Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Király vagy, Sanyika!

Horváth Lajos Ottóban első pillantásra nehéz felfedezni az Üvegtigris Sanyikájának megformálóját.

A valóságban az Üvegtigris című filmben szereplő bozontos alaknál jóval komolyabb. Az egykori győri színészt nagy érdeklődéssel fogadták a Lloyd mozi közönségtalálkozóján.

– Sanyika kedves, gyermekszívű, hűséges, naiv. Én nem ilyen vagyok, de ilyen a szerep, nekem pedig az a dolgom, hogy eljátsszam. Jó, hogy eddig nem ismertek fel Sanyikaként az utcán, nem azért, mert nem szeretek beszélgetni az emberekkel, de egy ponton túl ez teher lenne. Annak örülök, hogy Sanyika műfajt teremtett, ha valaki kimondja ezt a nevet, a másik tudja, hogy a filmbeli jellemre gondol. Örülök, hogy az emberek ennyire megszerették ezt a figurát, én is megszerettem.

– Mitől szeretni valóak ezek a figurák?

– Az emberek magukra ismernek bennük, persze nyilván nem egy ilyen hülyében elsősorban, mint a Sanyika, de magukra ismernek. A saját életterükre, a saját kis szerencsétlenségükre, nagyravágyásukra, vágyaikra, álmaikra és arra, hogy minden egy picit alullövi azt, amit szeretnének, kevesebb, mint amit vártak. De a filmben azt is megfigyelhetjük, hogy ezek az ember nem elbuknak, hanem mindig túlélnek, mindig tovább tudnak lépni. Szerintem a nézők épp ezt szeretik, hogy remény gyúl bennük, az a remény, amit ők is magukban éreztek. „Harcomban elbukom szüntelen, de új erővel felkelek megint!" – ilyen a magyar mentalitás. Nem tudnak bennünket elkaszálni, senki és semmi, azokat, akik bíznak a saját életükben, magukban, azokat biztos nem – foglalta össze a filmről alkotott véleményét a színész.

– Pesszimista a magyar, ezért szereti ezt a filmet, mert ez egy optimista film. Akármennyire is elrajzoltan jelennek meg benne a körülöttünk élő figurák, szeretetet és optimizmust sugároz. Ez a titka, ha van egyáltalán titka – nyilatkozta Horváth Lajos Ottó, akinek nem kellett figurales Sanyika szerepéhez. A faluban, ahol felnőtt, volt egy amolyan falu bolondja, akire szeretettel gondol, s akinek habitusa beivódott emlékeibe. Úgy véli, a film dramaturgiája szerint azért kellett Sanyi, aki a többieknél közelebb áll Lalihoz, hogy a büfésről többet megtudhassunk, egyébként az összes többi főszereplő úgy kötődik a központi figurához, mint küllők a tengelyhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mesefilm forog tovább

Ki ne emlékezne Cicamicára és Böbe babára? Bálint Ágnes tanulságos története maga volt a csoda. Tovább olvasom