Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Kinizsi Pál győri kalandja

Adyváros központja, egy tízemeletes felhőcskekarcolgató legfelső szintje. Első pillantásra lakás, másodikra komplett számítógép-animációs műterem.

Adyváros központja, egy tízemeletes felhőcskekarcolgató legfelső szintje. Első pillantásra lakás, másodikra komplett számítógép-animációs műterem. Egy éve készülnek itt egy egész estés rajzfilm képkockái. A főhős Kinizsi Pál, de leginkább az őt vászonra álmodó Nagy Kálmán.
Régi vágya volt a színházi felvételekkel, közvetítésekkel foglalkozó Nagy Kálmánnak, hogy filmet készítsen a magyar történelem egyik legérdekesebb és legendákkal övezett alakjáról, Kinizsi Pálról. A színészekkel, eredeti helyszínen forgatott film természetesen szóba sem jöhetett, a százmilliós költségek még a legelszántabb alkotót is visszatartanák. Maradt a rajzfilm.

„Az álmomat már nagyon régóta dédelgetem. Tudtam, hogy csakis az animációs filmmel van esélyem, ám a számítógépes rendszerek nagyon sokáig olyan elérhetetlenek voltak, hogy még erre sem gondolhattam. A Walt Disneynél használt programokhoz is hozzá lehet persze jutni, ám húszmillió forintnál kezdődik csak az, hogy elkezdjenek beszélgetni az emberrel. A kiegészítőkért további súlyos pénzeket kell fizetni. Szerencsére olyan gyorsan fejlődik a szoftverpiac, hogy tavaly megtaláltam a programot, ami megfizethető, és már filmet is tudunk készíteni vele. Elkezdtük a munkát."

Nagy Kálmán rajztanárként végzett és nagyon sokáig festői ambíciókat is ápolt. Most újra elővette a grafitceruzát és megrajzolta a story boardot, azt a képes forgatókönyvet, amelyet benyújthatott a Magyar Mozgókép Alapítványhoz.

„Az Animációs Szakkollégium kuratóriuma természetesen nem támogatott. Megértem őket, ki vagyok én, egy ismeretlen megszállott, aki a fejébe vette, hogy Kinizsiről filmet csinál. A döntés nem tántorított el a szándékomtól. Csak úgy kíváncsiságból felhívtam Kecskeméten az animációs filmekkel foglalkozó vállalkozást, elmeséltem az ötletemet, készek a figurák, mennyiért csinálnák meg a filmet. Őszintén megmondták. Majdnem kiesett a telefon a kezemből.

Két év alatt készen lennének vele, és ez egy-másfél milliárd forintomba kerülne."
Maradt tehát a saját fejlesztés. Nagy Kálmán gépeket vásárolt, rajzmonitorokat, és megkezdődött a munka. Az első képkockák, az első jelenetek már készen vannak. Kinizsi Pál felmarkolja a malomkövet és odanyújtja a vadászatról érkező Mátyás királynak. Akárha igazi mozit látnánk. Olyan filmet, amelyről a közönség dönti majd el, hogy siker lesz-e vagy sem.

„Nem aggódom. A történet jó, a képek egyre-másra elevenednek meg. Sajnos pénz nélkül sokkal lassabban megy a munka. 150.000 képet kell elkészítenünk, ezekhez a hátteret, a mozgatást. Úgy számolom, öt-tíz év kell ahhoz, hogy teljesen készen legyünk. Ha arra gondolok, hogy több száz embernek kétévi munkája lett volna a film Kecskeméten, ez jó arány. Amikor elkészültünk, utána biztos vagyok a sikerben."
A filmek próbája a mozi. Kinizsi egyelőre még csak a képernyőkön mozog, hangja sincs, csak nagy bajusza, erős keze. És némi zene, amire az alkotók dolgozhatnak.

„A győri Orfeus együttest kértem fel, komponáljanak zenét a filmhez. A kenyérmezei csata indulója már el is készült. A reneszánsz és a mai dallamvilágot ötvözték."

Nagy Kálmán lelkes és megállíthatatlannak tűnik. Rajzfilmet készít, és a munka vége akár tízévnyi távolságban is lehet. Ám úgy gondolja, Kinizsi-filmjének nem csupán a bemutató lesz majd az egyetlen haszna.
„Hamarosan elindítom az Első Győri Rajzfilmstúdiót. Olyan fiatalokat várunk ide, akiket érdekel az animációsfilm-készítés. A számítógépes háttér már megvan, a tanárok toborzása is megkezdődött. Azt szeretnénk, hogy azok, akik már a szabadkézi rajzolás területén eredményeket értek el, most újabb eszközt kapjanak az önkifejezésre. 2D-s, 3D-s grafikai programok, a virtuális valóság csodái várják majd őket."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar hajósok a lagúnákon

Harminckét éve rendezik meg Velencében azt a népünnepélyt, amelyre Ausztráliától Kanadáig a világ minden tájáról érkeznek evezősök, kajakosok, kenusok és természetesen gondolások. (Hobbiból sok helyen gondoláznak az emberek. Tavaly a Kisalföld is beszámolt arról, hogy Mosonmagyaróváron is vízre helyeztek egy versenygondolát Wlastisch Mirkó és a Mosonmagyaróvári Vízi Sport Egyesület tagjai. Tovább olvasom