kedveli a nagy kiterjedésű, elegyes és vegyes korú erdőállományokat. Kedvezően hat jelenlétére a gazdag cserje- és lágyszárú-szint, amely takarást, táplálékot és nyugalmat egyaránt biztosít számára.

A legutóbbi (2007) hivatalos becslés szerint 80 ezer gímszarvas él Magyarországon, éves terítéke (2006) 32 ezer példány, amiből 9200 példány volt a bika.Prof. dr. Faragó Sándor
A legutóbbi (2007) hivatalos becslés szerint 80 ezer gímszarvas él Magyarországon, éves terítéke (2006) 32 ezer példány, amiből 9200 példány volt a bika.Prof. dr. Faragó Sándor


A gímszarvas másfél éves korban ivarérett. A szarvas párzását, üzekedését a szaknyelv szarvasbőgésnek hívja. A bőgőterritórium elfoglalása után a bika megkezdi a bőgést, amely bevezeti a rigyetési időszakot. Ez akkor is megtörténik, ha nincs a közelben borításra érett, úgynevezett folyató tehén. A csapatbika este vagy éjjel vonul háreméhez. A háremalakítást a bikák rangsorában betöltött pozíció határozza meg. A bőgés augusztus végén kezdődhet, szeptember közepén-végén éri el csúcsát és általában október végéig, november elejéig tart.

Megindulásában az időjárási tényezőknek (őszire forduló lehűlés) is szerepük van. A magzat kihordásának ideje egyedenként, populációnként és a táplálkozási környezet hatásaként változó lehet: 231–238 nap. Az ellés ideje főként májusra, kisebb arányban április végére vagy június elejére esik. A gímszarvastehén rendszerint egy borjat ellik. Az újszülött borjú 7–12 kilogrammos testtömeggel jön a világra, 3 hetes koráig naponta 0,3–0,5 kilogrammos, azt követően havonta 8–10 kilogrammos növekedést ér el. Testtömege a tél elejére elérheti anyja testtömegének 60–65 százalékát.

A gímszarvas legnagyobb vadászati értékét trófeája jelenti. Magyarországi viszonyok között a kapitális agancsok 12–14 év között érik el legnagyobb méreteiket. Ezt követően csökkennek az agancs paraméterei, azt mondjuk, a bika visszarak, ezért a kilövéseket a tetőzés idejére kell tervezni.

A gímszarvas legelő típusú, növényevő faj, igényli a magasabb rosttartalmú táplálékot. Napi 8–10 órát táplálkozik, és ennek mintegy fele ideig kérődzik. A táplálékszerzés időszaka és annak hossza az évszak, a táplálékbőség és a zavartság függvénye.

A gímszarvas hazánk nemzeti kincse, amelynek megőrzését mintegy 400 ezer hektárnyi génmegőrzési elsődleges rendeltetésű vadászterület is segíti. Világhírű gímszarvasállományunkat jellemzi, hogy a ma nyilvános trófea-világranglista első 30 helyén 13 magyar gímszarvasagancs található.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éljen a család!

A nők inkább a boldog családi életet választanák, mint a népszerű divattervezők kreálta ruhákat és… Tovább olvasom