Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Királynők szállanak

A kerttel rendelkező tulajdonosokat többnyire megrémiszti, ha a fák ágain nagy tömött fürtben látják lógni a méheket. Egy ilyen fürt több száz, akár ezer méhet is rejthet magában és nagyon veszélyes is lehet. Miért rajzanak ki a méhek, és mit tegyünk, ha ilyet tapasztalunk?
A méh ma már háziállatnak számít, még ha nem is lehet megsimogatni. Számos termesztett növényfaj fennmaradását segítik a virágok beporzásával,az általuk megtermelt méz pedig értékes élelmiszer és mezőgazdasági exportcikk. Ezért sokan megélhetési forrásként is tartják őket a számukra kialakított kaptárokban. A nyári időszakban a méhészek nagy furgonokban vándorolnak a méhkaptárakkal, hogy minél több területről tudjanak a rovarok virágport gyűjteni.

Hogy a méhek viselkedését megértsük, ismernünk kell a méhcsalád felépítését, amely a következő: a királynő (belőle általában csak egy van, köréje szerveződik az egész család), a herék (feladatuk a királynő megtermékenyítése, ha haszontalanokká vagy feleslegessé válnak, akkor a dolgozók megölik őket) és a dolgozók (belőlük van a legtöbb, feladatuk a kaptárban a lépek építése, tisztítása, karbantartása, a virágpor begyűjtése, a királynő és a lárvák gondozása és etetése, valamint a kaptár védelme).A méhcsaládon belül a legnagyobb gond akkor tapasztalható, ha a lárvák között akad olyan, amelyből nem dolgozó, hanem királynő válik. Ilyenkor az új királynő – kirepülve a kaptárból – feromonja (illatos hormonja) segítségével magához vonzza a dolgozó méhek zömét, azaz új családot alapít. Az új királynő általában valamelyik magasabb fa ágára száll, a dolgozók pedig a védelmére kelve köréje csoportosulnak. Egy ilyen méhraj súlya több kiló is lehet!

Ha méhrajt találunk, semmi esetre sem ajánlatos megközelíteni! Ha békén hagyjuk őket, akkor nem bántanak. Hessegetni, hadonászni sem szabad, így ösztökélve őket arra, hogy továbbálljanak, mert ezt támadásnak veszik és könnyen megcsíphetnek bennünket. Ha a csípés a fejet, illetve a torkot éri, kifejezetten veszélyes is lehet, hiszen a légcső a méhcsípés következtében kialakuló duzzanattól összenyomódik, a légzés lehetetlenné válik és hamar bekövetkezhet a fulladás. A méhek közelébe ittas állapotban nem célszerű menni, mert a kilégzett alkoholpára a méheket irritálja és támadásra ösztönzi. Ezért nem szabad izzadtan sem közelíteni hozzájuk, s támadhatnak bizonyos dezodorokat érzékelve is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színház a medencében

Aki mostanában látogatott ki a győri strandra, meglepve tapasztalhatta, hogy a szabadtéri sportmedencében 530 főt befogadó nézőtér és színpad helyezkedik el. Egy nem mindennapi ötlet nyomán július 13-ig itt rendezik meg a Medencefesztivált, négy különböző színházi produkciót láthat a különlegességekre vágyó közönség. Tovább olvasom